Politikere går ind i sag om hjemmepleje
Nordjyske Per Larsen, der er sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, vil nu undersøge, om der er mulighed for at arbejde rent lovgivningsmæssigt med dilemmaet om ældre borgere, der nægter at lade hjemmeplejen komme ind og passe deres arbejde.
Efter TV2 Nord de seneste dage har sat fokus på borgere, der ikke altid vil lukke hjemmeplejen ind, selvom de har brug for hjælp, har de nordjyske politikere nu bidt mærke i problemet.
I går sagde rådmand for Senior og Omsorg i Aalborg Kommune, Kristoffer Hjorth Storm (DF), at han vil følge op på en konkret sag om en ældre borger, der ikke altid vil modtage hjælp fra hjemmeplejen. Nu kan politikeren se frem til, at der også snart bliver arbejdet på løsninger fra Christiansborg.
Folketingspolitiker og sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, vil nu bringe problemstillingen videre, og han ser med stor alvor på dilemmaet, som mange hjemmeplejere rundt omkring i de nordjyske kommuner ofte står i.
- Det er en dybt tragisk situation at komme i. Både for den ældre men også for det personale, der havner i situationen. For hvad skal man lige gøre, siger han.
- Vi kan jo komme i en situation, hvor der er nogen, der har behov for hjælp på grund af deres helbredstilstand eller deres sundhed, og så skal man jo sørge for at finde en løsning. Skal der ny lovgivning til, må vi sætte os ned med nogle, der har forstand på området. Heriblandt Ældre Sagen.
Per Larsen, sundhedsordfører, Det Konservative Folkeparti.
Per Larsen udtrykker, at han vil bringe dilemmaet med videre til den konservative ældreordfører, Mette Abildgård, snarest muligt for at vende potentielle løsninger. Her vil de blandt andet overveje, om der er basis for en ændring rent lovgivningsmæssigt.
- Vi kan jo komme i en situation, hvor der er nogen, der har behov for hjælp på grund af deres helbredstilstand eller deres sundhed, og så skal man jo sørge for at finde en løsning. Skal der ny lovgivning til, må vi sætte os ned med nogle, der har forstand på området. Heriblandt Ældre Sagen, siger Per Larsen.
Per Larsen fortæller desuden, at han mener, man bør sikre, at der er stabile menneskelige relationer, som skaber tillid mellem hjemmeplejerne og de ældre plejekrævende borgere. Det skal man blandt andet gøre ved i størst muligt omfang at sikre en kontinuitet, i forhold til hvem der besøger borgerne.
Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, tilslutter sig holdningen om, at der skal arbejdes målrettet med relationer.
- Relationer og nære pårørende er løsningen, som jeg ser det. Det kan også være gavnligt at se på, hvordan man kan bruge de pårørende til at oparbejde værdifulde relationer de ældre og hjemmeplejerne imellem.
Peder Hvelplund ser lige nu ikke en ændring i lovgivningen som en relevant løsning.
Hvad er det gode liv?
Spørgsmål såsom hvornår blandt andet rengøringen er tilstrækkelig, er en del af dilemmaet, de nordjyske hjemmeplejere står i, hvis de ældre ikke vil lukke dem ind og passe deres job, men de kan i udgangspunktet ikke gøre noget, så længe de ældre ikke har kognitive diagnoser som eksempelvis demens.
Det skal man ifølge et tidligere medlem af Det Etiske Råd acceptere. For ifølge ham har vi nemlig ikke alle samme krav til, hvordan der skal se ud indenfor hjemmets fire vægge.
- Vi kan godt blive enige om, at nogle af de situationer, vi har set her på det sidste, det er ikke hensigtsmæssigt, men omvendt så må vi også sige, at man må have sin ret til at leve, som man selv finder det bedst, siger Christian Borrisholt Steen, der var medlem af Det Etiske Råd i årene 2012-2018.