Hårdt pres på de nordjyske ambulancer
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Ambulancerne i Region Nordjylland er forpligtet til at sikre, at de i gennemsnit når frem til borgerne indenfor maksimalt 9:12 minutter. Det seneste kvartal har Falck dog haft store problemer med at nå dette.
Generelt er Nordjylland under hårdt pres – og har været det i lidt tid. Høje smittetal har domineret blandt mennesker og mink i de nordjyske kommuner, hvilket har resulteret i øgede restriktioner og nedlukninger af kommunegrænser og erhverv.
I den seneste opgørelse for Falcks 3. kvartal, kan det her ses, at endnu en funktion er under pres i det nordjyske. Ambulancerne i Region Nordjylland har svært ved at følge med, og responstiden er nu steget til 9:51 minutter.
- Falck har i alle årene levet op til de kontraktlige krav, men vi er på samme måde som det øvrige samfund ramt af Corona pandemien. Vi løser opgaven med ambulancekørsel med ydmyghed og ser frem til fortsat samarbejde med Region Nordjylland om at sikre nordjyske borgere er i gode hænder, skriver regionsdirektør Kjeld Brogaard i en redegørelse fra Falck til Region Nordjylland.
I redegørelsen argumenterer Falck blandt andet for, at også de er påvirket af pandemiens indtræden i samfundet.
COVID-19 har blandet givet udfordringer med en øget mængde sygdomstimer blandt medarbejderstaben samt påkrævet flere arbejdstimer i forbindelse med afspritning og rengøring af ambulancerne mellem udrykninger og generelle kørsler.
Dertil har flere kommuner valgt at fremskynde vejarbejder, som også har betydning for ambulancernes responstid. Særligt Aalborg Kommune har været påvirket af dette, hvor der er foretaget fire-fem gange så meget vejarbejde som normalt, oplyser Falck i redegørelsen.
Fra responstidsmodel til beredskabsmodel
Tilbage i juni kunne Region Nordjylland offentliggøre, at når deres kontrakt med Falck Danmark A/S om drift af ambulancetjenesten udløber i 2022, vil den kommende leverandør skulle varetage opgaven under andre betingelser. Det vil ikke længere være baseret på en responstidsmodel som nu, hvor Falck er påkrævet at nå ud til borgerne indenfor et vist antal minutter, men i stedet være baseret på en beredskabsmodel.
- Vi går væk fra vores nuværende model, hvor leverandøren selv bestemmer placeringen af baser og fastlægger antallet af ambulancer, men så til gengæld har forpligtet sig til at overholde nogle responstider fastlagt af regionen. Fremover skal regionen selv disponere over og bestemme antallet af ambulancer samt deres placeringer. Det giver regionen det samlede ansvar for responstiderne, siger 1. næstformand i Regionsrådet, Lone Sondrup (V) i en pressemeddelelse.
Falcks nuværende påkrævede responstid på 9:12 minutter er derfor kun gyldig indtil 2022.