Louise kunne ikke passe sine egne børn på grund af sine psykiske lidelser - nu vil hun hjælpe andre
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord
Hun bliver en del af et nyt forskningsprojekt, som Psykiatrien i Region Nordjylland og Region Hovedstadens Psykiatri står bag.
Nogle dage er sværere end andre, for Louise Madsin, der lider af PTSD og har haft flere depressioner.
- Når det er rigtig slemt, så ligger jeg i sofaen i et hjørne og kan ingenting. Jeg kan ikke gå på arbejde eller passe mine børn, konstaterer hun.
Deltager nu i workshop
De mange hårde oplevelser med sygdommen har dog også givet hende en masse erfaring. Og dem vil hun nu dele ud af. Louise Madsin har nemlig tilmeldt sig en workshop for forældre med psykisk lidelse.
- I og med at man er med til at sætte fokus på, at det er okay at sige, at man har det svært, selvom man er voksen, så kan man være med til at hjælpe andre, der heller ikke har det ret godt, fortæller hun om sit valg.
Hun bliver en del af et nyt forskningsprojekt, som Psykiatrien i Region Nordjylland og Region Hovedstadens Psykiatri står bag, hvor 40 nordjyske og sjællandske kommuner er med.
Formålet er, at lave samlet hjælp til familier - hvor en forældre er ramt af pyskisk lidelse.
- Det giver god mening at spørge de mennesker, som lever med psykisk sydom i deres hverdag. Og det er dem, vi skal hjælpe bedst muligt. Så det at spørge dem, og tage dem med på råd er en god ide, forklarer Jan Sandberg, der er leder for Center for Pårørende hos Psykiatrien i Region Nordjylland om projektet.
I opstarten er det Aalborg- og Hjørring Kommune, men meningen er, at alle 11 nordjyske kommuner skal være en del af tilbuddet.
Fakta om konceptet og tilmelding
De to workshops, hvor forældre med psykisk lidelse skal udvikle gruppeforløb foregår på Hotel Comwell Hvide Hus i Aalborg:
2. marts kl. 9-14
23. marts kl. 15-18.30
Tilmeld dig her: https://rntilmelding.plan2learn.dk/KursusValg.aspx?id=99023
De to workshops, hvor pårørende til en forælder med psykisk lidelse skal udvikle gruppeforløb foregår på Hotel Comwell Hvide Hus i Aalborg:
20. april kl. 9-14
9. maj kl. 15-18.30
Tilmeld dig her: https://rntilmelding.plan2learn.dk/dl.aspx?xmg=830ffc3a-0066-4c5c-9fe8-4b72f64cc8b4&r=KursusValg.aspx?id=99387
Shortlink:
Det er ikke et krav, at man kan deltage begge dage.
Har du spørgsmål, så kontakt Iben Lundager på tlf.: 21 64 62 35 eller mail: ibl@rn.dk
Hjælpe hinanden
Det hele skal ske gennem gruppeforløb, hvor familier skal støtte andre familier.
- Når vi kan lægge det lag på, at vi kan tilbyde dem at møde hinanden, så har det en helt særlig magi. Jeg tror, det der med, at vi føler os genkendt, og at der er nogle, der har prøvet det på egen krop, som har den levende erfaring, og det gør en forskel, pointerer Jan Sandberg.
Deltagerne skal selv komme med input, som kan skræddersy forløbet.
- Jeg kan bidrage med, at jeg har siddet der. Jeg har været i den situation, hvor jeg har haft det rigtig svært og ikke har kunnet se mig ud af det, forklarer Louise Madsin.
- Det, at man også får en oplevelse af, at man faktisk kan hjælpe andre, er også med til at give en selv noget. Så giver det pludselig mening, og så kan det bruges til noget, understreger Jan Sandberg.
Du kan se hele inslaget herunder:
Savnede workshops tidligere
Det er nu tre år siden, at sygdommen ramte Louise Madsin. Dengang følte hun, at hun svigtede sine børn, derfor savnede hun lignende tiltag dengang.
- Hvad skulle der egentlig ske med deres mor, når hun ikke kunne noget selv? Det kunne jeg godt have tænkt mig, at de havde kunnet snakke med nogle voksne om, forklarer Louise Madsin, der også selv savnede noget sparing.
- Jeg kunne godt have brugt, at der var nogle at tale med det om, konstaterer hun.
Louise er allerede kommet langt i sit sygdomsforløb, alligevel tror hun på, at de nye workshops kan rykke hende endnu længere.
- Vi kan holde hinanden op på, at vi faktisk er stærke allesammen - på den ene eller anden måde,