Trods store forskelle har de knyttet et særligt bånd i iskoldt vand

Foto: TV 2

Issvømning er en ekstremsport med simpelt udstyr, men en særlig mental robusthed er essentiel - man skal nemlig kunne klare en vandtemperatur på under fem grader.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Sammen med 22 andre danskere rejser nordjyske Signe Simonsen og Nadja Joy Tønnesen til Italien om en uge.

43-årige Signe Simonsen og 38-årige Nadja Joy Tønnesen ligner ikke umiddelbart hinanden.

Faktisk er de ifølge eget udsagn vidt forskellige.

Men når deres kroppe rammer det iskolde vand, er de ens, og sammen deler de noget helt særligt sammen – en kærlighed til kulde og konkurrencer.

Og selvom den ene er født med et handicap, er de begge udtaget til VM i issvømning i Italien.

- Det er ret magisk, for selvom Nadja har sine udfordringer, så mødes vi i svømning og er ens og lige, siger Signe Simonsen i ’Go' morgen Danmark'.

Nadja Joy Tønnesen er født med Prader Willis Syndrom – en sjælden, medfødt sygdom, som medfører kognitive funktionsnedsættelser.

Selvom man er bagud på point, inden man går i vandet, kan man stadig være megasej

Signe Simonsen, issvømmer

Men det forsvinder, når hun svømmer.

I vandet er Nadja Joy Tønnesen verdens bedste paraatlet til issvømning, og hun har hundredvis af medaljer bag sig, der vidner om en helt unik styrke.

Issvømning er en ekstremsport med simpelt udstyr, men en særlig mental robusthed er essentiel - man skal nemlig kunne klare en vandtemperatur på under fem grader. Foto: TV 2

Venskab voksede i kulden

Første gang, Signe Simonsen så Nadja Joy Tønnesen svømme, var til VM i marts sidste år.

- Jeg blev så imponeret over at se hende svømme, for selvom man er bagud på point, inden man går i vandet, kan man være megasej, fortæller hun.

Og det gjorde noget ved hende at se Nadja Joy Tønnesen i vandet.

I 2016 blev Nadja Joy Tønnesen inviteret med til issvømning af en anden issvømmer. Først sagde hun nej, men i dag er hun glad for, at hun gjorde det. Foto: (Privatfoto)

Med tiden er Signe Simonsen og Nadja Joy Tønnesen blevet rigtig gode venner, og sammen har de fået mange oplevelser i bagagen.

- Jeg tror, at grunden til at Nadja og jeg har fået det bånd, som vi har, det er jo, fordi vi var til til VM sammen, og nu har vi også været til World Cup sammen, fortæller hun.

Og udover de mange oplevelser deler de også den samme humor.

- Der er ikke så langt fra grin, det er ret loose, det vi har, og sådan et venskab har jeg aldrig haft før. Det er helt unikt, lyder det fra Signe Simonsen.

Nadja Joy Tønnesen er enig.

- Vi fjoller rigtig meget og griner sammen, men vi udveksler også erfaring om træning og den slags, fortæller hun.

Nadja Joy Tønnesen har præsteret at få 41 guldmedaljer, 16 sølvmedaljer og 13 bronzemedaljer. Foto: (Privatfoto)

Kræver noget særligt

Signe Simonsen startede med at dyrke issvømning for et år siden. Inden da var hun konkurrencesvømmer.

Det er altid rart med god opbakning, som vi får fra hinanden

Nadja Joy Tønnesen, issvømmer

De to discipliner kræver noget forskelligt, lyder det.

- Det kræver noget mere mentalt og et fokus, der gør, at du kun er til stede i nuet, når din krop rammer det kolde vand, fortæller hun.

For at træne op til VM i issvømning har Signe Simonsen taget kolde karbade og sørget for at svømme dagligt. Det giver en lykkefølelse i kroppen at være i det kolde vand, fortæller hun. Foto: (Privatfoto)

Det er ifølge Signe Simonsen individuelt, hvad man som atlet har brug for lige inden, man skal præstere, men at det især er vigtigt at kunne bevare roen, inden man skal ned i det iskolde vand.

