Forældre utilfredse med nye skoledistrikter: Søskendeparret Nanna og Pelle kan ende på hver sin skole
Foto: Privatfoto
Forældre i Støvring er utilfredse med, at politikerne i byrådet lægger op til, at nye elever risikerer at skulle gå på en anden skole end deres søskende.
At søskende skal gå på samme skole, er noget, de fleste nok tager som en selvfølge.
Det var det i hvert fald for Trine Svenstrup fra Støvring, og derfor frustrerer det hende, at hendes fem-årige søn Pelle næste år måske skal begynde i 0. klasse på Karensmindeskolen i Støvring, når hans storesøster Nanna går i 2. klasse på byens anden skole, Bavnebakkeskolen.
- Det reelle problem, der hvor det gør lidt ekstra ondt i maven, er erkendelsen af, at man som søskende er hinandens livsvidner, og en del af historien er, at man er vokset op på samme skole og kan spejle sig i hinandens oplevelser. Det er en af drømmene, man har, når man flytter til forstadsdanmark, hvor tryghed og foreningsliv er bærende elementer, siger Trine Svenstrup.
Grunden til, at hendes børn kan ende på forskellige skoler, er, at Rebild Kommune lægger op til at lave en midlertidig ændring af skoledistrikterne i Støvring efter at børnetallet i byen er steget i de seneste år.
Der er nemlig ikke plads nok til nye elever på Bavnebakkeskolen, og derfor lægges der op til at børn fra Grangårdsvej, Ledvogtervej og Rådyret overgår fra Bavnebakkeskolens til Karensmindeskolens distrikt per 1. august 2024.
Ifølge Rebild Kommune er der på de tre veje samlet 22 børn, der skal begynde i skole i 2024.
'Et logistisk mareridt'
Trine Svenstrup bor på Rådyret med sin mand og sine to børn, og derfor bliver de berørt af beslutningen, hvis byrådet i Rebild Kommune torsdag aften beslutter at ændre skoledistrikterne.
- Det betyder, at vi fra april 2024 vil have børn på to forskellige skoler. Det er et logistisk mareridt midt i hamsterhjulet, og der er geografisk langt, når små ben om et par år selv skal gå hjem, siger hun og uddyber:
- I vores tilfælde betyder det desuden, at Pelle vil være det eneste barn i sin børnehave, der skal på en anden skole end de andre, fordi han går i en distriktsbørnehave til Bavnebakkeskolen. En børnehave, der ligger 100 meter fra, hvor vi bor.
Ingen søskendegaranti
Byrådet skulle have behandlet sagen på det seneste møde 30. november, men her blev punktet taget af dagsordenen, og sagen blev sendt tilbage til Børne- og Familieudvalget, fordi man ønskede at indføre en søskendegaranti, så familier kunne få deres børn til at gå på samme skole.
Det siger forvaltningen
"Det er dog ikke muligt at give søskende, som bor eller kommer til at bo udenfor distriktet forrang for andre børn, som bor i distriktet. Det skyldes folkeskoleloven. Hvis der er plads i klasserne på den ønskede skole, bliver der dog som det første taget hensyn til søskende blandt kommunens børn," skriver forvaltningen i sin indstilling til byrådet.
Det er altså kun, hvis der skulle være overskydende pladser i 0. klasse på Bavnebakkeskolen, at Pelle kan begynde på samme skole som sin storesøster, og det, mener Trine Svenstrup, ikke er et sandsynligt scenarie.
- Man har valgt, at klasseoptimering skal være en del af rammen for de nye skoledistrikter. Konkret betyder det, at en række familier de næste to til tre skoleår kommer til at få børn på to forskellige skoler, fordi man ikke vægter at lave en søskendegaranti, siger Trine Svenstrup.
Fordi der kun er lagt op til, at ændringen af skoledistrikterne skal være midlertidig, kan andre forældre om få år komme til at stå i samme dilemma som Trine Svenstrup.
- Hvis ens første barn nu skal gå på Karensmindeskolen som følge af distriktsændringen, så risikerer man, at barn nummer to skal gå på Bavnebakkeskolen, hvis der bliver ændret på distrikterne igen om nogle år, siger Trine Svenstrup.