Jan håber på stærkere turisme-fællesskab i Himmerland: - Vi har brug for kræfter udefra
Mariagerfjord og Vesthimmerlands Kommuner er begge med i Destination Himmerland, mens Rebild Kommune har stået for sig selv. Men det kan snart være slut.
Hos Guldbæk Vingård i Rebild Kommune kan man komme på rundvisning, prøvesmage vine, købe lidt med hjem til gemmerne - og få en bid mad.
Faktisk har ejerne bag Guldbæk Vingård planer om en stor udvidelse med overnatning og ny restaurant. Men som med alle andre turistattraktioner, skal kendskabet gerne bredes ud.
- Vi lægger mere og mere arbejde i at få turister til, så det fylder en del, siger Jan Thrysøe, der er stifter af familievingården Guldbæk.
Selvom vingården har eksisteret siden 2008 og har mange besøgende, så må der, ifølge Jan Thrysøe, gerne komme flere.
- Vi møder stadig folk, der siger, at de ikke aner, vi eksisterer, så promovering er ekstremt vigtigt. Vi gør selv, hvad vi kan på sociale medier, men vi har brug for kræfter udefra til at hjælpe os, siger han.
Derfor blev han også glædeligt overrasket, da han fandt ud af, at Rebild Kommune måske skal være en del af turisme-mekkaet Destination Himmerland, som allerede huser Mariagerfjord og Vesthimmerlands Kommune.
Rebild Kommune har indtil videre nemlig sørget for turismeindsatsen selv.
- Jeg ser gerne, at de tre kommuner står skulder ved skulder, når vi skal ud og arbejde for at få flere turister til området, siger Johanne Bugge, der er destinationsdirektør ved Destination Himmerland.
Vinbonde: Der er flere fordele
Guldbæk Vingård hører geografisk til i Rebild Kommune, hvor også deres største aktie i Rebildporten er. Men de samarbejder og betaler dog stadig med og til Destination Himmerland og Destination Nord for at udbrede kendskabet til vingården.
Men ifølge Jan Thrysøe er det mange aktører og møder at forholde sig til. Han håber derfor på, at Rebild kommer med i et samarbejde med Destination Himmerland.
- En større organisation vil løfte bedre, især når det handler om marketing. Vi er jo alle i Himmerland, så at vi ville kunne fortælle den samme historie, ser jeg som en stor fordel, siger Jan Thrysøe.
Direktør håber på sammenlægning
Ifølge destinationsdirektør Johanne Bugge vil en sammenlægning kunne betyde, at kommunerne vil stå stærkere på turismemarkedet i både ind- og udland.
- Vi kan blive en af Danmarks top-destinationer indenfor aktive naturoplevelser, hvis vi kigger på tværs af alle de gode tilbud, der er i Himmerland. Derudover handler det også om, at vores attraktioner får bedre muligheder for at udnytte den gæsteservice, formidling og den måde vi leder gæsterne rundt på til hinanden, så alle kommer til at tjene flere penge, siger hun.
Behandles politisk i maj
Alle tre kommuner har Rebilds mulige indtræden i Destination Himmerland på den politiske dagsorden i maj. Indtil videre har Fritids- og Kulturudvalget i Mariagerfjord Kommune stemt forslaget videre til Økonomiudvalget, mens Økonomiudvalget i Vesthimmerlands Kommune har stemt forslaget videre til byrådet.
Rebild Kommune har punktet med på dagsordenen til Økonomiudvalgsmødet den 17. maj.
Bliver det stemt igennem alle udvalg, skal alle tre kommuner tage stilling til byrådsmøderne den 25. maj.
- Vi har længe været ude og afsøge muligheder for enten at gå mod nord eller syd eller blive os selv. Det er vigtigt at slå fast, at selvom vi nu behandler det her som en mulighed, er det ikke fordi, vi klarer os dårligt med vores egen turismeindsats og Rebildporten, men fordi en sammenlægning ville kunne løfte området, siger borgmester i Rebild Kommune, Jesper Greth og forklarer, at det ikke har været en mulighed på nuværende tidspunkt at gå med i Destination Nord.
Hvis forslaget stemmes igennem og Rebild bliver en del af Destination Himmerland, er det med det in mente, at Rebildporten bliver, hvor den er.
- Vores turisme er centreret omkring Rebild Bakker og Rold Skov, og der er Rebildporten vigtig, siger Jesper Greth.
Håber på flere turister
Hos Guldbæk Vingård har de ét håb, hvis politikerne stemmer for et samlet Destination Himmerland.
- At der kommer flere turister. Vi ved, Rebild ofte sælges på bakkerne og naturen, og det er helt naturligt, men ved at komme med i det større fællesskab, så håber vi, der kommer mere rampelys på os, siger Jan Thrysøe.