Kommunegrænsen adskiller købmand og kunder
Nørager i Rebild Kommune er en af de byer, der ligger lige i grænselandet mellem en åben og lukket kommune.
Hos Spar-købmanden i Nørager bliver der handlet flittigt til weekenden, men selv om der er mange kunder, er det ikke helt, som det plejer at være i den lille by, der ligger i Rebild Kommune - blot en kilometer fra kommuneskiltet, der indikerer, at man kører ind i nabokommunen Vesthimmerland.
For det er dagen derpå, efter at statsministeren torsdag aften meddelte, at syv nordjyske kommuner, herunder Vesthimmerland, skulle lukke ned, og kommunegrænsen ikke passeres, med mindre man har et kritisk job eller et andet uopsætteligt formål med at krydse grænsen. Restriktionerne gælder indtil videre til 3. december.
- Det kommer vi til at kunne mærke. Vi har mange kunder fra eksempelvis Simested og Aalestrup, og de må jo ikke længere krydse kommunegrænsen for at handle hos os, fortæller købmand Søren Nielsen.
En af dem, der nu ikke kan handle i Spar, hvis han altså vil følge statsministerens anvisninger, er Tommy Christensen. Han bor en kilometer fra Nørager, og selv om hans postnummer også hedder Nørager, ligger huset faktisk i Vesthimmerlands Kommune.
- Jeg er jo nødt til at komme op til købmanden. Jeg har hverken bil eller knallert, og jeg kan ikke gå hele vejen til Aalestrup, siger han.
Tommy Christensen er pensionist og har ikke brug for at krydse kommunegrænser for at arbejde. Derfor tager han nedlukningen med ophøjet ro og tålmodighed. Men udover at dagligvareindkøbene nu er noget besværede, er der også familiemæssige konsekvenser af de nye restriktioner.
- Jeg kan ikke besøge min far, som bor på plejehjem i Terndrup. Det er synd for ham, men der er jo ikke så meget at gøre ved det, siger Tommy Christensen.
Familiebesøgene må nok vente lidt endnu, men Spar-købmanden har en løsning på dagligvareproblematikken.
Det viser sig nemlig, at lovgivningen åbner for muligheden for, at man gerne må bringe fødevarer ud, selv om man passerer grænsen til en af de lukkede kommuner. Det eneste krav er, at varerne skal afleveres uden direkte kontakt. Dermed kan købmanden både redde lidt af omsætningen og samtidig være med til at hjælpe nogle af dem, der ikke har mulighed for uden videre at transportere sig andre steder hen for at handle.
- Jeg er glad for, at vi kan gøre det, også fordi det betyder, at der er nogle mennesker, der ikke behøver at sidde derude og være helt overladt til sig selv, siger købmand Søren Nielsen.
Den nyhed bliver taget godt imod på den anden side af kommunegrænsen.
- Det må jeg benytte mig af. Så må Søren komme herover med varerne. Og så må vi ellers bare tage det hele en dag ad gangen. Det varer heller ikke længe, inden det er 3. december, siger Tommy Christensen.