Glukosemåler ændrede Holgers liv: Men Nordjylland halter efter andre regioner
Holgers Madsen har siden 2021 haft en sensorbaseret glukosemåler på armen.
Holger Madsen måler hver dag sit blodsukker ved hjælp af en sensorbaseret glukosemåler, som sidder på armen.
- Jeg har det mere under kontrol end nogensinde før, siger han om sin type-1 diabetes.
Siden 2021 har han ved hjælp af glukosemåleren nemt kunne scanne sit blodsukkerniveau. Blodsukkeret skal ligge mellem 3,9 og 10. Onsdag formiddag ligger hans niveau på 4,4.
- Så kan jeg se inde på logbogen, hvad har jeg målt, og hvad har jeg taget af enheder i løbet af dagen, siger Holger Madsen, mens han viser tallene frem på telefonen.
Inden han fik den sensorbaserede glukosemåler målte han sit blodsukkerniveau gennem et prik i fingeren. Det gjorde han typisk fem-seks gange om dagen.
- Det er anderledes nu, når det ikke gør ondt, hver gang jeg skal stikke mig.
Forskel på regioner
I Region Nordjylland er det ikke alle diabetikere, som har mulighed for at få en sensorbaseret glukosemåler. Holger Madsen fik først afslag på at få en glukosemåler, men med hjælp fra forskellige personer fik han alligevel i slutningen af 2021 adgang til en.
Behandlingsrådet har anbefalet alle landets fem regioner, at de inden 2028 skal tilbyde deres borgere med type 1-diabetes, at de kan få en sensorbaseret glukosemåler.
Region Hovedstaden, -Sjælland og -Syddanmark har alle meldt ud, at de vil udrulle anbefalingen inden udgangen af 2024, mens Region Midtjylland i går landede deres budgetforlig. De vil udrulle anbefalingen inden 2026.
- Problemet er, at mennesker med diabetes er fanget af postnummerlotteri, og de kan se på andre regioner, at man kan få adgang nu, siger Eva Tingkær, der er vicedirektør hos Diabetesforeningen.
Se hele indslaget herunder:
Et emne til forhandlingerne
Indtil nu har Region Nordjyllands plan været at leve op til anbefalingen, så patienterne får tilbudt deres glukosemåler i 2028, men måske følger regionen nu trop efter de andre.
- Vi har lidt mere luft i økonomien at se frem til. Derfor er det nu kommet op igen i forhandlingerne her, siger Lina Hundebøll Jespersen, der er formand for sundhedsudvalget i Region Nordjylland for Venstre.
- Vi har ligget en god plan, men når der er mulighed for at gøre det hurtigere, synes jeg helt klart, det er noget, vi skal se på, uddyber hun.
Holger Madsen understreger, at den sensorbaserede glukosemåler kun har hjulpet ham i hans hverdag. Og han håber, at andre diabetikere får samme gavn af den som ham.
- Man får en bedre livskvalitet, og man kan bedre få hverdagen til at hænge sammen, siger Holger Madsen.