Se hvor mange millioner kroner din kommune bruger på direktørlønninger
Foto: TV2 Nord
I gennemsnit bruger de nordjyske kommuner årligt 5,1 millioner kroner på løn til kommunens direktører.
Er man kommunaldirektør i en nordjysk kommune, tjener man i gennemsnit 1,5 millioner kroner årligt - og oven i lønnen kommer mellem 18 og 21 procent af lønnen i pension.
Men ser man på de enkelte kommuner er der stor forskel på, hvor mange lønkroner de nordjyske kommuner bruger på at betale kommunens forskellige direktører. Der er også forskel på, hvor mange direktører kommunerne har. Nogle kommuner har tre direktører, mens andre har fem.
Og kommunernes samlede udgifter til direktionslønningerne svinger fra 3,5 millioner til 6,6 millioner kroner årligt - eksklusiv pension.
Det er naturligt, at store kommuner bruger flere penge på direktører.
- I de aftaler KL har lavet med Djøf, er der lavet en ramme omkring lønnen, og at der er forskelle efter kommunens størrelse. Jo flere indbyggere i kommunen des højere skal direktørerne tjene, forklarer Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Sådan gjorde vi
TV2 Nord har søgt aktindsigt i direktionens lønninger ved alle 11 nordjyske kommuner.
Nogle kommuner har sendt direktørernes årsløn, mens andre har sendt eksempler på en månedsløn, som vi så har ganget op. Her kan tallene dog være usikre, fordi der kan komme lønstigninger senere, vi ikke kender til.
Alle lønninger er eksklusiv pension. I nogle af de datasæt vi har modtaget, fremgår det, at pensionen ofte ligger mellem 18 og 21 procent oven i lønnen.
Til sidst har vi også trukket befolkningstal fra Danmarks Statistik for at sammenligne, hvor mange lønkroner per indbygger direktionen i kommunen får som løn.
Bonus for at komme til udkanten
Derfor giver det altså god mening, at en stor kommune som Aalborg bruger 6,6 millioner kroner på løn til direktionen.
Men der kan også være gode grunde til, at direktører i mindre kommuner får en forholdsmæssig stor løn. Det kunne eksempelvis være i Thisted Kommune, hvor kommunaldirektøren tjener 1,65 millioner kroner årligt. Kommunen har i alt fire direktører.
- I nogle kommuner har man sparet en direktør væk, så de andre får mere ansvar og mere i løn. Det kan også skyldes, at man i en mindre kommune sparer mellemledere væk, og dermed har direktørerne flere mindre opgaver, de ikke ville have i en stor kommune, forklarer Roger Buch og fortsætter:
- Men rekruttering spiller også ind. Det kan være svært at tiltrække direktører i tyndt befolkede områder, hvor direktøren skal pendle langt eller nærmest er tvunget til at flytte. Der kan man blive nødt til at tilbyde mere i løn for at trække arbejdskraften til.
Døm ikke personen på eksamensbeviset
Men hvad kræver det så af kvalifikationer at blive direktør i en kommune og få både en fed hyre og meget favorabel pensionsordning?
Faktisk er der ingen krav til, at man har en bestemt uddannelse eller et bestemt uddannelsesniveau.
- Førhen var mange kommunaldirektører folk, der var startet som HK'ere, og som så havde arbejdet sig op. Men i dag kommer de fleste med lange videregående uddannelser, men der er også mange, som har efteruddannelser, de har taget ved siden af en anden uddannelse, forklarer kommunalforskeren.
Og han mener, det er vigtigt ikke at diskriminere en direktør på grund af uddannelse.
- Det handler ikke nødvendigvis om formelle kvalifikationer, når det kommer til, om man bliver en god direktør i en kommune. Flere steder er der eksempler på kommunale direktører, der fyres på grund af deres personlighed. Så man kan have de fineste eksamensbeviser, men det hjælper ikke noget, hvis man ikke har en personlighed, der passer til ledelse.
Flere penge til kontraktansat
Hvis du er scrollet helt herned og stadig læser med - og måske endda har nærstuderet tallene i tabellen, har du måske opdaget, at en fagdirektør i en af kommunerne tjener mere end selve kommunaldirektøren.
Det er i Vesthimmerlands Kommune. Her tjener fagdirektøren cirka 80.000 kroner mere om året end kommunaldirektøren.
- Det er meget meget usædvanligt. Ledelsesmæssigt er der jo et hierarki, og derfor er der noget symbolik i, at kommunaldirektøren får mere i løn, fortæller Roger Buch.
Han mindes ikke, at han har set den konstellation før.
Ifølge kommunen selv skyldes det, at fagdirektøren er ansat på kontrakt, mens kommunaldirektøren og de øvrige direktører er ansat som tjenestemænd.
- Når man er på kontrakt, er der større usikkerhed for fyring og kontraktens udløb, så der får medarbejderen en kompensation for, at vedkommende ikke sidder helt så sikkert i sadlen som kommunaldirektøren.
Ifølge Roger Buch er tjenestemandsansættelser dog stort set udfaset i de fleste kommuner, fordi det er enormt svært at fyre en tjenestemand. Det er noget nær livstidsstillinger, og derfor begyndte man at udfase dem i 90'erne.