Skærmfri sommerferie? Her er gode råd til at droppe skærmen
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Skærmen kan være rum for diskussioner, derfor er det vigtigt, at forældre sætter ind før sommerferien.
Sommerferien er godt i gang for mange børnefamilier, og med den følger mange forældres dårlige samvittighed, når familiens yngste igen-igen får lov til at sidde med en skærm.
Ifølge en ny Megafon-måling synes hver tredje dansker, at børn skal have mindre skærmtid i ferien, men det kan være svært som forældre at finde ud af, hvordan man slipper af med TV, iPad og telefon. Det behøver dog ikke være så svært.
- Fortæl jeres børn, at i glæder jer til at holde ferie med dem. Tænk over hvilke ferieminder i gerne vil skabe, og hvilke relationer til jeres børn i vil skabe og pleje, og der må man gerne tænkte småt, så det ikke altid behøver at være stort og for omstændigt, forklarer Trine Ottosen.
Gode råd til skærmfri ferie
Hun har været skolelærer i 17 år. Nu udvikler hun i stedet koncepter i sin virksomhed SammenSammen, der styrker fællesskabet i børnefamilier - uden skærmens indblanding.
- Man kan sørge for at snakke med børnene om, hvad de kunne tænke sig at lave i ferien uden skærm. Så kan man samle ideerne og eventuelt lave en bingoplade eller en bucket liste, som man skal gennemføre, forklarer hun.
Trine Ottosen er dog ikke fortaler for et totalt-forbud af skærm hos familiens mindste. I stedet handler det om, at man tager ansvaret på sig som forælder.
- Forældrene skal selv være opmærksom på sit eget skærmforbrug, da vi alle er afhængige på den ene eller anden måde, forklarer hun og tilføjer.
- Jeg har selv en datter, der er i kontakt med efterskolevenner via sociale medier, så der kan det også noget. Men at ligge en hel dag på sofaen og se Tiktok, det kan ikke så meget, og der skal vi altså hjælpe dem, konstater hun.
Skærme kan skabe konflikter
Ifølge Andreas Ohrt, der er børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår, så kan skærme være rum for konflikter. Derfor er det ifølge ham vigtigt, at man som forældre snakker med sine børn på forkant om, hvordan skærmen fylder i familien.
- Oftest opstår konflikterne, når der ikke er en tydelighed omkring rammen. Og det er her, forældrene skal gå forrest, og se på sit eget skærmforbrug, for børnene skærmer sig i forældrene, så hvis de hele tiden går med telefonen, så ser børnene det, forklarer han.
Derfor har han nogle gode råd til familierne.
- Sørg for, det de unge bruger deres tid på, er noget med kvalitet og ordentligt indhold. Vær gerne lidt kritisk, konstater han.
- Forsøg at gør det til en social aktivitet.
- Og så skal vi også anerkende, at de unge bruger det til at have sociale kontakter. Så hvordan kan vi sikre, at de kan have kontakter til sine venner uden forældrene begrænser det hele tiden, afslutter han.
Du kan læse flere gode råd her.