Tine har en pindsvinevenlig have - og dét er der brug for
Privatfoto
Der bliver færre pindsvin i Danmark, og det bekymrer forsker.
- Der er mere skvalderkål end græs.
Sådan beskriver Tine Japp sin have, der ligger midt i Aalborg.
I seks år har Tine og familien på fire haft regelmæssige besøg af et pindsvin - hun regner med, at det er det samme, som aften efter aften finder vej til haven.
Selv kalder hun haven for "pindsvinevenlig".
- Vi forsøger ikke at være alt for omhyggelige. Der er mange dyr og steder, hvor de kan trives, forklarer Tine Japp, som har fokus på, at biodiversitet blomstrer uden for hendes dør.
Og der er brug for flere haver som Tines, lyder det fra Danmarks eneste pindsvineforsker.
Mangler viden
Nok optræder pindsvinet ikke på den danske rødliste over truede dyr, men det kan skyldes mangel på data og dermed viden, siger Sophie Lund Rasmussen, der som den eneste i Danmark forsker i det lille dyr på fuld tid.
- I Danmark har man nemlig aldrig systematisk holdt øje med pindsvinebestanden, og den smule data, der findes, er udarbejdet på et tyndt grundlag.
Blå bog
Sophie Lund Rasmussen er ph.d., zoolog og Danmarks eneste fuldtidspindsvineforsker.
Carlsberg Junior Research Fellow på Linacre College, Oxford Universitet.
Research associate hos Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU), Oxford Universitet
Affilieret forsker ved Aalborg Universitet.
Ifølge Sophie Lund Rasmussen viser forskningen, at pindsvinene i langt højere grad end før bosætter sig i nærheden af mennesker.
- Det er derfor især i de danske villahaver, at pindsvinene skal reddes. Det er her, vi kan skabe de levesteder, som pindsvinet har brug for, nu hvor deres naturlige levesteder i høj grad er forsvundet.
Den pindsvinevenlige have skal ikke være for poleret eller trimmet, forklarer forskeren.
- Derfor er en pindsvinesikker og tilgængelig vild have med plads til kvasbunker, adgang til vand og masser af insekter et rigtigt godt sted for pindsvin, siger Sophie Lund Rasmussen.
Du kan hjælpe
Sammen med WWF Verdensnaturfonden har Sophie Lund Rasmussen arrangeret en årlig pindsvineoptælling. Første gang er lørdag den 12. august, hvor folk opfordres til at lede efter pindsvin.
- For at kunne vende en faldende bestand af pindsvin i Danmark, er der brug for mere viden og data om dyrene. Og det skal komme fra dig.
Allerede nu har knap 100 nordjyder registreret pindsvin inde på danmarkspindsvin.dk.
- Vi har virkelig brug for danskernes hjælp, hvis vi skal vende den triste udvikling for de danske pindsvin. Vi danskere har endnu mindre vild natur end vores europæiske naboer. Så når pindsvinet er i tilbagegang i vores nabolande, må vi formode, at situationen er den samme her. Det er dybt bekymrende. Men vi kan redde pindsvinene, hvis danskerne vil hjælpe os med at tælle pindsvin én gang om året, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Tine Japp har allerede været inde for at registrere "sit pindsvin", fortæller hun. Hun er glad for, at haven er hjemsted for dyret.
- Min voksne søn så for nylig pindsvinet, da han var ude at plukke bær. Han blev meget begejstret. Pindsvinet kom helt tæt på, så man kunne klappe det.
Familien har oplevet mange hyggelige - og sjove - stunder med pindsvinet.
- Den har også engang spist kattens mad, der stod på terrassen. Vi kunne ikke forstå, hvor maden blev af.