Selv har Signe Simonsen fundet sine egne ritualer, der hjælper hende.

- Jeg har ikke brug for at snakke med så mange mennesker lige inden, jeg skal i, og jeg går meget ind i mig selv, siger hun.


Nadja Joy Tønnesen har ikke det samme behov for stilhed, inden hun skal i det iskolde vand.

- Jeg kan godt lide at gå og småsnakke lidt inden, og så siger folk også held og lykke til én. Det er en måde at få ro på mine nerver, fortæller Nadja Joy Tønnesen, der har dyrket issvømning siden 2016.

Ny serie på vej til TV2 Nord: Følg Signes vej til VM

TV2 Nords journalist Michael Andersen har i flere måneder fulgt Signe Simonsens forberedelser op til VM i issvømning. Konkurrencen afholdes i Molveno i Italien fra 13.-19. januar og bliver Signe Simonsens første deltagelse.

Her bliver den største udfordring at være i det iskolde vand i knap tyve minutter under 1.000 meteren – noget, hun aldrig har prøvet før. Dokumentarserien i flere afsnit følger træningen inden VM og under selve afholdelsen af de forskellige discipliner, Signe Simonsen stiller op i.

TV2 Nord sender første afsnit i serien i februar eller marts 2025.

Sammen til VM

Sammen med ti andre danskere rejser Signe Simonsen og Nadja Joy Tønnesen til Italien om en uge for at deltage i VM i issvømning.

Nadja Joy Tønnesen er glad for, at de får lov til at opleve det sammen.

- Det er altid rart med god opbakning, som vi får fra hinanden, siger hun.

Og Signe Simonsen glæder sig til at komme derned og opleve stemningen og repræsentere Danmark.

- Jeg er ikke nervøs, men jeg glæder mig. Det bliver også fedt at møde deltagere fra 47 forskellige lande, siger hun.

Efter Signe Simonsen og Nadja Toy Tønnesen medvirkede i 'Go' morgen Danmark', tilbragte de tid sammen i havnebassinet i et snebeklædt København. Foto: (Privatfoto)

Og træningen op til har hun været i gang med længe.

- Den sidste uge bruges på at svømme i koldt vand hver dag og træne forskellige svømmeteknikker. Som nyudklækket issvømmer er det en virkelig sjov proces. Det har jeg jo aldrig prøvet før, siger Signe Simonsen.

Se hele indslaget fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 Play.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Hackergruppen, Kalmarunionen, er nummer et på verdensranglisten over bedste 'white-hat hackere' på konkurrenceplan.

Teknologi, koder og onlinesystemer kan for nogle bare være en masse skiftende tal, eller noget Fanden har skabt. Men for andre er det en invitation til kreativitet, hjernegymnastik og fællesskab.

Den nordjyske hackergruppe, Jutlandia, er en forening, hvor primært unge kommer for at dygtiggøre sig inden for et felt, der er utrolig meget snak om netop i disse dage.

- Vi holder en masse oplæg omkring cybersikkerhed og arbejder fælles for at blive dygtigere til det, fortæller Thomas Mulvad.

Se hele indslaget om Jutlandia, Kalmarunionen og cybersikkerhed her:

Hacking.. men lovligt!

Jutlandia bliver hjulpet godt på vej af Kalmarunionen, der afsluttede 2024 med en placering øverst på verdensranglisten over 'white-hat hackere'(lovlig hacking) på konkurrenceplan.

- I konkurrencerne fik vi opgaver, hvor vi eksempelvis skulle hacke google-chrome. Da vi fik adgang til det, fortalte konkurrencen det til dem, så de kunne lappe det hul, som hackergrupperne fandt, fortæller Henrik Bjerre Nielsen, der er fungerende medlem af Kalmarunionen.

Henrik Bjerre Nielsen har været medlem af Kalmarunionen i fem år.

Erfaringerne fra det miljø er noget, som Henrik Bjerre Nielsen tager med sig til Jutlandia.

- Jutlandia er et rigtig godt sted at starte (hvis du har interesse for hacking - red.), og hvis man så har mod på det senere hen, kan man jo så komme ind og lege lidt mere med de tungere drenge, lyder det fra Henrik Bjerre Nielsen.

