Epokegørende ny medicin - nu kan hospital lave akutte indgreb smertefrit
Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord
Aalborg Universitetshospitals akutmodtagelse har med nyt lægemiddel fået mulighed for at gennemføre behandlinger hurtigt og smertefrit.
Sygeplejerske Dennis Andersen fik i begyndelsen af året idéen til at tage et nyt lægemiddel i brug på Aalborg Universitetshospitals akutmodtagelse.
- Det, vi oplever, efter at vi er gået over til den nye medicin, er, at patienterne hurtigere er vågne, og at vi bedre kan lindre dem for smerter, fortæller han.
Akut- og Traumecenteret i Aalborg er ifølge Aalborg Universitetshospital den første akutmodtagelse i landet, der har taget lægemidlet remimazolam i brug. I de seneste måneder har omkring 300 patienter fået medicinen i forbindelse med deres behandling på akutmodtagelsen.
- Alternativet, før vi fik det her, var, at nogle af patienterne måtte vente et stykke tid på, at vi fik relevant personale kaldt ned for at give for eksempel en nerveblokade. Ellers skulle vi ruse patienterne på den gamle måde, som er mere langvarig, og hvor det kan være nødvendigt at ligge til opvågning bagefter, fortæller læge Annika Kamp.
Se indslaget her:
'Har jeg allerede gips på?'
Det nye lægemiddel er et såkaldt indslumringsmedikant, som gør, at patienterne hurtigt døser hen, men stadig er vågne. Det giver personalet mulighed for på mindre end et kvarter at sætte eksempelvis en skulder eller en hofte på plads efter en faldulykke.
- Det er ret fantastisk, for det betyder, at vi kan påbegynde behandlingen meget kort tid efter, at patienterne er ankommet, og så kan vi sende dem hjem igen umiddelbart efter, vi har afsluttet behandlingen, siger Dorte Melgaard, der er seniorforsker ved Akut- og Traumecenteret på Aalborg Universitetshospital.
Ud over at virke smertestillende er der også en anden fordel ved remimazolam, som også bliver brugt på andre afdelinger ved blandt andet kikkertundersøgelser.
- Det har den bivirkning, at det tager korttidshukommelsen, og det er en virkning, vi bruger ønsket, fordi patienterne uden at have sovet helt vågner med en følelse af at have været helt væk, fortæller Dennis Andersen.
- En af de sætninger, vi har hørt oftest, efter at vi er begyndt at bruge det, er: ’Har jeg allerede gips på?’, siger Annika Kamp.
Undgår operationsbordet
Både sygeplejersker og læger kan efter oplæring give remimazolam. Medicinen kan gives til patienter over 12 år, og den gives gennem drop.
Der er indtil videre ikke andre akutmodtagelser i Danmark, der bruger remimazolam, men det kan de foreløbige erfaringer fra Aalborg være med til at ændre på.
- Med de resultater, vi ser her, kan jeg ikke se, hvorfor man ikke skulle vælge at bruge det andre steder også. Det forkorter den tid, patienterne er her, og vi undgår en del af de forløb, der kunne være endt på operationsbordet, så jeg synes helt sikkert, det kan bruges andre steder, siger Annika Kamp.