Vælg sæson:
1. Silles hus - Så er det forår! Varighed: 27m
Vært: Sille Roulund.
2. Silles hus - Forårstapas Varighed: 28m
Vært: Sille Roulund.
3. Silles hus - Krydderurter og rabarber Varighed: 28m
Der er altid noget at gøre i Silles hus. Denne gang tryller kokken Jens Hansen med rabarber ved bålstedet. Regnvandstønden bliver forvandlet til krydderurtebed, og så bliver der gravet et meget dybt hul. Sille har nemlig planer om en svævebane i haven.Vært: Sille Roulund.
4. Silles hus - Træværk og sommerblomster Varighed: 28m
Der er altid noget at gøre i Silles hus, og nu trænger træværket til en gang maling.Derfor kommer en maleren Sabine forbi og viser hvordan man klarer det. Erik Andersen gir et bud på sommerens populære blomster, og arbejdet på svævebanen fortsætter.Vært: Sille Roulund.
5. Silles hus - Entre-drømme Varighed: 28m
Der er altid noget at gøre i Silles hus. Indretningsarkitekt Lone LInd har planer for gangen, som er både trist og mørk. Dygtige malere kaster sig ud i tapet-projektet. I værkstedet bliver der bygget blomsterkasse, og frugttræerne får et eftersyn. Vært: Sille Roulund.
6. Silles hus - Alskens utøj Varighed: 28m
Der er altid noget at gøre i Silles hus. I værkstedet laver Robert og Mike et plantestativ, der minder om Eifeltårnet i Paris. Der er gode råd om alskens utøj i haven, og kampen med tapet og maling i entreen fortsætter. Vært: Sille Roulund.
7. Silles hus - Sommersylt og brændeskur Varighed: 27m
Der er altid noget at gøre i Silles Hus. Denne gang kommer Berit Nagly på besøg. Berit har valgt at være hjemmegående husmoder, og hun kan lave rødgrød med fløde, og alt mulig andet med sommerens bær, så hele holdet bliver nostalgiske. Vært: Sille Roulund.
8. Silles hus - Terrasseudvidelse og sommerbål Varighed: 28m
Der er altid noget at gøre i Silles hus. Denne gang gir´ Naturkokken Sander Blohm tips til hurtig mad på bål. Anlægsgartner Torben Jensen kaster sig over terrasseudvidelse og Robert og Mike fra Ålestokgården gør brændeskuret færdigt. Vært: Sille Roulund.
9. Silles hus - Sålbænk og krydderolie Varighed: 27m
OPSKRIFTER:
Mayonaise:
2 æggeblommer
1 tsk salt
1 spsk hvidvinseddike
2 dl vindruekerneolie
Salt og hvid peber
Evt. lidt dijonsennep
Sørg for at æg og olie har samme temperatur. Rør æggeblommerne seje med salt. Tilsæt eddike og pisk olien i lidt ad gangen. Smag til med salt, hvid peber og evt. dijonsennep.
Lun mayo (til siffon):
50 g æggeblomme
50 g olie
50 g flødeost (Kirk's er god)
10 g sherryeddike
Salt
Alt blendes sammen og hældes på siffonflaske, som fyldes med 2 patroner og lunes let.
Grønolie/krydderolie:
1 l olie
500 g urter. 1/3-1/2 krydderurter og resten spinat.
Blendes i ca. 8 minutter og opvarmes til ca. 60 grader og sigtes.
Ramsløgmayo:
3 dl ramsløgsolie
2 æggeblommer (Pastauriseret)
1/2 tsk salt
1 tsk citron- eller hvidvinseddike
Sørg for at æg og olie har samme temperatur. Rør æggeblommerne seje med salt. Tilsæt ramsløgolien og pisk olien i lidt ad gangen. Smag til med salt og hvid peber.
10. Silles hus - Sensommerkrans og Sylt Varighed: 28m
OPSKRIFT:
Æblegelé
Umodne æbler
Vand
Sukker
Vask æblerne, og skær dem i mindre stykker (med kærnehus, blomst og stilk).