Hamrende vigtigt

De mange talenter, der eksempelvis dukker op hos Jutlandia og Kalmarunionen, er ifølge professor i cybersikkerhed på Institut for Elektroniske Systemer ved Aalborg Universitet, Jens Myrup Pedersen, også hamrende vigtige at dyrke.

- Cybertruslen mod Danmark er meget høj og kommer fra mange forskellige steder. Den kommer, fordi vi er blevet meget mere digitale og på grund af den geopolitiske situation, som vi står i lige nu, fortæller han.

Heldigvis, mener han, at vi i Danmark er godt med, når det kommer til uddannelse af de cybertalenter, vi blandt andet har i Nordjylland.

- Vi er jo et lille land, og alligevel formår vi at finde, udvikle og fastholde så mange talenter. Det er rigtig stærkt gået, siger Jens Myrup Pedersen.


Soulshock flygtede fra flammehav ved hjemmet i Hollywood

Foto: Bax Lindhard & David Swanson / Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Hjemmet i Hollywood er bygget af træ - men det står endnu. Desværre er alle ikke lige så heldige.

Lige nu raser skovbrande i Los Angeles i USA. Over 180.000 mennesker er blevet evakueret og naturbrandene har indtil videre kostet mindst 10 menneskeliv.

En af de evakuerede er Carsten Schack fra Gug. Men de fleste kender ham formentlig som sangskriver, producer og dj Soulshock. Han har i 48 timer været evakueret, men er nu lykkelig over at være kommet hjem - og at der faktisk stadig står et hjem i Hollywood Hills, hvor han bor med sin kæreste Tracie Spencer og sin 20-årige søn.

At naturbrandene pludselig er kommet til Hollywood Hills, hvor han bor, opdager han ikke selv.

- Jeg er i bad og min husholderske er ved at gøre rent. Pludselig hamrer hun på døren og råber, at ilden er her nu. Da jeg kommer ud trækker hun mig ind på min søns værelse, som vender mod bjergsiden, og der kan vi se flere meter høje flammer, fortæller han til TV2 Nord.

Luften er grå og fyldt med røg

Carsten snakker hurtigt. Han har meget på hjerte, og der er ingen tvivl om, at de seneste døgn har været traumatiske for ham og familien. Og man forstår det godt. Billederne fra LA ser voldsomme ud. Og præsident Joe Biden siger, at scenerne fra Los Angeles minder ham om en ”krigszone”.

Husholdersken drøner afsted væk fra huset, da hun har gjort Carsten Schack opmærksom på faren. Hurtigt får Carsten fat i sin kæreste, beder hende om at tage de vigtigste ting med det samme, og så kaster de sig ind i bilen og begynder at køre ned ad bjerget, de bor på. Der er en stemning af panik i bilen.

- Da vi kommer uden for er luften fyldt med gløder, sådan er det, når man er tæt på en brand. Jeg har stadig små sår i ansigtet. Det var chokerende, fortæller han.

Panikken bliver ikke mindre af, at flere har fået samme idé. Nemlig at køre ned ad de smalle veje i Hollywood Hills. Der opstår trafikkaos, som desuden besværliggøres af, at brandfolk afspærrer vejen, så de hurtigere kan komme i gang med arbejdet. Og endnu værre bliver det, da det går op for Carsten, at sønnen Nicolaj er på arbejde i et musikstudie på den anden side af bjerget, de bor på.

- Det var næsten noget af det værste at få ham igennem. Der er flammer omkring mig, og forestil dig, at du skal have din søn ned gennem alt det. Man går i panik.

En time efter Carsten og Tracie har forladt hjemmet, er de genforenet med Nicolaj længere nede i Los Angeles og de omfavner hinanden. Men så opstår spørgsmålet - hvor skal de tage hen? Hele byen brænder og hotellerne er der ikke plads på.

Derfor tager familien ud af byen, og syd for LA i New Port Beach, lykkes det familien at få hotelværelser.

