Babe, Sally og de andre: Ekspert advarer mod kæledyrsfænomen
Foto: Torben Hedemose / TV2 Nord
Kælegrisopdrætter Maria Buus Jensen med to af kælegrisene i Nordisk Dyrepark.
Der er grund til at tænke sig om, inden man udvider husstanden med en kælegris, mener kælegriseopdrætter.
Ja, de er nuttede. Det er svært at komme udenom. Kælegrise i forskellige størrelser, aldre, og – som med alle andre kæledyr – forskellige karaktertræk, alt efter race.
Mange synes, det er sjovt med sådan en som kælegris, fordi den ikke er ret stor, og den kan bo indenfor. De er også renlige, de kan gå på en bakke.
Maria Buus Jensen, kælegrisopdrætter
Nogle er meget tillidsfulde, lidt smådovne og nemme at håndtere, mens andre er nysgerrige, sky og svære at tæmme.
Men hvordan holder man egentlig de firbenede kræ med den flade næse?
Fælles for alle kælegrise er, at de kræver god plads, en solid indhegning, og meget gerne selskab af en anden kælegris, hvis de skal fungere som kæledyr.
Maria Buus Jensen opdrætter selv kælegrise, og så er hun direktør i Nordisk Dyrepark, der også har forskellige kælegris-racer.
- Der skal være noget indhegning, der er korrekt indrettet. For de er udbryderkonger, siger hun blandt andet om racen 'minigrise.'
- Mange synes, det er sjovt med sådan en som kælegris, fordi den ikke er ret stor, og den kan bo indenfor. De er også renlige og de kan gå på en bakke. Men den har også et meget kraftigt flugtinstinkt i forhold til andre racer, siger Maria Buus Jensen og understreger:
- Minigrise er arbejde helt fra start, for ellers stikker de af, og de er svære at fange ind igen.
Stigning i antal registrerede kælegrise
Tal fra Det Centrale Husdyrbrugsregister viser, at der de seneste år er blevet registreret markant flere kælegrise i Danmark.
Sidste år var der over 1500 registrerede kælegrise på landsplan. Tilbage i 2014 var det tal kun 66. Her er det dog værd at nævne, at man først for ti år siden begyndte at registrere kælegrise som selvstændigt dyrehold.
Maria Buus Jensen har tidligere oplevet en stigende interesse for at blive kælegriseejer, men ifølge hende er det stagneret det seneste års tid.
Hendes indtryk er, at markedet er mættet, og at flere samtidig er blevet bevidste om, hvad det i virkeligheden stiller af krav at have kælegrise.
- Jeg har altid forlangt, at der var gode udendørsarealer fra start af, og så skal man huske, at grise er flokdyr. Lad nu være med at købe én kælegris. Det har altid været et krav, at enten så havde man en i forvejen, der manglede en makker, eller også så skulle man købe to, siger Maria Buus Nielsen.
Ifølge Dyrenes Beskyttelse, der i januar måned gennemgik tallene, er der flere, der følger anbefalingen om som minimum at have to kælegrise.