Kritik af forsinket sygehusbyggeri: - Vi er blevet informeret for sent
Regionsrådsmedlem fra Venstre mener, at informationsniveauet har været for lavt. Ulla Astman afviser.
Det bliver alligevel ikke i år, at den første del af det Nye Aalborg Universitetshospital (NAU) slår dørene op. Det står klart, efter Region Nordjylland i går udsendte en pressemeddelelse om forsinkelse op mod et halvt år.
Men gruppeformand for Venstre, Martin Bech, mener ikke, at medlemmerne er blevet orienteret tidsnok.
- Det er selvfølgelig utilfredsstillende, at vi først i går (mandag, red.) får at vide, at byggeriet er forsinket, og at vi endnu ikke kender de økonomiske konsekvenser, siger han.
Det er komplekst. Det er jo ikke bare at bygge et hus, det er næsten den mindste del af det. Det er også alle de ting, der skal bygges ind i det.
Lene Faber Ussing, lektor på Aalborg Universitet
- Det er jo helt afgørende, at vi som politikere har kendskab. Vi kan ikke reagere på ting, vi ikke kender til.
Det mener regionsrådsformand Ulla Astman (S) dog ikke ikke er rigtigt,.
- Det er jeg ret uforståelig over for, for det har stået i alle månedsrapporter, at fremdriften ikke har været, som den burde.
Hun henviser til, at informationerne om byggeriet også er blevet fremlagt på forretningsudvalgsmøder.
- Der sidder trods alt fire Venstre-folk, så jeg synes, de skal tale bedre sammen, siger Ulla Astman.
Komplekst arbejde
Selve årsagerne til forsinkelserne skyldes flere ting, lyder det fra regionen.
- Det skyldes mangel på materialer og arbejdskraft samt fejl og mangler, og det gør desværre, at byggeriet ikke kører i den planlagte hastighed.
At sygehusbyggeriet står over for endnu en forsinkelse overrasker ikke lektor i byggeledelse Lene Faber Ussing fra Aalborg Universitet.
- Det er komplekst. Det er jo ikke bare at bygge et hus, det er næsten den mindste del af det. Det er også alle de ting, der skal bygges ind i det.
Forskeren genkender fra sit arbejdsfelt, hvordan coronakrisen har haft betydning for byggebranchen, hvad angår produktion og levering og travlhed.
- Under corona har man ikke været ude at rejse, folk har haft fri, og der er blevet bygget rigtig meget. Det gælder ombygning, sommerhuse og nye huse. De små og mellemstore virksomheder har haft rigtig travl, og det smitter af på de store.
Mangel på materialer kan også skyldes, at der er blevet spekuleret finansielt i markedet.
- Oven i corona har nogle finansfolk fået den idé, at det er smart at ordre nogle af de byggematerialer, der er mangelvare på. Kan man sætte sig på dem, kan man vente med at sælge, til priserne er tilpas høje.
Regionen kan endnu ikke oplyse, hvor stor den økonomiske omkostning bliver, men oplyser, at forretningsudvalget vil præsentere en ny tidsplan til august.
- Nu kender vi ikke omkostningerne på denne forsinkelse, men det har jeg bedt administrationen redegøre for, lyder det fra Martin Bech (V).