Sæson: Flere kronisk syge i Nordjylland beskytter sig mod influenza og takker ja til vaccination
Nye tal viser, at antallet af kronisk syge, der bliver vaccineret mod influenza, er steget i Nordjylland. Det samme er antallet af vaccinerede ældre. Det er positivt, lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der dog anbefaler endnu flere i risikogrupperne at få vaccinationen. Det er nemlig den bedste måde at undgå alvorlige sygdomsforløb.
Nye tal viser, at antallet af kronisk syge, der bliver vaccineret mod influenza, er steget i Nordjylland. Det samme er antallet af vaccinerede ældre. Det er positivt, lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der dog anbefaler endnu flere i risikogrupperne at få vaccinationen. Det er nemlig den bedste måde at undgå alvorlige sygdomsforløb.
Flere og flere personer med kronisk sygdom har fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at få influenzavaccinationen, når influenzasæsonen sætter ind. Sidste sæson fik over 12.500 personer med kronisk sygdom i Nordjylland influenzavaccinationen – det er knapt 2.000 flere end i sæsonen 2017/2018, viser nye tal fra Statens Serum Institut.
Fra i dag er det igen muligt for alle med kronisk sygdom, ældre på 65 år og derover samt gravide og personer med svær overvægt at få en gratis influenzavaccination landet over, og Sundhedsstyrelsen anbefaler særligt disse grupper at få vaccinationen.
Hvem kan få gratis influenzavaccination?
- Personer med følgende lidelser, efter lægelig vurdering:
- - kroniske lungesygdomme
- hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk)
- diabetes
- medfødt eller erhvervet immundefekt
- påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
- kronisk lever- og nyresvigt
- andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko - Svært overvægtige (vejledende BMI> 40) efter lægelig vurdering
- Personer med andre alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko
- Gravide i 2. eller 3. trimester
- Førtidspensionister
- Personer i samme husstand som personer med medfødt eller erhvervet immundefekt.
- Personer, der er fyldt 65 år inden 15. januar 2020 Kilde: Sundhedsstyrelsen
- For de fleste er influenza forholdsvis fredelig, men hvis man tilhører en af de grupper, vi anbefaler bliver vaccineret, er det fordi man er i særlig risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, som for nogle endda kan være livstruende, siger Miriam Colstrup Sommer, læge hos Sundhedsstyrelsen og fortsætter:
- Derfor er det jo rigtigt godt at se, at der er flere af de nordjyder, der har en kronisk sygdom, som vælger at få influenzavaccinationen, og at vi generelt ser en stigning i vaccinationstilslutningen landet over, men vi skal stadig arbejde på at flere tager imod tilbuddet, siger hun.
I og med, at jeg har diabetes, rammer influenza mig ret hårdt, når jeg først får det.
Liv Martine Hansen, forfatter, Hirtshals
Liv Martine vaccineres
Nordjyske Liv Martine Hansen, kendt fra Den Store Bagedyst på DR1 og forfatter, fik for fem år siden konstateret type 1 diabetes – og hun ved, hvor hårdt influenza kan ramme, når man ikke er vaccineret.
- I og med, at jeg har diabetes, rammer influenza mig ret hårdt, når jeg først får det. Dét gør, at mit blodsukker bliver virkelig svært at styre – og det kan have alvorlige konsekvenser for mit helbred. Derfor skal jeg helt sikkert have influenzavaccinationen i år, og så er det jo bare fedt, at den er gratis, fortæller Liv Martine Hansen på 29 år fra Uggerby ved Hirtshals.
Antal vaccinerede kroniske syge i Nordjylland
2016/2017: 10.752
2017/2018: 10.903
2018/2019: 12.681
Andel af vaccinerede ældre over 65 år i Nordjylland
2016/2017: 42 pct.
2017/2018: 47 pct.
2018/2019: 48 pct.
Vaccination som forebyggelse
Næsten alle, der sidste år blev indlagt med alvorlige influenzaforløb, tilhørte en af risikogrupperne, og heraf var omkring 7 ud af 10 ikke vaccineret.
Ifølge Sundhedsstyrelsen skal en af forklaringerne på dette findes i, at mange føler sig sunde og raske og derfor ikke tænker, at vaccinationen er nødvendig.
- Vaccination er den bedste forebyggelse, vi har mod influenza. Man kan godt få influenza, selvom man er blevet vaccineret, men for langt de fleste vil influenzavaccination i så fald føre til et mindre alvorligt forløb end, hvis man ikke er blevet vaccineret. Og særligt for personer i risikogrupperne er det en god idé at få influenzavaccinationen. Ikke alle tænker på, at man har større risiko for at blive syg med influenza, hvis man tilhører en af risikogrupperne, men det kan altså, som tallene viser, i sidste ende få alvorlige konsekvenser, siger Miriam Colstrup Sommer.
Statens Serum Institut anslår, at 1.000-2.000 personer hvert år dør i Danmark som følge af komplikationer til influenza.