Det sidste, de så, var flammerne

På hotelværelset frygter de, at der ikke er noget at komme hjem til. Huset er nemlig af ældre dato, og det er bygget af træ for at være modstandsdygtigt overfor jordskælv, som også finder sted i LA fra tid til anden. Usikkerheden om husets tilstand bliver ikke mindre, da Tracie fortæller, at hun havde kigget tilbage mod huset, da Carsten kørte dem væk derfra, og det eneste hun kunne se, var flammerne.

Men efter et døgn på hotel bliver evakueringen løftet, og sammen tager de hjem.

- Da vi kørte op ad bjerget igen, troede jeg ikke, der var hus. Da jeg så taget på huset, råbte jeg af glæde, siger han.

Og han er stadig glad. Selvom der ligger aske over alt som et fint lag sne, og selvom huset har fået sodskader fra flammerne, priser han og familien sig lykkelige over, at der er noget at komme hjem til.

- Jeg er næsten ligeglad. Bare det at vi har et hjem, er stort. Vi har mange venner, som har mistet deres hus, fortæller han.

Ifølge Carsten står huset endnu alene fordi Hollywood Hills Fire Department var hurtigt ude af klappen. Med helikoptere smed de store mængder af vand ud over bakken og flammerne, og på den måde har de reddet mange hjem som Carstens.

I skrivende stund er det morgen i LA. Carsten og familien har sovet i huset i nat, men Carsten har ikke lukket et øje. Bekymringerne rumsterer stadig i kroppen.

- Jeg har været oppe hele natten, men jeg er ikke helt i ro endnu. Den mindste lyd, så er jeg oppe. Når man har set flammerne, så bliver man ved med at se dem inde i hovedet. Det er ikke noget, jeg ønsker for nogen, at de skal opleve.

Han har aldrig oplevet noget lignende i de 30 år, han har boet i LA.

Vinden er meget omskiftelig, og det er den, der er med til at sprede ilden til flere lokationer i byen. Ifølge BBC er vinden en trussel frem til næste uge. Det har præsident Biden udtalt.


Stor debat om fiskeopdræt: Vores laks er topkvalitet

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

I Nordjylland har man fundet en måde at opdrætte laks på, hvor kun få fisk dør - og der er ikke brug for antibiotika.

De seneste dage har der været stor debat, om de fisk vi spiser.

Debatten er opstået efter en tårevædet fiskehandler i Aarhus, Jacob Clausen fra P. Clausens Fisk, har valgt ikke længere at sælge opdrættede fisk - og det er på trods af, at det kommer til at koste ham i omegnen af halvanden millioner kroner i omsætning.

Men debatten er unuanceret.

Det mener nordjyske Jacob Veiss, der er administrerende direktør i Skagen Salmon, der opdrætter laks.

- Det er unuanceret bare at sige, at den er gal med alt 'opdræt', siger han til TV2 Nord.

Og der kan være noget om det. For på anlægget i Skagen har man ikke de samme helbredsproblemer hos fiskene, som man har i traditionelle lakseopdræt i fjorde og hav. Ej heller har man den samme fedtprocent i fisken, fortæller han.

Foto: Skagen Salmon

En ny måde at opdrætte fisk på

Til TV2 Østjylland siger fiskehandleren Jacob Clausen, at de laks man i dag får fra opdræt er 'uværdige'. Han mener, at det er ulækkert, at vi som forbrugere vil have mere og mere, og at det samtidig skal være billigere.

- Den måde, man opdrætter fisk på, og de præmisser og konsekvenser, der er ved at opdrætte dem, er blevet så store, at jeg ikke kan stå inde for det som fagmand, siger Jakob Clausen.

Flere forhandlere har efterfølgende fulgt trop.

Problemerne med laks fra opdræt er blandt andet: De får antibiotika, de vaccineres og de svømmer i meget små områder og bliver derfor meget fede. Nogle af fiskene kan derfor stikke af og ifølge videnskab.dk dør cirka hver femte opdrættede fisk, når de unge fisk flyttes fra ferskvandsbassiner til saltvand.

Men sådan er det altså ikke i Skagen Salmon, det forsikrer Jacob Veiss.

