Nordjydernes mål for 2019: Vi vil have nyt job
Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix
Nye udfordringer på en anden arbejdsplads er på nordjydernes top tre over vores planer for 2019. Men vi tvivler på, om vi er gode nok - og derfor bliver det ofte ved tanken.
Nye arbejdsopgaver, nye kolleger og en ny chef står højt på nordjydernes ønskeseddel for det nye år.
Tre ud af ti nordjyder drømmer om nyt job i 2019 - for at udfordre os selv og prøve noget andet. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra HK.
Her kommer det frem, at 16 procent af nordjyderne regner med at skifte job i år, mens yderligere 13 procent overvejer det.
Nogle danskere bliver for længe i et job, de ikke trives i, fordi de ikke er bevidste om, hvad de egentlig kan. De synes kun, at de kan sætte flueben ved to ud af ti punkter i en jobannonce, og så søger de ikke jobbet.
Rie Thomsen, DPU, Aarhus Universitet
Men selv om ambitionerne og drømmene er store, så er selvtiliden tilsvarende lille. Vi tvivler nemlig ofte så meget på vores egne evner, at det ender med at holde os tilbage.
- Nogle danskere bliver for længe i et job, de ikke trives i, fordi de ikke er bevidste om, hvad de egentlig kan. De synes kun, at de kan sætte flueben ved to ud af ti punkter i en jobannonce, og så søger de ikke jobbet. Men de kan få hjælp til at se, at de kan meget mere, end de tror. Vi bliver holdt tilbage af vores mangel på viden om egne evner, siger professor Rie Thomsen fra DPU på Aarhus Universitet, der har forsket i karrierevejledning siden 2005.
Hun mener, at flere vil kunne gøre drøm til virkelighed, hvis de opsøger vejledning i forbindelse med et kommende jobskifte.
- En god karrierevejledning kan både hjælpe med at overskue arbejdsmarkedets mange muligheder samtidig med, at det kan sætte den jobsøgendes kompetencer i et nyt lys. Ofte overser du selv egne kvaliteter, som burde være åbenlyse. Eller du overser job- og efteruddannelsesmuligheder, fordi du ikke har viden om det. Men desværre er det et generelt problem, at karrierevejledning for voksne i job ikke bliver prioriteret særligt højt i dansk uddannelsespolitik. Det gør det blandt andet svært for den jobsøgende at finde frem til de rette vejledningsmuligheder, siger Rie Thomsen.
Ydmyghed spænder ben
Vi nordjyder har ry for at være ydmyge og ikke blamere os med det, vi kan. Men selvom det kan være et ganske udmærket karaktertræk i andre sammenhænge, spænder det ben for os, hvis vi vil klatre op af karrierestigen.
I befolkningsundersøgelsen svarer 20 procent af nordjyderne, at de aldrig fremhæver sig selv på en positiv måde over for deres kolleger på arbejdspladsen. Kun 3 procent gør det på daglig basis, 6 procent på ugentlig basis og 11 procent på månedlig basis. 38 procent af nordjyderne fremhæver sig selv positivt på arbejdspladsen et par gange om året eller sjældnere.
Det er en tendens, man tydeligt genkender hos HKs vejledningslinje, karrieretelefonen.
- Vi får hver dag opkald fra danskere, der har brug for hjælp til at formulere og vurdere deres faglige kompetencer. Et af problemerne er, at mange oplever det som grænseoverskridende at sætte ord på, hvad de er gode til, fordi de er bange for at komme til at prale. Det er ærgerligt. For jo bedre du er til at tale positivt om dig selv, jo bedre muligheder har du i dit arbejdsliv. Det gælder både i jobsøgningen såvel som i danskernes nuværende job, siger Louise Theil, karriererådgiver hos HK.
Fem gode råd til din jobsøgning
1. Sæt ord på hvad du kan
Lav en kompetenceafklaring, så du får et overblik over alt det, du kan. Du starter med at beskrive hvilke opgaver, du kan udføre fra både nuværende og tidligere jobs. For hver opgave skal du skrive, hvad du kan og gør for at udføre netop den opgave. Det hjælper dig til at sætte ord på dine kompetencer.
2. Sæt ord på hvad du vil
Hvad har du lyst til? Det kan være svært for mange at beskrive, fordi der er så mange muligheder på dagens jobmarked. Skriv derfor ned hvilke opgaver og roller på nuværende og tidligere arbejdspladser, som giver dig glæde og energi, og brug det som afsæt for at identificere, hvad du vil i dit næste job.
3. Analyser jobbet og virksomheden
For at kunne sætte dine kompetencer og præferencer i spil, skal du sætte dig godt ind i arbejdsgiveren og virksomhedens behov. Lav grundig research og find ud af, hvad virksomheden har brug for, og hvilke udfordringer de står overfor. Den viden skal du bruge til at identificere og sætte ord på, hvordan netop du kan bidrage til dette.
4. Målret dit ansøgningsmateriale
Både din ansøgning og dit CV skal målrettes og tilpasses til hvert eneste job, du søger. Mange har en tendens til at tænke, at CV’et er noget, man vedhæfter sin ansøgning. Men det går ikke. Du skal sikre, at den information, du fremhæver i dit CV og ansøgning er relevant for den stilling, du søger. Det betyder også, at du skal fjerne den information, som ikke matcher stillingen hos din kommende arbejdsgiver.
5. Brug dit netværk
Når du søger job, skal du opsøge og tale med mennesker, som har viden om det job eller den branche, du søger job i. Jo mere viden du har, jo flere muligheder vil du få øje på og jo heldigere bliver du til at lande dit næste job. Men husk, at du ikke skal bruge dit netværk til at skaffe dig dit næste job. Det er en fejl, som mange begår. Det er de færreste i dit netværk, der står med et job på hånden, som de kan give dig. Du skal derfor bruge dit netværk til at anskaffe viden, så du er klædt godt på.
Kilde: HK