Nye Borgerlige er i historisk krise: Men det nordjyske bagland maner til ro
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lars Boye Mathiesen (t.h.) og Kim Edberg Andersen (t.v.)
Balladen og krisen i Nye Borgerlige har sat nye rekorder de seneste dage, men i partiets nordjyske bagland tager man det alligevel med sindsro.
Nye Borgerlige skal have chef, og han hedder Lars Boje Mathiesen.
Det ligger fast, efter at der ikke er nogen modkandidater til den kække Nye Borgerlige-profil.
Hos Jens Nygaard i Nordjylland er meldingen her til eftermiddag klar om magtskiftet i Nye Borgerlige.
- Det er den samme rute, de samme stoppesteder, den samme bus – vi får bare en anden chauffør, lyder det fra politikeren, der sidder i byrådet i Frederikshavn Kommune for Nye Borgerlige.
Han er et af otte byrådsmedlemmer valgt for Nye Borgerlige i Nordjyllands Storkreds og afviser i dag pure fortællingen om et parti i krise.
- Det mener jeg ikke, vi er. De 18.000 medlemmer, som vi har, kan ikke tage fejl. Og så længe det politiske fundament er uændret, er jeg sikker på, at vi ikke er i krise, siger han.
Uro siden årsskiftet
Den seneste tid har ellers været præget af ren kaos i partiet. For to uger siden, den 10. januar, meddelte Pernille Vermund, at hun stopper som partiformand.
Siden forlod Mikkel Bjørn Sørensen så partiet til fordel for DF – ligesom flere lokalformænd har meldt sig ud i protest.
I Mariagerfjord Kommune anerkender Emma Houe Mølgaard, der sidder i byrådet for Nye Borgerlige, at det ikke har været kønt at se på – alligevel ser hun stadig positivt på partiets fremtid.
- Vores vigtigste opgave er stadig at være tro mod vores vælgere. Og jeg kan godt forstå, hvis der er nogle vælgere, som føler sig lidt svigtet, siger hun.
Også hos partiets byrådsmedlem i Jammerbugt Kommune, John Bjerg, er frygten for fremtiden i partiet særdeles begrænset.
- De (partiets ledelse, red.) har den rigtige politik – om det er "Per eller Poul," der fremfører den, det er sådan set lige godt. Der er folk nok til at tage over, mener han.
Alligevel håber Jens Nygaard, at uroen i partiet snart dør ud. For uanset om man måtte mene, at partiet er i krise eller ej, har ringe i vandet det med at brede sig.
- Det værste, der kan ske politisk, er når der er uro – og der er intern uro. Fordi det skaber en masse dønninger og folk begynder at flytte fokus fra det politiske fundament til de her dønninger, siger han.