Store forskelle: Sådan har prisen på fjernvarme udviklet sig i Nordjylland
Foto: Grafik: TV2 Nord
Der er stor forskel på, hvad fjernvarme koster i de nordjyske kommuner.
Et halvår med lavere temperaturer udenfor - og dermed også højere varmeregninger - er netop begyndt.
Der er dog stor forskel på, hvordan varmepriserne har udviklet sig i løbet af det seneste år på tværs af de nordjyske kommuner.
Det viser en opgørelse af fjernvarmepriserne, som TV2 Nord har lavet på baggrund af data fra branche- og interesseorganisationen Dansk Fjernvarme, der repræsenterer de 354 fjernvarmeselskaber, som samlet står for 98 procent af fjernvarmesalget i Danmark.
Opgørelsen af priserne er baseret på et standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt varmeforbrug på 18,1 megawatttimer. Dansk Fjernvarme har lavet beregningerne ud fra senest tilgængelige prisdata.
I to ud af tre danske hjem er fjernvarmen fortsat den foretrukne varmekilde, og det giver god mening lyder det fra en ekspert.
- Man har i fjernvarmsektoren mulighed for at koble flere forskellige energikilder på varmenettet - det kan være biomasse, solenergi eller noget tredje. Det giver alt sammen en større grad af forsyningssikkerhed, fordi der ganske enkelt er flere kilder at få varmen fra. Samtidig er der gode muligheder for at bruge vedvarende energi og dermed undgå fossile brændsler, siger Jakob Zinck Thellufsen, der er lektor på Aalborg Universitet med ekspertise inden for energisektoren.
Skal ikke tjene penge
I Nordjylland er fjernvarmen dyrest i Morsø Kommune med en gennemsnitspris på 22.430 kroner om året, mens Thisted Kommune med et gennemsnit på 12.456 kroner har den billigste årlige gennemsnitspris.
Priserne afgøres af hvert enkelt fjernvarmeselskab, der ikke må hæve priserne for at tjene penge, men udelukkende for at få regnskabet til at gå op.
- Det er helt sikkert, at mange af de her varmeværker har været ramt af naturgasprisstigninger. Der kan også være nogle, der har haft nogle gode prisaftaler, som måske skal genforhandles, hvor man så ikke kan få den samme gode pris. Oven i det har elpriserne været lavet, og det er ellers her, at fjernvarmeselskaberne normalt kan tjene deres penge ved at sælge strøm, siger Jakob Zinck Thellufsen.
Gennemsnitlig fjernvarmepris i de nordjyske kommuner:
Der er også stor forskel på, hvordan fjernvarmeprisen har udviklet sig i de nordjyske kommuner fra 2023 til 2024. I Frederikshavn Kommune er gennemsnitsprisen faldet med 21,09 procent, mens den i Aalborg Kommune er steget med 17,70 procent.
På trods af de voldsomme prisstigninger, så er fjernvarmen langt hen af vejen både det sikreste og billigste valg for omkring 60 procent af Danmarks befolkning, lyder det fra energieksperten.
- Hvis man bor i en større by med et eksisterende fjernvarmenet, så er det svært at konkurrere med fjernvarme. Varmepumpen er det bedste bud, der hvor der ikke er fjernvarme, fordi man kan varme op, når strømmen er billig, siger Jakob Zinck Thellufsen.
Her kan du se mere om fjernvarmepriserne: