Fremgang for lægedækning: Flere læger har åbent for nye patienter
Efter mange år med lægemangel går det fremad i Nordjylland, hvor flere læger tager imod nye patienter.
Hvis man på grund af flytning eller andre årsager ønsker at skifte læge, giver 67 procent af de praktiserende læger i Nordjylland denne besked: lukket for tilgang af nye patienter.
Det lyder af meget, men faktisk er andelen af praktiserende læger med lukket for patienttilgang faldet med to procent siden 2019. Det viser en nye analyse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO).
Nordjylland er den landsdel, hvor flest lægepraksisser har lukket for tilgang, men alligevel er de nye tal opløftende, lyder det fra de nordjyske læger.
- Det er en positiv udvikling. Lægemangel har været på dagsordenen heroppe i 10-15 år, og selv om det er en lille fremgang med de to procent, er vi glade for at se, at det går den rigtige vej, siger Charlotte Lønskov Jensen, som er formand for PLO-Nordjylland og praktiserende læge i Nibe.
Lægeuddannelse i Aalborg fastholder nyuddannede
Tallene dækker over, at nogle praktiserende læger er det, man kalder selektivt lukkede. Det vil sige, at de har det antal patienter, der gør, at de må lukke for tilgang, men at de alligevel tager imod patienter, som flytter til den by eller det område, hvor praksissen ligger.
Ifølge Charlotte Lønskov Jensen er der flere forklaringer på den beskedne fremgang, men der er en helt klar faktor, som man ikke kommer udenom.
- Det er rigtig vigtigt, at vi har fået lægeuddannelsen til Aalborg. Det begynder vi at kunne mærke nu, hvor vi får færdiguddannet speciallæger i almen medicin, og der er heldigvis mange af dem, der gerne vil blive i Nordjylland. I PLO gør vi et stort arbejde for at holde kontakt med de kommende læger og fortælle dem, hvilke muligheder der er med ledige ydernumre og ældre læger, der er på vej på pension, så vi kan få dem ud og dække de områder, siger Charlotte Lønskov Jensen.
Kommuner melder sig ind i kampen
PLO, Region Nordjylland og de nordjyske kommuner er ligeledes i tæt og jævnlig dialog om, hvor udfordringerne med lægedækningen er, så man hele tiden er opmærksom på, hvor der kan blive huller, når ældre læger skiller sig af med deres praksis.
Og selv om det grundlæggende er regionens opgave at sørge for lægedækningen, har flere af de nordjyske kommuner også grebet bolden for at være med til at sikre en god fremtidig lægedækning.
- Vi ved jo, når vi taler med borgerne, at det er vigtigt for dem, at der er en læge i det område, hvor de skal bo, så det har stor betydning for bosætningen, siger Palle Jensen, formand for sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune.
For to år siden inviterede kommunen yngre læger på en charmetur for at fortælle hvad Vesthimmerlands Kommune har at byde på både i forhold til faglige faciliteter og lægernes familieliv. De har fortsat kontakt med flere af deltagerne, som godt kunne være interesserede i at slå sig ned som læger i kommunen.
Faglige fællesskaber tiltrækker læger
Samtidig har Vesthimmerlands Kommune sat gang i opførelsen af to sundhedshuse. Et i Aalestrup, som skal stå klar inden sommer, og et lige ved siden af Farsø sygehus. Det forventes opført i løbet af to år. Yngre læger efterspørger i høj grad sundhedsfaglige fællesskaber, og det kan de få i sundhedshusene, hvor der udover læger bliver plads til for eksempel fysioterapeuter og andre behandlere.
- Vi har allerede tre yngre læger, som er klar til at flytte ind i Aalestrup, og vi har flere tilkendegivelser på, at der også er interesse for sundhedshuset i Farsø, siger Palle Jensen.
Region Nordjylland er lige nu i gang med at vedtage den kommende praksisplan, der beskriver, hvordan lægedækningen skal se ud de kommende år. Heri fremgår det, at man forventer, at der hvert år fra 2021 til 2023 vil færdiguddannes mellem 18 og 34 speciallæger i almen medicin - altså dem, der kan blive praktiserende læger - og det tegner enormt lyst for fremtidens lægedækning.
- Jeg ser for mig, at vi i løbet af de tre år er der, hvor tingene balancerer, altså hvor der vil være læger klar til at tage over, når der er nogle, der går på pension. Og så forventer jeg, at vi i løbet af de næste tre til fem år vil bygge op, så vi kan få lukket nogle af de huller, der er, så der kommer flere læger ud, også i yderområderne af vores region, siger Charlotte Lønskov Jensen.