Vred bedemand vil svindlere til livs
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
To personer med forbindelse med Foreningen for Danske Kræftramte børn er sigtet for bedrageri. Det var en bedemand fra Aalborg, der fik sagen til at rulle.
En bedemand fra Aalborg er den direkte årsag til at to personer nu er sigtet for bedrageri og et hul i indsamlingsloven bliver lukket.
Hvis ikke Jette Nielsen var blevet bedemand, så skulle hun måske have været detektiv. Da hun blev kontaktet af Foreningen for Danske Kræftramte Børn blev hun mistænksom. Hun mistænkte at foreningen selv beholdte de penge de samlede ind til syge børn. Bedemanden forhørte sig om foreningen hos Kræftens Bekæmpelse både lokalt og på hovedkontoret, hun opsøgte virksomheder, som foreningen sagde var deres samarbejdspartnere, og Jette lugtede lusk.
- Jeg blev mere og mere ivrig efter at grave dybere og dybere ind i det her. I mine øjne var det bedrageri, siger Jette Nielsen, der til dagligt driver Aalborg Ny Begravelsesforretning.
Bedemanden politianmeldte foreningen og hun stod frem med sin mistanke på Tv2 Nord i september i fjor. Foreningen For Danske Kræftramte Børn samlede penge ind blandt virksomheder, men foreningens telefonnummer tilhørte nemlig et forsikringsselskab, og foreningen kunne ikke fremvise et regnskab eller oplyse hvem der sad i bestyrelsen.
- Jeg ville bare have at de skulle stoppes, siger Jette Nielsen.
En forening kan i dag frit samle ind uden at skulle kontrolleres af indsamlingsnævnet, hvis ellers bare foreningen holder sig til at samle ind blandt virksomheder og undlader at opsøge private. Det mener nævnets formand er blevet misbrugt af Foreningen for Danske Kræftramte Børn.
Jeg blev mere og mere ivrigt efter at grave dybere og dybere ind i det her. I mine øjne var det bedrageri.
Jette Nielsen, Bedemand, Aalborg Ny Begravelsesforretning
- Indsamlingsloven var tænkt som en forbrugerbeskyttelseslov, hvor man gik ud fra at de erhvervsdrivende selv kunne undersøge tingene, men det har vist sig at der er nogen der prøver at udnytte de erhvervsdrivendes godtroenhed. Det hul skal vi så have lukket, siger formand for Indsamlingsnævnet, Christian Lundblad.
Regeringen foreslår nu at indsamlingsloven bliver lavet om, så man skal aflægge regnskab hos indsamlingsnævnet ligegyldigt om det er private eller virksomheder man samler ind hos. Lovforslaget bliver lagt frem til februar.
- Det er vigtigt at få sat en stopper for det her hul, fordi det udnyttes til svindel for nu at sige det som det er. Det er der slet slet ingenting tvivl om, siger Preben Bang Henriksen, der er er retsordfører for Venstre.
Efter at Jette Nielsen stod frem på TV2Nord, gik en lang række andre medier ind i sagen. Jette Nielsen pressede på for at få indsamlingsloven lavet om.
- Jeg er glad for at jeg kan spare en hel masse mennesker for nogen donationer, der ikke kommer frem til de rette mennesker. Det vil jeg gerne have lov til at være lidt stolt af, siger Jette Neilsen.
Indsamlingsnævnet vil have nye sanktionsmuligheder
Indsamlingsnævnet har anbefalet at idrætsforeninger bliver undtaget fra den nye indsamlingslov, så de stadig kan søge sponsorater blandt virksomheder uden at skulle kontrolleres af Indsamlingsnævnet. Nævnet vil også gerne have sanktionsmuligheder overfor nye velgørende foreningen, der bruger logoer, der ligger for tæt op af eksisterende foreninger. Det bakker Preben Bang Henriksen op om, men den endelige lovtekst ligger ikke klar endnu.
- Jeg er hende (Jette Nielsen, red.) dybt taknemmelig, og jeg er flov på egne på kollegernes vegne over at vi ikke havde set det hul. Det er rigtig godt at der er borgere der er vågne. Så er det altså også vores forpligtigelse at få lukket hullet og det gør vi, siger Preben Bang Henriksen.
Forleden stod en af bagmændene frem på Operation X på TV2. Han gætter på at foreningen for Danske Kræftramte Børn har franarret virksomheder 10 millioner ved at lokke med fiktive historier om kræftsyge børn. Trods de brodne kar i indsamlingsbranchen, så har Jette Nielsen ikke mistet tiltroen til velgørende foreninger. Hvis bagmændene bag kræftforeningen bliver dømt, så vil Bedemanden fejre det på sin helt egen måde.
- Vi skal lige have en domsfældelse først, men så vil jeg fejre det med at donere nogle penge til en organisation, siger Jette Nielsen.
Foreningen for Danske Kræftramte Børn har stadig en aktiv hjemmeside. De svarer dog ikke TV2Nord, når vi beder dem om at stille op til et interview til den her artikel.