Stormløb på naturen: Ikke alle kender reglerne
Det har konsekvenser - også negative - at flere er begyndt at bruge naturen.
Antallet af gæster i den danske natur her i coronatiden er steget med op mod 100 procent. Det viser optællinger, som Naturstyrelsen har lavet.
Det glæder både styrelsen og de kommunale naturvejledere, men der følger også udfordringer med, når så mange skal færdes på samme tid i det grønne.
Der er kommet en del naturuvante ud i det grønne, og det er selvfølgelig dejligt. Men ikke alle kender de helt enkle naturbeskyttelsesregler.
Karin Winther, naturvejleder i Vesthimmerlands Kommune.
100 procent flere besøgende
Da coronapandemien for snart halvandet år siden resulterede i nedlukning af Danmark, valfartede danskerne ud i den danske natur, og mange har fået øjnene op for, at man kan bruge vores natur til rigtig meget.
Naturstyrelsen har sat tællere op på udvalgte steder, og de afslører, at der alle steder er mellem 50 og 100 procent flere besøgende end før corona ramte.
- Det er vi rigtig glade for. Vi har arbejdet for at udbrede kendskabet til den danske natur i mange år. Med corona er en helt ny gruppe mennesker kommet med ud, og det er vi selvfølgelig glade for, siger skovfoged i Naturstyrelsen Himmerland, Leif Lyngsø
- Ikke alle kender reglerne
I Vesthimmerland glæder naturvejleder Karin Winther sig også over den flittige brug af kommunens mange shelterpladser og naturbaser, som kvit og frit kan benyttes af alle. Men der er også udfordringer forbundet med de mange besøgende.
- Der er kommet en del naturuvante ud i det grønne, og det er selvfølgelig dejligt. Men ikke alle kender de helt enkle naturbeskyttelsesregler, som for eksempel siger, at man ikke må spille høj musik, lade hunde løbe løse rundt og fælde træer, siger Karin Winther, som er naturvejleder i Vesthimmerlands Kommune.
Netop det sidste er sket i denne uge på en shelterplads i Uhrehøj Plantage ved Farsø. Ukendte naturgæster har fældet minimum 14 træer med økse.
- Det har sikkert været konkurrence, som dem man ser i tv-programmer om at overleve i vildmarken. Men det er ærgerligt med ærgerligt på, fordi det giver en dårligere naturoplevelse for de næste gæster på pladsen, siger Karin Winther.
Også hos Naturstyrelsen mærker de trykket af langt flere besøgende i naturen. Det betyder, at styrelsen nu opruster både på faciliteter og information.
- Det er klart, at flere mennesker slider mere på tingene, og at nye brugere skal guides lidt. Så vi har fået midler til at opgradere faciliteterne og øge informationsniveauet. Det gør vi både på nettet og med mere skiltning i naturen, siger skovfoged i Naturstyrelsen, Leif Lyngsø.