Kom æblerne i en gryde og dæk dem til med vand. Kog æblerne til de er helt kogt ud.
Hæld massen igennem et geleringsklæde og lad det stå natten over.
Afmål saften og hæld den over i en gryde. Kog saften op og skum urenhederne af med en hulske.
Tilsæt nu 1 kg. Sukker pr. liter saft og kog det grundigt igennem (skal bulderkoge i 5-10 min.)
Hæld nu saften på rengjorte glas (se tip), og slut låget godt til.
Sæt geleen på køl så snart den er afkølet
Når geleen står koldt, kan den godt holde sig vinteren over.
Tip: Jeg skolder glassene og gummiringene godt. Hælder lidt atamon i glassene med gummiringen i bunden lukker og ryster glassene sådan at atamonen kommer godt rundt i hele glasset. Hæld atamonen ud og sæt gummiringen på glassets låg.
Såfremt geleen ikke er blevet stiv efter et døgn, kan det være fordi den ikke har kogt længe nok med sukkeret i. Derfor kan man sagtens koge den op igen og tilsætte lidt mere sukker eller en smule pektin (kan købes hos materalisten), men pas på for det stivner meget.
OPSKRIFT:
Stikkelsbærgrød:
6 pers.
750 gr stikkelsbær
300 gr sukker
4 dl. Vand
20 gr. Kartoffelmel
Kog bærerne sammen med sukkeret i vandet til bærerne er udkogte.
Udrør kartoffelmel i lidt vand og jævn forsigtigt grøden.
Hæld grøden i en serveringsskål.
Lad en køle af og spis den med mælk eller fløde.
Hos os skal grødknase derfor drysser vi lidt sukker ovenpå inden vi spiser den.
11. Silles hus - Efterårsstauder og Åben have Varighed: 28m
OPSKRIFT:
Henkogte blommer:
Blommer
Vand
Sukker
Skyl og udsten blommerne. Læg dem på rengjorte glas straks efter udstningen. Kog sukker lagen i det forhold. 1 liter vand til 400 gr sukker.
Kog lagen god igennem og hæld den over blommerne. Luk glassene godt til. Når blommerne er kølet af, stilles de på køl.
Serveringsforslag:
Spis blommerne med en råcreme, flødeskum eller til vanilieis
Tip: Jeg skolder glassene og gummiringene godt. Hælder lidt atamon i glassene med gummiringen i bunden lukker og ryster glassene sådan at atamonen kommer godt rundt i hele glasset. Hæld atamonen ud og sæt gummiringen på glassets låg.
12. Silles hus - Spar på energien Varighed: 28m
Der er altid noget at gøre i Silles hus. Denne gang får Sille besøg af en energirådgiver, som gir´spareråd. Gartner Christina moderniserer husets ældste bed, og indretningsarkitekten Rikke gir tips til bryggers indretning. Vært: Sille Roulund.
13. Silles hus - Jernkanter og suppe Varighed: 28m
Der er altid noget at gøre i Silles hus. Nu har Sille besluttet sig for at kantfliserne langs indkørslen skal afløses af jernkanter, så nu må både smed og anlægsgartner træde til. På terrassen bliver der lavet suppe, og så kommer malerne for at se på bryggerset. Vært: Sille Roulund.
14. Silles hus - Bryggersprojektet Varighed: 27m
Nu starter arbejdet med det lille bryggers. Rummet skal gøres rart og praktisk, og derfor kaster malerne sig ud i første del af forvandlingen med spartel og grundmaling. Berit sylter de sidste af havens frugter, og bedet langs indkørslen bliver færdigt. Der er altid noget at gøre i Silles hus. Vært: Sille Roulund.
15. Silles hus - Masser af maling Varighed: 28m
Vært: Sille Roulund. Der er altid noget at gøre i Silles hus. I denne uge uge er der blevet brugt rigtig meget maling. I det lille bryggers bliver der malet lyst, og udenfor er det sort træmaling, for Sille har fået den gode ide at male brædder før de skal bruges, men er det klogt?
