Tre borgmestre i kamp efter lukning af lægevagter: - Borgere har krav på ensartet service
Dønningerne efter den kontroversielle aftale, som Region Nordjylland for nylig indgik med de praktiserende læger om en ny vagtlægeordning, har ikke lagt sig.
Borgmestrene i de tre kommuner, hvor der fra den 1. marts bliver lukket tre lægevagtkonsultationer, kæmper desperat videre. De vil have udskudt datoen for lukningen, så de kan nå at få forhandlet en tillægsaftale på plads med regionen - altså en aftale om de kompenserende ydelser, de kan få i stedet for de lukkede lægevagtkonsultationer.
De tre, der står sammen for tiden, er borgmestrene fra kommunerne Vesthimmerland, Frederikshavn og Jammerbugt.
- Man kan godt sige, vi er de tre musketerer. Vi har nærmest blandet blod på, at vi er i en kamp i forhold til at sikre, at der er ens service derude, hvor der er længere mellem husene, siger Mogens Christen Gade.(V), borgmester i Jammerbugt Kommune.
De tre borgmestres kamp er ikke så let. De blev holdt udenfor selve beslutningen om at lukke lægevagterne i Farsø, Brovst og Skagen. Det vil de ikke finde sig i, og nu bliver de ved med at kæmpe.
Ude i kommunerne lever vi i et demokrati. Det regner vi også med, at man gør i regionen. Og også i PLO. Borgerne i hele Danmark har jo krav på at få en ensartet service.
Per Bach Laursen (V), Vesthimmerlands Kommune
- Det her er jo foregået sådan lidt under radaren, og så er det pludselig den 1. marts – punktum. Og det er lægerne, der bestemmer det. Der må man bare sige: Kan man ikke lige give det et par måneder mere? siger Birgit Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune.
De tre borgmestre har bedt om at få lidt ekstra tid til at lave en tillægsaftale, der kommer i stedet for lægevagterne. Det skete på et møde med regionen og lægernes organisation, PLO, men det har lægerne sagt nej til.
- Det, synes jeg, er sådan en lidt en arrogant holdning. Ude i kommunerne lever vi i et demokrati. Det regner vi også med, at man gør i regionen. Og også i PLO. Borgerne i hele Danmark har jo krav på at få en ensartet service, siger Per Bach Laursen (V), Vesthimmerlands Kommune.
- Vi er nødt til at sige stop
- Tilsyneladende så har regionen ikke noget at beslutte og bestemme. Det er sørgeligt og usselt i et demokrati som det danske. Og det er også det, vi opponerer imod, siger Mogens Christen Gade.
Da regionen og PLO skrev under på aftalen, blev et flertal af regionsrådsmedlemmerne enige om at finde frem til en tillægsaftale til erstatning for de lukkede lægevagter. Det kan for eksempel være kliniksygeplejersker, videokonsultationer, anderledes transport eller paramedicinere. Men det er ikke nok for de tre borgmestre. De vil ligesom PLO have læger i lægevagterne. Og det mener Mogens Gade godt kan lade sig gøre, selvom der mangler læger.
- Lægehuset, som for eksempel eksisterer i dag i Brovst, og som er på private hænder, kunne jo få lov til at holde åbent indtil klokken 20. Det behøver PLO ikke at blande sig i. Det tror jeg, regionen kan beslutte alene, og så har vi faktisk en demokratisk proces, siger Mogens Christen Gade.
- Og så må vi også lige huske på, at vores egen praktiserende læge hverken har en økonomi eller nogen forretning, hvis ikke han har kunder. Derfor tror jeg rent faktisk, at rigtig mange læger gerne vil påtage sig en opgave i fremtiden med at få løst her problem. Vi skal bare have fundet den rigtige struktur, siger Per Bach Laursen.
- Det handler om et Danmark i balance. PLO må være med til at ”smøre bemandingen lidt tyndere ud”, så man tager lidt fra de godt bemandede lægevagter og giver til de steder, hvor der er lidt færre borgere. Det handler om, at man hjælper hinanden, siger Birgit Hansen.
Sagen om lægevagtkonsultationerne er blot endnu et eksempel på, at samfundsudviklingen ifølge borgmestrene går den forkerte vej.
- Jeg bruger ikke de ord selv, men det, man kalder provins- og udkantsdanmark, handler om offentlig transport, politibemanding, sygehuse og lægevagt. Det er som om, de siger til os: ”Jamen I er ikke så mange, så vi kan lige så godt lukke og slukke”. Der tror jeg, at vi tre borgmestre sammen med vores borgere har ramt et nulpunkt, hvor vi er nødt til at sige stop, siger Birgit Hansen.