Statsministeren fastslår: Mink-stop er midlertidigt
Sidste år blev alle danske mink aflivet i håbet om at begrænse smitten af coronavirus. Men dansk minkavl er nødvendigvis ikke fortid. Det slår statsministeren i dag fast.
Det var på mange måder en afgørende dag - 4. november - sidste år. Mange menneskers fremtid blev pludseligt vendt op og ned, og snart var den kendte hverdag fortid.
Og for mange minkavlere føltes det som om, at deres livsværk blev revet væk under dem.
Det skete, da statsminister Mette Frederiksen (Soc.dem) stod på et virtuelt pressemøde og beordrede, at alle dansk mink skulle aflives. Beslutningen blev truffet i håbet om at begrænse smitten med coronavirus og i frygt for, at mutationerne i mink ville kunne forhindre vaccinerne i at virke.
Men i dag ved åbningen af Folketinget fortæller statsministeren til TV2 Nord, at det nødvendigvis ikke er slut med minkavl i Danmark.
Kan det være, at minkavlen vender tilbage?
- Ja, det er der ikke truffet nogen beslutning om. Der er kun tale om et midlertidigt forbud, og det relaterer sig ene og alene til folkesundheden, siger Mette Frederiksen.
Statsministeren bliver her spurgt til fremtiden for dansk minkavl:
Beslutning bunder i folkesundheden
Forbuddet mod at drive minkavl i Danmark var sat til at udløbe ved udgangen af 2021. Men for bare en uge siden besluttede regeringen og dens støttepartier, at forbuddet skulle forlænges med ét år frem til 31. december 2022.
Beslutningen er truffet ud fra en redegørelse, som Statens Serum Institut lavede tilbage i juni, hvor det blev vurderet, at minkavl kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse.
Det hander alene om folkesundheden - og beslutningen om at forlænge forbuddet er ikke et spørgsmål om, at regeringen ikke ønsker minkavl i Danmark, lyder det i dag fra statsministeren.
- Det var for at beskytte Danmark og danskerne mod covid-19-smitte. Regeringen har ikke på noget tidspunkt haft noget ønske om, at der ikke skal være minkavl og produktion i Danmark, siger Mette Frederiksen.