Alzheimerforeningen: Demensbehandling skal ikke afhænge af kommunen, du bor i
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Der skal der være bindende nationale krav til behandlingstilbud, når du har demens. For selvom medicinsk behandling er begrænset, kan træning mindske symptomerne.
Sådan lyder det fra Alzheimersforeningen efter TV2 Nord har fortalt om 72-årige Jan Tranberg der for to år siden blev diagnosticeret med demens, efter han pludseligt ikke længere kunne finde ud af at tænde en computer.
En handling, han som pensioneret IT-mand burde være endog meget fortrolig med.
- Der er mange ting, jeg ikke kan finde ud af. Det med computeren er stadigvæk ikke godt, men ellers er jeg bevægelig og kan dyrke alt det motion, jeg vil. Det håber jeg, at jeg kan blive ved med, fortæller han.
Demens skyldes meget alvorlige, dødelige hjernesygdomme. Det er ikke bare en naturlig følge af alderdommen.
Anja Bihl-Nielsen, politisk chef, Alzheimerforeningen
Træningen, han får, er en del af Rebild Kommunes demensstrategi.
Men der er ikke nok af den type tilbud til borgere, der har demens, lyder det fra Alzheimerforeningen.
For selvom den medicinske behandling er begrænset, kan ting som hård træning, kognitiv træning og musikterapi have en gavnlig effekt og være med til at mindske symptomerne.
- Vi ser heldigvis, at flere og flere kommuner går til opgaven med et etablere den form for tilbud. Men i vores optik er der simpelthen brug for, at der er nogle bindende nationale krav til, hvad det er for en type behandlingstilbud, man skal kunne modtage, når man har en demenssygdom, siger politisk chef i foreningen, Anja Bihl-Nielsen og fortsætter:
- For mange er det den eneste reelle behandling, de kan få, og det synes vi jo, man har krav på, uanset om man bor i Rebild eller en af de 97 andre kommuner.
Demens er ikke 'bare' alderdom
Hvad betyder det, at der ikke er den her ensartning på tværs af kommunegrænser?
- Det betyder, at der er mennesker med demens derude, som simpelthen ikke får den behandling, som faktisk kunne bidrage til, at de kunne have det bedre i længere tid. Det bliver jo også dyrere for samfundet, fordi de hurtigere bliver plejekrævende, siger den politiske chef.
Hun mener også, at det skal starte med en simpel forståelse af, at demens ikke bare er en naturlig følge af alderdommen.
- Demens skylde meget alvorlige, dødelige hjernesygdomme. Og derfor skal vi selvfølgelig behandle de hjernesygdomme, siger Anja Bihl-Nielsen.
Men hvad vil det, som I ser det, kræve, at vi når derhen?
- Jeg tror, det vil kræve, at man også politisk har en vilje til at lave nogle bindende mål for kommunerne og for regionerne omkring, hvad er det for nogle tilbud, der skal være på hylderne for mennesker med demens. Så man har en klar forventning til kommunerne om, at de kan levere det, og som patient og pårørende ved, hvad man kan forvente, når man får en alvorlig demenssygdom, siger Anja Bihl-Nielsen og fortsætter:
- Og det kræver, at der er nogle klare krav, så kommunerne også ved, hvad de forventes at leve op til.