Røde tal på bundlinjen: Flere virksomheder går konkurs
Foto: Henning Bagger, Scanpix
Nordjylland har dog været knap så hårdt ramt som resten af landet - især i Hovedstaden har mange virksomheder måtte dreje nøglen om.
Året er blot et par måneder gammel, og allerede er 1.229 virksomheder i Danmark gået konkurs. Det er en stigning på 51 procent i forhold til sidste år.
Det viser nye beregninger fra analysevirksomheden Experian.
En af grundene til at antallet af konkurser alligevel ligger højt er, at det for nogle år tilbage blev muligt at oprette de såkaldte IVS’ere, hvor kravet mht. startkapital er lavere.
Katrine Ellersgaard Nielsen, chef for samfundsøkonomi og analyse, Dansk Erhverv
- 2019 er ikke startet godt ud, når vi ser på konkurser. Der kan være tekniske årsager til større udsving i antallet af konkurser fra måned til måned. Men tager man højde for disse udsving, er det dog stadig en anseelig stigning i antallet af konkurser, siger Jakob Færgeman, konsulentchef i Experian.
Stigningen i antallet af konkurser spreder sig over store dele af landet, men Hovedstaden har den klart største stigning - her er der dobbelt så mange konkurser sammenlignet med 2018.
I Nordjylland er vi relativt forskånet for de mange konkurser. I år er 74 nordjyske virksomheder gået konkurs. Det er blot fem mere end i januar og februar sidste år.
Lave krav om startkapital er 'farlige'
De mange konkurser på landsplan skyldes blandt andet, at det er blevet nemmere at starte en ny virksomhed op.
- En af grundene til at antallet af konkurser alligevel ligger højt er, at det for nogle år tilbage blev muligt at oprette de såkaldte IVS’ere, hvor kravet mht. startkapital er lavere. Det har hævet antallet af nyetablerede selskaber og dermed også konkurrencen blandt virksomhederne. Som naturlig konsekvens heraf ser vi også flere konkurser i disse år end ellers, siger Katrine Ellersgaard Nielsen, chef for samfundsøkonomi og analyse i Dansk Erhverv.