6.000 år gammel ukendt og sjælden grav fundet i Himmerland
Den sjældne langhøj ses her fra luften.
En ukendt og sjælden langhøj er fundet af arkæologer ved Blenstrup i Østhimmerland.
I Blenstrup tæt på Rold Skov var man egentlig bare i gang med at etablere et nyt skovområde, men i stedet for at etablere nyt endte de med at finde noget oldgammelt.
Arkæologer fra Nordjyske Museer har foretaget en prøveudgravning, hvor det nye skovområde skal etableres, og her har de fundet spor efter en langhøj fra den tidlige del af den yngre stenalder.
- Det er en utrolig spændende og i dag meget sjælden anlægstype, som meget få arkæologer kommer til at undersøge i deres karriere, siger museumsinspektør Thomas Rune Knudsen fra Nordjyske Museer, der har tilsynet med fredede fortidsminder i hele Nordjylland.
Den yngre stenalder er en periode i Danmarkshistorien, der ligger 6.000 år tilbage i tiden, og det var i den periode, at de første bønder begyndte at rydde urskove for at opdyrke landet. Den gang opførte bønder langhøje for at ære deres forældre, og langhøjen, der nu er fundet, er en af de største, der er udgravet i Danmark.
Overgang fra jægere til bønder
Langhøjene forbindes med en vigtig periode i menneskes historie. De sættes i forbindelse med de første bønder i Danmark og overgangen fra at være jægere uden fast bopæl til at være fastboende bønder.
- Vi regner med at udtage en serie pollenprøver, som kan give os et bedre indblik i, hvordan landskabet så ud for ca. 6.000 år siden, og hvad man dyrkede, siger Thomas Rune Knudsen fra Nordjyske Museer.
Der er også fundet spor efter to rundhøje ovenpå langhøjen. Den ene grav var bygget som en aflang stenkiste dækket af flade sten og en stendynge. Hvad graven gemmer, vil vise sig i nær fremtid, men et bud fra Nordjyske museer kunne være ravsmykker og økser af bjergart. Gravhøjene er formentlig mindst 1.200 år yngre end langhøjen, men sandsynligvis stadig fra yngre stenalder, vurderer Nordjyske museer.
Nordjyske Museer fortsætter udgravningen hen over sommeren og efteråret. Udgravningen er finansieret af Slots- og Kulturstyrelsen.