Ikke for alle og enhver: Mor med fire børn skal betale over 1300 kroner i entré til nordjysk museum
Heidi Quist Nielsen fra Sønderholm var noget forundret, da hun hørte, hvad det koster at komme ind på koldkrigsmuseet Regan Vest.
Skyhøje billetpriser betyder, at flere familier fravælger at besøge nyt museum. Det er simpelthen for dyrt, lyder kritikken.
Kultur skal være for alle. Det er i hvert fald i manges øjne et ganske sympatisk standpunkt at tage. I 2009 kom Kulturministeriet såmænd også med sloganet "Kultur for alle".
Men det er alligevel ikke alle og enhver, der nødvendigvis har nok på kistebunden til at besøge Danmarks 'måske' dyreste museum, når det åbner i februar 2023 i Rold Skov.
Entréprisen til koldkrigsmuseet Regan Vest kan nemlig få en hel del til at rynke lidt på næsen og tager sig til pengepungen.
Jeg tror, at mig og mine fire børn bliver hjemme
Heidi Quist Nielsen, mor
Heidi Quist Nielsen fra Sønderholm er mor til fire børn, og hvis hun skal give børnene en halvanden times guidet tur på opleveren, hvor de kan blive klogere på den kolde krig, høre nærmere om planerne for at redde Danmark igennem en krig, og om hvorfor netop Regan Vest blev valgt som demokratiets sidste bastion, så skal hun grave aldeles dybt i lommerne.
Måske ikke helt så dybt, som der blev gjort, da bunkeren, som er at finde 60 meter under jorden, blev bygget. Men tæt på.
Chokeret over prisen
Prisen på at komme ind lyder nemlig på 1350 kroner i alt for Heidi og de fire børn - altså 270 kroner per person. Penge, som hun på ingen måde har tænkt sig at diske op med.
- Jeg tror, at mig og mine fire børn bliver hjemme. Det må jeg sige, fortæller hun.
Adspurgt til hvad, hun troede, kulturoplevelsen kostede per snude, lød svaret "100 kroner", og derfor er hun mildt sagt noget forundret over billetprisen.
- Det var da en dyr fornøjelse. Så tror jeg hellere, at mine børn vil bruge en hel dag i Fårup Sommerland i stedet for, siger hun.
ENTRÉPRISER TIL ANDRE NORDJYSKE ATTRAKTIONER
Til sammenligning koster en voksenbillet til andre nordjyske attraktioner:
Kunsten - 125 kroner
Skagens Museum (2023) - 125 kroner
Aalborg Historiske Museum - 60 kroner
Vikingemuseet Lindholm Høje - 90 kroner
Springeren Maritimt Oplevelsescenter - 110 kroner
Rebildcentret - 95 kroner
Heidi Quist Nielsen er langt fra den eneste, der er afskrækket af de høje billetpriser. Det samme er Simon Mikkelsen og Sarah Dixen, som sammen har en søn og er bosat i Hobro.
- Det er fuldstændigt vanvittigt dyrt. Jeg tror, at det vil afholde en del fra at tage derud. Vi var ellers meget interesseret i det, siger Simon Mikkelsen.
Prisen skulle nærmere være det halve, hvis familien skulle overveje at besøge museet, fortæller han.
Nødvendigt at have guide med
Trods protesterne mener direktøren for Nordjyske Museer, Lars Christian Nørbach, godt, at prisen på de 270 kroner for voksne såvel som børn kan forsvares.
- Jeg er godt klar over, at det ikke er alle, som har en pengepung til det her. Men hvis vi sammenligner med andre museer og attraktioner, så rammer vi meget godt prisniveauet, siger direktøren for Nordjyske Museer, der dog ikke kan nævne ét museum i hele landet, som har en højere billetpris.
Han oplyser, at gæsterne let kan fare vild i de 5500 kvadratmeter, som anlægget breder sig over, og derfor er det nødvendigt at have guider, der viser rundt.
Museumsgæsterne får altså ikke lov til at bevæge sig rundt på egen hånd. De bliver lukket ind i grupper på 10 personer.
Hvis de kommende gæster også vil bespises med smørrebrød i bunkerens kantine, løber prisen op i hele 520 kroner per næse.
Museet kan besøges fra 13. februar 2023. Selvom flere er fortørnet over billetpriserne, blev der alligevel solgt mere end 5000 billetter det første døgn, billetterne var til salg.