Avlere holder vejret: Fugleinfluenzaen nærmer sig
Foto: Ib Willam Christensen
Fjerkræavlere frygter fugleinfluenza
Tusindvis af fugle slås ned for at undgå videre smitte. En besætning på flere tusinde individer kan dø af smitten på få dage.
I løbet af de seneste dage har myndighederne slået henved 100.000 stykker fjerkræ ned - af frygt for spredning af fugleinfluenza.
Ingen af de ramte besætninger ligger i Nordjylland, men smitten nærmer sig hver eneste dag.
- Det er rent held, at der ikke er fundet smitte på en nordjysk farm, for flere af de farme som senest er blevet smittet på Sjælland er normalt hermetisk lukket for omverdenen, forklarer fjerkræavler Poul Raunsmed fra Løkken, der selv producerer over en halv million stykker fjerkræ hvert år.
Poul Raunsmed bakkes op af Fødevarestyrelsen, der arbejder på højttryk for at inddæmme smitten:
- Smitten blandt trækfuglene er meget kraftig og den højpatogene H5N8, som de spreder, er meget smitsom, lyder det fra veterinærchef i Fødevarestyrelsen Birgit Hendriksen.
I de seneste uger er der fundet adskillige døde fugle i Nordjylland, som har vist sig at være smittet med fugleinfluenza. Senest har en stor mængde dødfundne svaner i Voersø vist sig at være positive.
Det er netop trækfuglene, der er problemet, for det er smittede individer blandt dem, som bringer smitten rundt:
- Hvis en smittet trækfugl smider en fugleklat og man træder i den, så kan man bære smitten videre ind i sit eget hønsehold, og hvis ens hønsegård ikke er overdækket med fast tag, så vil trækfuglenes ekskrementer kunne smitte besætningen. Derfor har vi udstedt påbud om, at alle hønsefugle skal holdes under tag, forklarer Birgit Hendriksen.
Hos Raunsmed i Løkken har man allerede taget forholdsregler for at undgå smitten. Alle hønsefugle går inde i staldene og publikum har ikke længere adgang til dyrene:
- Normalt kan man godt gå rundt og vælge hvilke høns, man vil købe. Nu kan man afgive en bestilling online og herefter pakker vi dyrene, så man ikke kommer i kontakt med besætningen. At blive smittet her i starten af vores højsæson ville være katastrofalt , forklarer Poul Raunsmed, der holder vejret og håber at træksæsonen for vilde fugle snart er overstået.
Fugleinfluenzaen kan smitte alle fugle, men især kalkuner og hønsefugle rammes hårdt. En besætning på flere tusinde individer kan dø af smitten på få dage.