Efter mistanke om giftforurening: - Det er meget alvorligt
Foto: TV2 Nord
Per Clausen ser alvorligt på, at 21 Nordjyske lokationer kan være forurenet med det giftige stof PFOS.
21 Nordjyske lokationer kan være forurenet med det giftige stof PFOS. På to af disse lokationer er bekymringen dog ikke stor.
En liste lavet af Danske Regioner kortlægger 21 nordjyske lokationer, som potentielt kan være forurenet af det giftige og muligvis kræftfremkaldende stof PFOS. Stoffet, som blev forbudt i 2011, har været brugt i brandskum.
Derfor har regionerne kigget efter lokationer, hvor der er blevet afholdt brandøvelser.
Sagen er kommet frem efter fund af giftstof i køer, som har græsset tæt på brandskolen i Korsør. Borgere, som havde indtaget kødet, havde betydelige mængder af stoffet i blodet, viste tal fra Korsør Sygehus.
Formand for Miljø- og Energiudvalget, Per Clausen (EL), er bekymret over potentielle forurenede arealer i Nordjylland.
- Vi er selvfølgelig bekymrede. Der er en risiko for, at det kan ende i fødevarer, så vi tager det meget alvorligt, og vi skal gribe ind effektivt, siger han.
Han understreger, at Aalborg Kommune vil undersøge, hvor meget der er blevet brugt, og hvordan de kan gribe det an.
Ikke bekymret for forurening
På en af de 21 lokationer, som kan være forurenet, ligger en afdeling af EUC Nord. Her er Direktør, Neil Jacobsen, ikke synderligt bekymret over risikoen for, at grunden er forurenet.
Han peger på, at der ikke har været afholdt store brandøvelser og at området ikke ligger ud til marker med dyr, som det var tilfældet i Korsør.
- Vi har ikke haft brandslukningsøvelser i samme skala, som man har haft i Korsør. Vi har nogle fire-timers kurser, hvor eleverne prøver at have brandslukningsmateriale i hænderne, men det har selvfølgelig stået på i mange år, og hvis vi er på den liste, må vi få taget nogle jordprøver, forklarer han.
Kan ikke afvise, at stoffet har været brugt
På en anden lokation, som også er at finde på listen, holder Nordjyllands Beredskab brandøvelser.
Beredskabsdirektør, Diana Sørensen, forklarer, at indtil stoffet blev forbudt i 2011, drev kommunerne beredskabet. Det betyder, at de fakturaer og andet, som kan klarlægge hvilket brandskum man brugte, og om det indeholdt det giftige PFOS, ikke længere kan findes i systemerne.
- Vi kan ikke afvise, at der før 2011 er blevet brugt skum med indholdet. Efter 2011, hvor det blev forbudt, har vi brugt en anden type skum. Hvis der findes noget på lokationen, har vi og kommunen en fælles opgave, siger hun.
Diana Sørensen tilføjer, at hun ikke er bekendt med, at der skulle være fundet PFOS i jordprøver taget efter 2011 på de arealer, som Nordjyllands Beredskab bruger til brandøvelser.