Solceller på staldtaget er godt for miljøet og pengepungen
Prisen på solceller er faldet, og det gør det mere attraktivt for landmænd at montere dem på tagene af deres stalde. I Veddum nord for Hadsund har en landmand allerede i nogle år haft gevinst af de varme stråler.
Prisen på solceller er faldet, og landboforeningen Agri Nord anbefaler nu sine medlemmer at installere solceller på sine landbrugstage.
Fremover kan solceller dukke op på flere og flere landbrugstage. Prisen på solceller er faldet, og det gør det mere attraktivt for landmænd at montere dem på deres stalde.
I Veddum nord for Hadsund har landmand Claus Pedersen allerede i nogle år haft gevinst af de varme stråler. Han producerer tusindvis af smågrise om året, og det kræver masser af el på gården. Energi, som kommer fra hans solcelleanlæg på taget af en af staldene.
- Jeg er meget glad for det, for der er ikke særlig meget vedligeholdelse. Det passer stort set sig selv. Vi producerer næsten det, vi forbruger i stalden, med solceller, siger Claus Pedersen.
Solceller tjener hurtigt sig selv ind
Hos landboforeningen Agri Nord oplever man, at interessen for solceller i landbruget er stigende.
- Solcellerne er faldet meget i pris de seneste år, og det i sig selv gør det mere og mere attraktivt. Det er blevet bæredygtigt både miljømæssigt, men også økonomisk. Det er vigtigt, for at investeringerne bliver til noget, siger Jacob Frey Hansen, virksomhedsrådgiver i Agri Nord.
Tage i sydvendt retning er en god ide, mener professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet Poul Alberg Østergaard.
- Det er en de kilder, vi skal udnytte meget mere i fremtiden. En af de ting, der begrænser anvendelsen af solceller, er mængden af de arealer, vi har tilgængelige. Så hvis vi kan putte solceller op på tage, er det meget bedre. Det er bedre at få dem op på tage end sætte dem på jord, der kan bruges til landsbrugsjord, siger Poul Alberg Østergaard.
Solcelleanlæg kan leve i omkring 25 år, så for Claus Pedersen har det været en god investering. Han har indtil videre haft sit anlæg i fem år, og han har regnet sig frem, at det har tjent sig ind efter syv år.
Bæredygtighed efterspørges
Virksomhederne, som mange landmænd leverer til, ligger i dag også mere vægt på klima.
- Vi har mødt det hos både Arla og Danish Crown. De siger, at hvis vi skal sælge varerne på det store verdensmarked, så vil vi gerne have nogle salgsargumenter, og bæredygtighed er det helt rigtige i øjeblikket, siger Jacob Frey Hansen.
Kina producerer i dag enormt mange solceller, og det er en af årsagerne til det store prisfald.