16. Silles hus - Carport og bryggers Varighed: 27m
Vært: Sille Roulund. Carporten får tagrender, det lille bryggers er klar til indretning og på terrassen laver kokken Jens Hansen æbletærter i sin pizzaovn.
17. Silles hus - Efterårssysler Varighed: 28m
Der er altid noget at gøre i Silles hus, og nu skal haven gøres klar til vinter. Blade rives, plænen blir slået og Christina viser hvordan man beskærer. I køkkenet gør Fru Grøn rent på livet løs, og ved bålet tryller Naturkok Sander Blohm med supper. Vært: Sille Roulund. Opkrift: Lys hønsekødssuppe med perlespelt og vandkarse. Lys hønsefond: 1 stor høne ¼ l æblejuice ½ selleri 3 gulerødder 3 porre (kun toppen) 1 fennikel Stjerneanis, fennikelfrø, hel peber og salt. Hønen skæres i grove dele, og lægges i en gryde sammen med de rensede urter. Overhældes med koldt vand og æblejuicen så det kun lige er dækket. Suppen koges langsomt op, og der skummes omhyggeligt. Derefter tilsættes krydderierne. Der koges en times tid, til hønen er godt mør. Hæld suppen igennem en sigte og smag den til med salt. 1½ dl perlespelt 1 dl æblejuice ½ dl hønsefond Resten af det øverste af porrerne 3-4 blade grønkål 2 stykker kyllingebryst med skind 1 lys syrlig hvedeøl Vandkarse salt Perlespelten koges i en kasserolle med æblejuicen, hønsefonden og lidt salt efter kogetiden på pakken. På en pande i lidt olie steges kyllingebrysterne, med skindsiden nedad, til skindet er brunt og sprødt. Kyllingen vendes og steges færdig på den anden side. Tages af og dækkes med folie og et klæde, så den holder sig lun. Perlespelten ristes på panden, sammen med fint snittet porre og hakket grønkål. Rist gerne spelten godt til at starte med, så den bliver lidt sprød i overfladen. Blandingen lægges i en dyb tallerken og overhældes med den lune suppe, som er smagt til med hvedeøl og æblejuice. Der toppes med små fine stykker af kyllingebrystet og vandkarse.
18. Silles hus - Vinterkrukker Varighed: 28m
Bagt selleri med brunkyllingefond og tørrede urter ala Naturkok Sander Blohm Først laves der en brun kyllingefond af kyllingeben. 1 skrog af en kylling 2 persillerødder 2 gulerødder 4 løg med skræl, groft skåret ud. ½ l mørk porter (uden lakridssmag). Laurbærblade, hel peber og et lille stykke tørret appelsinskal Skroget skæres i grove stykker og brunes i en støbejernesgryde. Det kan gøres over bål eller i en ovn. Benene tages op, og løgene brunes i fedtet fra kyllingen. Rodfrugterne skæres i tern og brunes med. Porteren hældes over og koges lidt ind. Det brunede skrog lægges tilbage i gryden, og der dækkes med kogende vand. Der skummes omhyggeligt inden krydderier puttes i gryden, med et stykke selleri top. Koges 1½ time og køles let inden den sigtes. Kan nu koges ind og smages til med salt og lidt æbleeddike, til suppen er mørk og kraftfuld. Skindet fra kyllingen 2 hele knoldselleri med top Tørrede trompetsvampe brændenælder 4 kg groft salt Selleriene lægges i en gryde, på et lag af salt. Saltet kan fugtes, så det klæber bedre, og lægges op så selleriene er dækket. Låget lægges på gryden, og selleriene bages i 3-4 timer med gløder under og over gryden. Imens tørres brændenælder og selleritoppen på gløderne på låget. Det gøres lige så langsomt, så de ikke brænder, men blot tørrer ind. Knus bladene ned i en skål, så de er klar ved servering. De tørrede trompetsvampe køres til grov støv i en multihakker. Kyllingeskindet skæres i tynde strimler 3-4 mm brede, og friteres på en pande til de er sprøde i lidt olie. Når selleriene er møre, brækkes saltskorpen og de tages ud, halveres med en kniv, og det bløde gennembagte og fortættede sellerikød, graves ud med en ske. Kødet fra en ½ selleri, lægges i en dyb tallerken. Der drysses med pulveriseret svampe, de tørre brændenælder og selleritop, og den varme suppe øses over, inden der drysses med kyllingeskindet.
