Skal CO2 lagres i den nordjyske undergrund? Se debatten her
Foto: Pia Koldsø / TV2 Nord
I TV2 Nords debatprogram Fokus drøftes både miljømæssige konsekvenser og hvilken betydning et muligt nordjysk CO2-lager vil have for lokalbefolkningen.
For tiden kører maskiner rundt syd for Hobro og Mariager for at undersøge, om undergrunden i det område, der kaldes Gassum Formationen, kan bruges til lagring af CO2.
Det er Energistyrelsen, der har sat gang i undersøgelsen.
Teknikken hedder Carbon Capture Storage – eller forkortet – CCS, og den er udset til at afhjælpe massive miljøproblemer med CO2-udledning.
Sådan fungerer det
Afbrænding af for eksempel fossile brændstoffer som olie, kul og gas sender store mængder CO2 ud i atmosfæren, og målet er at kunne lagre den kuldioxid i undergrunden i stedet for.
Det sker ved, at kuldioxien sendes via rørledninger 800 meter ned under jorden, hvor CO2’en bliver flydende på grund af trykket. I flydende form fylder 300 gange mindre, end da det blev sendt ned i undergrunden som gas.
Det er ikke første gang, man leder efter et muligt CO2-lager i Nordjylland. I 2009 og 2010 arbejdede man på et lignende projekt i Jammerbugt Kommune.
Dengang mødte idéen massiv modstand – der blev oprettet en forening mod projektet, den kom til at hedde ”Nej til CO2-lagring”. Foreningen arrangerede blandt andet en demonstration foran Christiansborg - og til sidst blev projektet skrinlagt.
Frygter livsfarlige lækager
I TV2 Nords debatprogram Fokus stiller vi skarpt på emnet. Med os er Susanne Flydtkjær fra Enhedslisten, og hos hende er der ingen tvivl om, at også de nye planer om CO2-lagring skal droppes.
- Når det ikke er fornuftigt, så er det fordi, det ikke er en god ide at bruge undergrunden som affaldsdepot. Det har vi jo ingen gode erfaringer med i Danmark, vi slås jo med mange generationsforureninger og alt muligt andet, siger hun og uddyber:
- Det jo faktisk rigtig rigtig giftigt, når man får det (CO2) i høje koncentrationer og lige så snart man laver høje koncentrationer – og det er jo både i rørledningerne derhen og selve lageret – så er der jo en risiko for lækager og udslip som meget nemt kan slå mange både dyr og mennesker ihjel.
Hun sidder i det regionsrådet i Region Nordjylland og er en del af klima- miljø og bæredygtigheds udvalget.
Den bedste mulighed
Hos borgmester i Mariagerfjord Kommune, Mogens Jespersen fra Venstre, er der en lidt mere åben tilgang til emnet. Han mener, at måske kan vise sig at være mest fornuftigt at sende CO2 ned i undergrunden.
- Det bliver min personlige mening, for byrådet i Mariagerfjord Kommune er ikke kommet til at tage stilling til det endnu, men personligt vil jeg næsten sige ja, hvad ellers? Vi indånder CO2’en her, og hvis ikke vi gør noget, så går der ikke ret lang tid, før koncentrationen bliver så stor, at udover at vi går til i varme og vand, så får vi det dårligt af at indånde det,
- Og så er jorden vel ikke det værste sted at putte det i, for det kommer fra jorden – al CO2 kommer fra jorden, så vi kommer det bare tilbage. Og jeg ved godt at så er det i mere koncentreret mængde, men jeg tror også, at man er blevet så dygtig nu om dage, at det kan man godt magte, siger Mogens Jespersen.
Se hele programmet herunder.