Stor mangel på tjenere i Nordjylland
57 procent af alle tjenerjobs bliver ikke besat. Det er den højeste andel af mislykkede jobopslag på tværs af alle brancher i regionen.
Det er ikke nemt at hyre en uddannet tjener i Nordjylland.
Restaurationsbranchen har haft store udfordringer med at tiltrække unge, der vil tage tjeneruddannelsen – og det kan mærkes hos de nordjyske restauranter, der kæmper for mere kvalificeret arbejdskraft.
- Tjenere er noget af det sværeste at rekruttere. Faglærte tjenere, det er stort set umuligt, fortæller Lars Mouritzen, formand for Horesta (hotel- og restaurantorganisation) i Nordjylland til TV2 Nord.
Tallene bakker om Lars Mouritzens opfattelse.
Ifølge tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, så mislykkes nordjyske restauranter med at finde faglærte tjenere i 57 procent af de tilfælde, hvor de slår en stilling op.
Det er den højeste andel af mislykkede jobopslag på tværs af alle brancher i Nordjylland.
Brug for fremtidens tjenere
På TechCollege i Aalborg kan man godt mærke, at fremtidens tjenere er efterspurgte.
- Vi oplever jo en efterspørgsel fra restauranterne, der spørger efter unge mennesker, der har lyst til at gå i lære. Og det er jo et problem, når ikke vi kan levere det, fordi det er egentlig det, vi er her for, siger Michael Johansson, direktør for TechCollege Aalborg, til TV2 Nord.
I stedet ender mange restauranter med at ansætte ufaglærte tjenere, selvom Lars Mouritzen slår fast, at der er mærkbar forskel.
- Det har nogle begrænsninger og nogle konsekvenser, når man bruger den type arbejdskraft. Fordi de har ikke det, der skal til, siger Lars Mouritzen.
Udover tjenerfaget er det blandt andet jobs som programmører og butiksassistenter, der er sværest at få besat i Nordjylland.