Tidligere minkavler frygter folkedomstol efter TV 2-dokumentar
Foto: Tommy Hald / TV2 Nord
Hanne Kristensen er ærgerlig over, at flere minkavlere ikke har ladet sig teste. Men hun understreger, at hun ikke har kendskab til, at det har været tilfældet i Nordjylland.
Flere minkavlere har ignoreret anbefalingen fra SSI om at lade sig teste for corona i sommeren 2020, viser en ny TV2-dokumentar. Men det er ikke tilfældet i Nordjylland, lyder det fra en tidligere minkavler.
Følelserne sad helt ude på tøjet, da Hanne Kristensen så TV 2 torsdag aften.
- Jeg blev ked af det, og jeg blev også gal og frustreret, siger Hanne Kristensen fra Hjallerup, der er tidligere minkavler.
Dokumentaren ”Minkavlernes skjulte smitte” blev vist på TV 2 torsdag. Her kommer det frem, at en række avlere har ignoreret anbefalingen om at lade sig pcr-teste for coronasmitte i sommeren 2020.
Det er ikke tilfældet for Hanne Kristensen og hendes mand, der har ladet sig teste under hele forløbet:
- Jeg blev ked af det, fordi vi igen skal trækkes igennem en masse ting, og jeg blev ked af, at der er nogen, der ikke har overholdt de anbefalinger og regler, der er lagt ud, siger hun.
Hanne Kristensen tager afstand fra dem, der ikke har ladet sig teste, men hun kan godt forstå deres bevæggrunde. Hør hvorfor i videoen herunder:
Mange lod sig ikke teste i starten
Den første coronasmitte på en minkfarm blev konstateret i Tolne i juni 2020. Minkene blev aflivet i et forsøg på at bremse smitten.
Det lykkedes ikke, og i de følgende måneder fik flere nordjyske farme smitten ind i minkburene. Det fik Statens Serum Institut til at anbefale, at minkavlere tog en pcr-test ugentligt. En anbefaling, som Hanne Kristensen fulgte:
- Vi har passet på os selv, og vi har passet på vores dyr. Vi har været bange for at få smitten ind, siger hun.
Jeg var ikke syg, hvorfor skulle jeg lade mig teste?
Klaus Nissen, tidligere minkavler
Men anbefalingen blev langt fra fulgt af alle. TV 2 har fået adgang til tal fra Statens Serum Institut, der ikke tidligere har været fremme.
Ud af 3272 danskere, der enten ejer eller bor på en minkfarm, var 1903 af dem ikke blevet pcr-testet en eneste gang inden september 2020. Det er halvanden måned efter opfordringen fra myndighederne blev meldt ud.
En af dem er den tidligere minkavler Klaus Nissen, der har en farm ved Tim i Vestjylland. Han fortæller i ”Minkavlernes skjulte smitte”, at han ikke lod sig teste:
- Vi stolede ikke på systemet. Det gjorde jeg simpelthen ikke, og det gør jeg slet ikke i dag. Jeg var ikke syg, hvorfor skulle jeg lade mig teste? Siger Klaus Nissen.
- Ikke tilfældet i Nordjylland
Hanne Kristensen er bestyrelsesmedlem i Nordjyllands Pelsdyravlerforening. Derigennem har hun været i kontakt med andre nordjyske minkavlere.
Har du kendskab til nogle minkavlere i Nordjylland, som valgte ikke at lade sig teste?
- Nej, overhovedet ikke. Vi har måske også været et par skridt længere fremme, fordi smitten startede heroppe, og næsten hele området i Nordjylland var jo ret hurtigt smittet, siger Hanne Kristensen.
Hun tilføjer, at der ikke er nordjyske minkavlere blandt de kilder, der optræder i dokumentaren, men hun er forarget over, at det er sket blandt andre minkavlere i landet:
- Jeg tager skarpt afstand fra, at det er foregået.
Hver tredje blev testet ugentligt i Hjørring
Et notat fra SSI, afsendt midt i september 2020, viser dog, at andelen af "minkrelaterede personer", der siden juli samme år blev testet ugentligt, lå på 34 procent.
I Frederikshavn var tallet 16 procent - til sammenligning lå tallet på 14 procent for resten af landet.
Det fremgår af notatet, at der "således stadig er langt til målet om at teste alle minkrelaterede personer hver uge".
Smitte gav mindre kompensation
I november 2020 besluttede regeringen, at alle mink i Danmark skulle slås ned. Minkavlerne blev i den forbindelse lovet en erstatning, der forventes at ende på cirka 19 milliarder kroner.
Men erstatningen blev mindre, hvis der var konstateret smitte på en farm. Ifølge DR var der godt 200 kroners forskel per avlsdyr i den erstatning, man ville få, alt efter om der var erklæret smitte eller ej.
- Det er standardmåden at gøre det på, siger Nikolaj Veje, der er direktør i Fødevarestyrelsen i dokumentaren.
- På den ene side gav vi et stærkt incitament til, at man ikke fik smitte ind til sine mink. På den anden side var der en risiko for, at det havde noget værdi for minkavlerne at undgå at oplyse eller konstatere, at minken var smittet, siger Nikolaj Veje.
Ifølge tidligere minkavler Hanne Kristensen kan forskellen i erstatning have fået nogen til at snyde med prøverne eller undlade at lade sig teste:
- Man kan sige, at der har myndighederne måske håndteret det lidt forkert, for det er et ret stort beløb, det reelt kunne få konsekvenser for. For vores eget vedkommende var det en halv million, det kunne dreje sig om, siger hun.
Bange for at få skylden
Det seneste år har Minkkommissionen undersøgt hele forløbet, der førte til beslutningen om at aflive alle mink i Danmark og indføre et midlertidigt forbud mod minkavl.
Kommissionens arbejde bliver fremlagt for Folketinget 30. juni. Derfor ærgrer det også Hanne Kristensen, at TV 2 Dokumentaren bliver vist netop nu, lige op til kommissionens rapport.
Hun frygter, at minkavlerne får skylden for hele forløbet:
- Et eller andet sted sidder jeg tilbage med en følelse af, at vi minkavlere skal skyldgøres for det, der er sket. Det gør mig ked af det, for rigtig mange minkavlere har fulgt anbefalinger og testsystemer på os selv og dyrene.