Virksomhed vil give fri hver fredag: - Vi har behov for ro i vores hjerner
Ét af tiltagene er at slukke for alle notifikationer i visse tidsrum.
Folk skal ikke løbe hurtigere for at få en ugentlig fridag. De skal faktisk slet ikke løbe, men gå. Og endda langsommere.
Det mener Thomas Hjortlund, der er administrerende direktør og partner i arkitektvirksomheden Friis Molkte. De har i flere måneder arbejdet mod et roligere arbejdsmiljø med henblik på en ugentlig fridag,
- Vi håber, folk vil bruge den her dag på sig selv og på noget dejligt, og at det vil gøre, at medarbejderne bliver gladere mennesker.
Virksomheden har kontor og tegnestue i både Aalborg og Aarhus.
- Idéen er, at vi skal arbejde én time mere om torsdagen, og så holder vi fredag fri. Det vil sige, vi arbejder 32 timer til samme løn, siger Thomas Hjortlund.
Han mener, der er brug for mere ro, så medarbejderne kan fokusere på at løse opgaverne godt og møde kunderne med overskud.
- Vi tror på, at vi har behov for ro i vores hjerner, vi har behov for at blive endnu bedre og hele mennesker, fordi vi har en hverdag, der er enormt presset.
Siden efteråret har medarbejderne været med til at implementere tiltag, der på sigt skal give én dags fri.
- Det var egentlig ikke den fire dages arbejdsuge, vi gik efter, men det at få mere arbejdsglæde og lyst og mening til det vi laver, siger Niels Peter Kopperholdt, der er bygningskonstruktør.
Det giver noget mere tid til det, vi rent faktisk gerne vil lave, at man ikke hele tiden skal hoppe fra opgave til opgave og blive forstyrret.
Niels Peter Kopperholdt, bygningskonstruktør.
Det behov genkender kollegaen Lise Nyholm Nørgaard, der arbejder som arkitekt.
- Det der med at have en følelse af, at man får noget fra hånden kan nogle gange være et problem, når man løber rundt.
De forskellige tiltag indebærer, at virksomheden skal være bedre til at holde fokuserede møder og planlægge arbejdsdagen bedre.
- Vores arbejdsdag er blevet forandret, så vi egentlig har fået nogle værktøjer til at løse vores opgaver, siger Lise Nyholm Nørgaard.
Stille time
Ét af de nye tiltag er stilletid.
- Det er én time om dagen, hvor vi er helt stille. Helt stille. Det er egentlig bare at koncentrere sig om sit arbejde. Vi kalder det deep work, og det er faktisk rigtig svært, fordi man skal vide, hvad man skal bruge i den time, forklarer Thomas Hjortlund
De i alt cirka 40 medarbejdere i Aalborg og Aarhus har taget konceptet til sig, viser de ugentlige undersøgelser, virksomheden laver.
- At få roen til at arbejde er én af de ting, der har givet allermest arbejdsglæde på vores tegnestuer, lyder det fra direktøren.
Jeg er mega glad for det. Det giver så meget mening. Både for mig selv og mine kolleger.
Lise Nyholm Nørgaard, arkitekt
Ét af tiltagene indebærer, at der er slukket for notifikationer på tegnestuerne, siger Thomas Hjortlund.
- Det er mails, sms'er og alt det, der 'plinger' på din telefon. Det har vi slukket for, og i udvalgte tidslommer kan man så tjekke det. Igen for at skabe ro.
Det kan dog være svært med vaner, fortæller Niels Peter Kopperholdt.
- Vi har nogle gamle rutiner, vi har kørt med, som vi skulle lave om på, og det er selvfølgelig svært. Men vi er på vej til at få implementeret.
Medarbejderen er dog ikke i tvivl om fordelene:
- Det er, at vi får skabt mere tid, og vi får ligesom taget mere tempo af vores hverdag, så vi kan få ro og tid til vores opgaver.
- Det giver noget mere tid til det, vi rent faktisk gerne vil lave, at man ikke hele tiden skal hoppe fra opgave til opgave og blive forstyrret.
En tendens
Flere og flere virksomheder indfører forsøg med kortere arbejdsuge.
Friis Molkte sidder i netværksgruppe med cirka 80 andre virksomheder, fordelt landet over på forskellige brancher.
Og så er der dét med økonomien.
- Det skal jo være bæredygtigt. Det er klart, at virksomheden skal kunne holde sit momentum, men det tror vi på, at vi kan. Men vi ved det jo ikke endnu, lyder det fra dreiktøren.