19. Silles hus - Julehygge og kalendergaver Varighed: 28m
Der julehygges i haven. Nanna har indtaget blomsterværkstedet, hvor hun laver både kalenderlysdekoration og adventskrans. Jens tryller æbleskiver og kvædemamelade på bålet, og på terrassen giver Allan Bidault ideer til kalendergaver til de mindste. Vært: Sille Roulund.
20. Silles hus - Julehygge og klejner Varighed: 28m
Der er altid noget at gøre i Silles hus. Denne gang laver Berit gammeldags kleiner på terrassen, og ved bålet gør Jens klar til cremet muslingesuppe. I blomsterværkstedet fortæller Marianne Rostén om sin passion for Juleroser og Påskeklokker. Vært: Sille Roulund. Her er opskriften på de Klejner som blev lavet i udsendelsen: Egegaardens klejner Opskriften er fra Frøken Jensens koge og bage bog fra 1936 Det er ligeledes den opskrift vi her på Egegaarden syntes bedst om. Opskrift: 3 æg 150 gr. Melis (sukker) 150 gr. Smør ¼ tsk kardemomme Citronskal 3 spsk. Fløde 500 gr hvedemel Svinefedt, palmin eller olie til kogning Rør det bløde smør med melis. Tilsæt derefter æg, kardemomme, citronskal og fløde og rør det godt sammen. Tilsæt mel og ælt godt til dejen er blød og lind. Rul dejen ud på køkkenbordet (pas på den ikke bliver for tynd), og skær nu klejnerne med en kagespore og lav et lille hul i midten. Træk den ene ende af kagen igennem hullet og træk forsigtigt, så der dannes en ”knude”. Varm, fedt, palmin eller olien op i en gryde. Inden du kommer klejnerne i gryden, bør du teste om det har den rette temperatur ved at holde enden af en tændstik (ikke svovlsiden) ned i fedtet, palminen eller olien. Hvis det syder omkring, så er det klar til klejnerne kommes i. kom lidt kager i ad gangen, så kan du bedre styre det. Når klejnerne er gyldne tages de op og lægges på fedtsugende papir (bagepapir) til de er kolde.
21. Silles hus - Julehygge med lysudsmykning Varighed: 28m
Der er altid noget at gøre i Silles hus, og denne gang kommer lysfirmaet MK Illumination på besøg for at vise hvordan huset kan dekoreres med lyskæder. Der bliver også bagt julekager og spillet farmorspil. Vært: Sille Roulund.
22. Silles hus - Jul med lækkerier Varighed: 27m
Der er altid noget at gøre i Silles hus. Jan Elmelund fra Økoladen laver chokoladeroulade, kokken Jens Hansen fremtryller julemenu, og blomsterdekoratør Signe fra Den Grønne Butik, dækker bord og pynter juletræ. Og hvem mon kommer som gæst? Vært: Sille Roulund.
23. Silles Hus - En frisk start Varighed: 28m
Mange af os sukker efter energi når vi begynder et nyt år. Derfor har Sille inviteret Pernille Kruse fra Enæringslinjen i Faxe på besøg. Der bliver både lavet grøntsagsshots og smoothier. Møbelpolstrer Camilla, har i dagens anledning flyttet sit værksted ud i Silles hus, for at give tips til gamle møbler, der også trænger til lidt fornyelse. Alle opskrifter fra Pernille Kruse kan findes på Silles Hus på Facebook. Vært Sille Roulund.