Forældrene sagde nej – men Jens ville dyrke grøntsager på sit værelse
Nu sælger han sit hjemmedyrkede mikrogrønt til kendte restauranter.
Da Jens Andersen gik i gymnasiet, var han på et tidspunkt ude at spise på en restaurant.
Her fik han serveret en ret, der var pyntet med ærteskud.
- Det smagte rigtig nice, fortæller han.
Ærteskuddene blev drivkraften til det, der i dag er hans arbejde.
Kort efter restaurant-besøget købte han selv nogle frø, printede en beholder på sin 3D-printer og hentede noget jord fra familiens have.
Han ville dyrke ærteskud på sit teenageværelse.
- Da jeg sagde til mine forældre, at jeg ville dyrke grøntsager på mit værelse, fik jeg et ret striks nej. Men jeg gjorde det alligevel, siger Jens Andersen grinende.
Se tv-programmet 'Nordliv: Mikrogrønt gourmeteventyr' herunder:
- Jeg nørder og får jord under neglene
I tv-programmet 'Nordliv: Mikrogrønt gourmeteventyr' fortæller han, hvordan han gik fra at dyrke ærteskud på sit værelse til at sælge såkaldt mikrogrønt til 30 forskellige restauranter - blandt andre Helmuth, Surdejsbageren og Café Luna i Aalborg.
Mikrogrønt er bladgrøntsager, som restauranter blandt andet bruger som pynt oven på smørrebrød.
- Jeg får lov at leve min drøm. Jeg nørder og får jord under neglene og møder en masse sjove køkkenchefer, fortæller Jens Andersen.
Ifølge Jens Andersen har han altid været meget nørdet og landbrugsinteresseret, og så har der siden folkeskolen gemt sig en iværksætter i ham.
- Jeg solgte rigtig meget slik på skolen, som jeg købte med hjem, når jeg var på ferie.
- Skal du have nogle grøntsager fra min container?
I gymnasiet delte han smagsprøver ud af sin hjemmedyrkede mikrogrønt, og siden januar 2024 har han arbejdet fuldtid med at producere det i en stor container i Sønderup sydvest for Støvring.
Til at starte med var det dog lidt svært at sælge over telefonen.
- Jeg var ikke særligt god til at få skabt et ordentligt indtryk over telefonen. Det fungerede ikke rigtig at spørge: Skal du have nogle grøntsager fra min container?
Han begyndte i stedet for at møde uanmeldt op hos restauranterne. At sparke døren ind, som han beskriver det.
Det kan altid blive vildere
Jens Andersen
- Så stiller jeg en bøtte til restaurantcheferne, og så kommer jeg tilbage igen ugen efter, og det ender tit med et salg. Det fungerer godt, forklarer han.
I dag producerer han i alt 120 bakker med mikrogrønt om ugen, og det er han stolt af.
- Men det kan altid blive vildere, siger han.
- Planen er at sidde stabilt på Nordjylland, og derefter tager jeg Danmark, siger en smilende Jens Andersen.