- Vi har lavet et enormt anlæg på land, og dermed minimerer vi meget af den risiko, der er ved traditionelt opdræt. Der er ingen risiko for, at vores fisk stikker af, rester af både afføring og foder ender ikke på havbunden, og vi skal ikke bruge diesel på at tage ud for at se til fiskene, forklarer han og tilføjer:

- Vi synes selv, det er topkvalitet laks, og det synes kokkene, der køber af os også.

TV2 Nord har tidligere besøg Skagen Salmon. Det var da de lavede en aftale med det lokale fjernvarmeværk. Se indslaget herunder. Siden da har virksomheden også lavet en aftale med det lokale biogasanlæg, der aftager al fiskeafføring.

Nul antibiotika og sygdom

Anlægget i Skagen er 28.000 kvadratmeter stort, og har kostet intet mindre end 600 millioner kroner.

I anlægget er der desuden et stort rensningsanlæg, som sikrer, at der ikke kommer alle mulige mikroorganismer ind i bassinet, som kan være skyld i sygdomme. En af de sygdomme, man døjer rigtig meget med med norsk opdrættet laks, som er meget populært herhjemme, er lakselus. Lakselus behandles enten med antibiotika eller fjernes de manuelt - og den rensning for lus ender ofte i at fiskene får skader på gæller eller skind.

- Nej, vi bruger ikke antibiotika. Vi sygdomsbehandler ikke og vi har ikke lakselus. Vi vaccinerer fiskene én gang i deres liv. Vi renser alt det vand, vi får ind og en procent af saltvandet skiftes løbende, og vandet vi hælder ud renses for fosfor og kvælstoffer, siger han og fortsætter:

- I vores anlæg kan vi simulere de strømforhold, der er i vandet i det fri. Så laksen skal bruge sine muskler. Dermed får den lavere fedtprocent, end dem der er opdrættet i havbrug.

Hvad er for og imod opdræt?

Ifølge seniorforsker ved Fødevareinstituttet ved DTU Grethe Hyldig er der fordele og ulemper ved både vildtfangede og opdrættede fisk.

Eksperten kommer her med nogle af synspunkterne for og imod opdræt.

For:

  • Det er nemmere at styre, hvad fiskene spiser

  • Temperaturer og vandstrømme kan lettere bestemmes

  • Fiskene 'høstes' i stedet for at blive fanget - det kan skabe mindre stress omkring fiskene

  • Opdrættede fisk har oftere kortere vej ud til forbrugeren end vildtfangede fisk, der skal transporteres ind til land

Imod:

  • De vildtfangede fisk har nemmere ved at få en naturlig kost

  • Laks bliver oftere mere fedtholdige i opdræt

  • Forholdene for opdrættede fisk kan stadig forbedres

Kilde: TV2 Østjylland

Vil have udskældt fiskehandler på besøg

Jacob Veiss er stolt af virksomheden, som han kalder et pionérprojekt, og han vil gerne vise det frem til alle, der ønsker at se det. Derfor er der også lavet en besøgsgang, så gæster kan se hele produktionen fra start til slut.

- Vores 'modstandere' er norsk og færøsk lakseindustri, og med vores tilgang kan jeg ikke se andet end, at det her bliver en succes, siger han.

Derfor har han også personligt ringet til Jacob Clausen.

- Vi vil gerne invitere ham på besøg. Og jeg håber, han kommer på besøg, så han på et oplyst grundlag kan beslutte, om det er alle opdræt, han er imod. Det er hans beslutning. Der er i hvert fald åben dør, siger Jacob Veiss.

Skagen Salmon var fuldt funktionsdygtigt september i år, og kommer til at producere cirka 3600 ton laks årligt. Det svarer til 900.000 laks.


Har du også haven fuld af vand? Lektor mener, nogen skal tage ansvar

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

På både de nordjyske marker og i private haver ligger der i disse dage blankt vand på jorden og plænerne.

Grundvandet er stigende, og der kommer samtidig mere nedbør i vinterperioden, og dermed er der risiko for oversvømmelser. Hos en husejer i Kærby i Aalborg betyder det, at der lige nu er vandspejl i haven.

- Det er faktisk okay dybt i år. Det er måske lidt dybere, end det plejer at være, siger Søren Vidmar.

