Her er historien om Mette Frederiksens vej til statsministerposten
Mette Frederiksen (S) er nu på vej til at blive Danmarks næste statsminister, efter hun har samlet et flertal bag sig. Vi har samlet en biografi om den nordjyske politiker her.
Når Mette Frederiksen sætter sig i Statsministeriet, bliver hun den tredje nordjyske statsminister i Danmark.
Det er 90 år siden, der sidst sad en nordjyde som statsminister. Dengang var det venstremanden Thomas Madsen-Mygdal fra Hjørring. Han var statsminister fra 1926 til 1929.
Fra 1920-1924 sad ligeledes en venstremand fra Hjørring som statsminister. Dengang var det Niels Neergaard, der også var konseilspræsident fra 1908-1909.
Mette Frederiksen bliver dermed den første nordjyske statsminister, der ikke kommer fra Hjørring. Samtidig er hun den første socialdemokrat og ikke mindst den første kvinde fra Nordjylland, som bliver statsminister.
Betaget af Afrika og kampen mod apartheid
Mette Frederiksen er i dag 41 år og bliver dermed den yngste statsminister nogensinde. Men selvom hun kun er 41 år, så har hun mange års erfaring i politik.
Allerede som 12-årig begyndte Mette Frederiksen at engagere sig politisk. Hun meldte sig ind i ANC Youth League, som er en organisation, der kæmper mod apartheid i Sydafrika.
Interessen for Afrika har hun altid dyrket, og da hun efter sin bachelor i samfundsfag fra Aalborg Universitet valgte at læse videre, blev det en masteruddannelse i netop Afrikastudier på Københavns Universitet.
Diskuterede med Poul Nyrup Rasmussen
Mette Frederiksen er født og opvokset i Aalborg. Det var også her, hun i 1992 begyndte sin landspolitiske karriere, da hun meldte sig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).
Her var hun blandt de mere fremtrædende skikkelser, blandt andet da daværende socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen besøgte Aalborg i 1996. Her gik Mette Frederiksen til den siddende statsminister, selvom de to politikere var fra samme parti.
- De handicappede, de unge arbejdsløse og alle dem, der begår selvmord i Danmark. Jeg synes, det er en gruppe, man ikke fokuserer særligt kraftigt på. Og jeg synes desværre heller ikke, at vores parti i dag er særligt slagkraftigt på det område, sagde Mette Frederiksen dengang, mens Poul Nyrup stod lige ved siden af.
- Du har ret i, at vi ikke gør nok. Du har også ret i, at hvis et velfærdssamfund skal være ordentligt, skal behandle de svageste grupper ordentligt. Men vi gør det, vi kan gøre, økonomisk, svarede Poul Nyrup Rasmussen den unge Mette Frederiksen.
Ville forbyde købesex
Det var ikke nordjyderne, der kunne sætte kryds ud for Mette Frederiksens navn, da det første gang figurerede på stemmesedlen til et folketingsvalg i 2001. Hun stillede nemlig op i det, der dengang hed Københavns Amtskreds. Her blev hun valgt ind i Folketinget med 3.602 personlige stemmer.
Dengang var Mette Frederiksen 24 år gammel og var den yngste kvinde i den socialdemokratiske gruppe, som i 2001 rummede 52 medlemmer.
Dermed var der mange medlemmer med mere anciennitet end den nyvalgte aalborgenser. Men hun formåede alligevel at gøre sig bemærket. Og det var ikke kun på grund af hendes unge alder og korte frisure.
Hun var ordfører for medier, kultur og ligestilling, men hun gjorde sig for alvor bemærket, da hun i 2002 foreslog et forbud mod købesex - selvom det var imod partilinjen.
Socialdemokratiets kronprinsesse
Da Helle Thorning Schmidt i 2011 overtog nøglerne til Statsministeriet, blev Mette Frederiksen beskæftigelsesminister. Den post sad hun på i tre år, før hun i forbindelse med en regeringsrokade blev forfremmet til justitsminister - en post, hun besad indtil socialdemokraterne tabte magten i 2015, da Lars Løkke Rasmussen tog over med en ren Venstreregering.
Samtidig med, at Lars Løkke Rasmussen kunne fejre at have vundet regeringsmagten tilbage, kunne Mette Frederiksen betragte Helle Thorning Schmidt holde sin afskedstale til Socialdemokratiets valgfest på Christiansborg.
Her annoncerede Helle Thorning Schmidt, at hun ikke ville fortsætte som formand for Socialdemokratiet, og så var alles øjne rettet mod Mette Frederiksen. Der var ingen tvivl om, at hun skulle stå i spidsen for det gamle parti, når de skulle forsøge at genvinde magten ved det næste valg til Folketinget.
Flest stemmer i 2019
I 2018 besluttede den nye formand for Socialdemokratiet, at det var tid til at skifte valgkreds. Siden 2001 havde Mette Frederiksen været opstillet i Ballerupkredsen, hvor hun dengang boede, men den 12. marts 2018 blev Ballerupkredsen skiftet ud med Aalborg Øst.
- Jeg vil ikke sige, at mit skifte handler om taktik, men jeg vil selvfølgelig gerne trække så mange socialdemokratiske stemmer i Nordjylland, som jeg kan, sagde Mette Frederiksen dengang til TV2 Nord.
Om det valg, udskiftningen af valgkredsen, titlen som formand eller noget helt tredje gjorde udslaget, kan man kun gisne om. Men ved folketingsvalget 5. juni 2019 høstede Mette Frederiksen flest stemmer af alle. 43.489 personlige stemmer blev det til.
Dermed overgik hun også sin forgænger på formandsposten, Helle Thorning Schmidt, der ved valget i 2015 fik 42.412.
Danmarks tredje nordjyske statsministre
Resultatet af valget blev, at Mette Frederiksen fik opgave som kongelig undersøger. Med andre ord var det hende, der skulle prøve at se, om hun kunne skabe et flertal for en regering med sig selv i spidsen.
Tirsdag den 25. juni, kort før tirsdagen blev til onsdag, kunne Mette Frederiksen så berette, at den opgave var løst.
Med opbakning fra De Radikale, Enhedslisten, SF og selvfølgelig Socialdemokratiet, stod det klart, at Mette Frederiksen bliver Danmarks tredje nordjyske statsminister.