Aldrig har der været flere flygtninge i verden: - De skal vide, at livet går videre
Ifølge en FN-rapport er 120 millioner mennesker tvunget på flugt verden over. En af dem er ukrainske Yana Tsilyk.
- Den dag krigen brød ud, vågnede jeg klokken seks om morgenen til en helt normal, stille dag. Min far ringede for at fortælle, at krigen var brudt ud. Men jeg kunne ikke tro det. Der var jo stille og roligt i Keiv, fortæller Yana Tsilyk og fortsætter:
- To timer senere begyndte missilerne at flyve.
27-årige Yana Tsilyk har været på flugt siden 2022.
Hendes hus i den ukrainske by Kiev blev skudt i stykker af en tank, og derfor lå beslutningen om at forlade venner, familie, arbejdsplads og at flytte hendes barn til et helt andet land lige for.
- Mine forældre havde bygget huset. Og det blev ødelagt og udbrændt, da en tank skød huset i stykker. Derfor havde jeg ikke noget sted at bo. Det var farligt at være der. Både for mig selv men også min søn, fortæller ukraineren.
Siden kom Yana Tsilyk og hendes søn til Danmark.
- Jeg har det meget godt her, og jeg kan godt lide at være i Danmark, og jeg vil gerne ende med at bo her. Men jeg savner Ukraine, fortæller den 27-årige mor, hvis forældre stadig bor i det krigshærgede hjemland.
Aldrig været så mange før
De to ukrainere er en af mange, der er drevet på flugt. I de seneste 12 år er antallet af folk, der er på flugt på verdensplan bare steget og steget.
I 2024 er antallet af flygtninge i verden 120 millioner mennesker, anslår en ny rapport fra FNs' flygtningeorganisation, UNHCR.
Tallet omfatter både flygtninge, mennesker der søger asyl og de mennesker, der er interne fordrevne.
Og med 120 væbnede konflikter i verden i dag, ser strømmen af flygtninge, internt fordrevne og asylansøgere ikke ud til at stoppe foreløbigt.
- År er der 120 væbnede konflikter i 67 lande i verden. Ikke nok med at der er mange, mange flere konflikter, så er de også blevet grusommere og voldsommere. Det er krigshandlinger, som vi aldrig nogensinde har set før, siger Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Anders Ladekarl, til DR.
Særligt er konflikterne i Sudan, Myanmar og Gaza hovedårsagerne bag, lyder det i pressemeddelelsen fra UNHCR.
For den 27-årig ukrainer ser udsigten til at komme tilbage til sit hjemland ikke helt lyst ud, som det er lige nu.
Hun vil gerne give et råd til dem, der lige nu er i gang med at flygte.
- Når de flygter, skal de ikke være kede af det. De skal vide, at livet går videre. Det fortsætter. Vi har nogle børn, vi er ansvarlige for. Og det er vi nødt til at huske.