Foto: Torben Hedemose / TV2 Nord

Det er især de lavtliggende grunde tæt ved vandløb og andet, som er i risiko for oversvømmelser. Søren Vidmar bor tæt på Østerå i Aalborg, og mange andre huse som hans er kun adskilt fra åen via et lille dige.

- Det kommer hyppigere nu, end det gjorde for 10 år siden. Den gang var det hver anden tredje år, nu er det næsten hvert år, mener han.

Flere oversvømmelser i fremtiden

Ifølge lektor ved Aalborg Universitet, Søren Liedtke Thorndahl, der er leder for forskningsgruppen Byens Vand, har det været en ekstra regnfuld start på året i området.

- Vi har set de sidste par måneder, at det har regnet rigtig meget. Især her i starten af januar har det regnet mere end 20 procent end der plejer at gøre i hele januar. Og det betyder, at jorden er meget vandmættet, og det regn, der så falder, det kan ikke sive ned igennem jorden. Så det betyder, at det oversvømmer større områder - også her i byen.

Lektoren har svært ved at sige, om årsagen til situationen direkte skyldes klimaforandringer, men én ting er sikkert.

- Der er ikke nogen tvivl om, at vi ser ind i en fremtid, hvor vi har øget nedbør især om vinteren, og det betyder så, at sådan nogle situationer, som vi har nu, som lidt er en ekstreme, vil forekomme hyppigere i vinterperioden.

Bygger højere end planlagt

Hos en anden husejer i Kærby har oversvømmelserne sat en kæp i hjulet på de planer, familien havde om at bygge en tilbygning.

- Den oprindelige plan har egentligt været, at vi faktisk skulle have nogle trin ned til stuearealet, men på grund af det her Vand, så har vi egentligt valgt at hæve det, så det hele er i samme plan som det oprindelige hus. Man har nok valgt at gå lidt på kompromis med det i forhold til at fremtidssikre, at vi ikke får vand helt op til vinduet, fortæller Sidsel Laursen.

Lektoren mener, at selvom vandet kommer af sig selv, er der nogen, der skal tage ansvar for at beskytte husene.

- I dag er det jo grundejerne selv, der har ansvaret, så som grundejer kan man lave et omfangsdræn på sit hus og prøve at holde huset sådan nogenlunde tørt. Men det er svært at gøre noget ved haven for eksempel, som vi ser her er ret våde, siger Søren Liedtke Thorndahl

Ifølge lektoren har et lovforslag nemlig lige været til høring, som - hvis det vedtages - kan give mulighed for, at vandforsyningerne eller det offentlige kan gå ind og lave nogle løsninger især de kritiske steder.


Foto: Vibe Aagaard / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

To af Aalborgs bander - A12 og GT-gruppen er for alvor røget i totterne på hinanden, og det har gennem den seneste tid medført en del voldelige overfald og blodige opgør i Aalborg området.

Torsdag blev fire mænd varetægtsfængslet for sigtet for drabsforsøg.

Derfor har Nordjyllands Politi at gang i en forebyggende indsats, og en del af den er, at der hver anden fredag er møde mellem kommunen, politiet og de boligselskaber, der hører til i de berørte områder.

- Vi får nogle informationer fra boligorganisationerne, der gør, at vi allokerer noget personale ud i områderne. Nogle gange sætter vi lidt ekstra patrullering ud, hvis man oplever en eller anden form for utryghed. Og så har vi nogle patruljer til at køre i et vist tidsrum og i et vist periode, så vi kan få lagt låg på situationen, siger Simon Jacobsen, der er leder i forebyggelsesafdelingen i Nordjyllands Politi.

På møderne deler parterne deres erfaringer, så de sammen kan mindske utrygheden i området, og det virker. Det mener i hvert fald Søren Sørensen, der er boligsocial leder ved Alabu Bolig.

- Den indsats, vi er i gang med, den skal nok bringe os i mål. Det kan godt være, at det ikke bliver i 2025, men vi er godt på vej i hvert fald. Det her med at få skabt netværket mellem beboerne er vi godt i vej med. Og folk skal jo føle sig trygge og godt tilpas der, hvor de bor, siger han til TV2 Nord.