Sælger for børnekræftforening frygter at indsamling er fusk
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Virksomheder frygter at Foreningen for Danske Kræftramte Børn er fup. Foreningens sælgere frygter det samme.
Elise Harritz fra Brønderslev står i aften frem i tv-programmet Operation X på TV2. I fire uger var hun sælger hos Quality Call - et callcenter i Barcelona. Hendes opgave var at ringe op til danske virksomheder for at søge sponsorater til Foreningen for Danske Kræftramte Børn.
- Kombinationen af, at man kunne tjene penge og samtidig hjælpe syge børn, det var fedt, siger Elise Harritz i programmet.
Elise fik dog hurtigt mistanken om at Callcenteret og foreningen langt fra sender alle de indsamlede penge videre til kræftsyge børn.
- Jeg aner ikke hvor de penge er, og jeg tror reelt heller ikke at børnene har fået de 60 til 80 procent af de penge som de skulle have haft. Det virker i hvert fald ikke sådan, siger Elise Harritz.
Tanken om at jeg måske har snydt dem og at det hele har været fup, det er bare ubærligt. Jeg har bare brug for at komme ud med det og måske tage noget af min skyld væk, og dulme min samvittighed lidt,
Elise Harritz, Tidligere sælger for Foreningen for Danske Kræftramte Børn
I september fortalte vi her på TV2 Nord om bedemand Jette Nielsen fra Aalborg Ny Begravelsesforretning. Kræftforeningen søgte sponsorater hos hende, men telefonnummeret på foreningen tilhørte et forsikringsselskab, og de virksomheder som foreningen kaldte deres samarbejdspartnere, ville ikke kendes ved dem. Derfor politianmeldte Jette Nielsen foreningen.
- Det er forfærdeligt hvis nogen spinner guld til sig selv på børns sygdom og død, sagde Jette Nielsen dengang til TV2 Nord.
Foreningen for Danske Kræftramte Børn forsøgte at få adresse hos City House i Aalborg, men da kontorhotellet krævede at se identifikation på formanden, stoppede al kontakt. Alligevel registrerede børnekræftforeningen sig på kontorhotellets adresse, hvor posten hobede sig op.
- Så vælger jeg at skrive til Nordjyllands Politi og faktisk også til Erhvervsstyrelsen for at anmelde dem der. Vi vil gerne have dem slettet fra vores adresse, og at der måske er mistanke om fusk, sagde udlejningschef hos City House, Rikke Nissen.
Foreningen har doneret brætspil landets børnekræftafdelinger, og en frivillig i foreningen fortæller til Operation X at han har udleveret forskellige gaver til op imod 20 kræftramte børn. Men salgslister viser i følge programmet, at foreningen, der har eksisteret i mere end et år, har solgt sponsorater for 1,1 millioner kroner alene i de første 13 dage i januar i år.
Hvor mange penge foreningen har solgt sponsorater for i sin levetid er det ikke lykkedes hverken Operation X eller TV2 Nord at klarlægge. Foreningen for Danske Kræftramte Børn ville ikke stille op til interview i TV2 Nord, og vi kunne heller ikke få lov til at se et regnskab. Også Operation X bliver afvist af den velgørende forening.
Elise Harritz fra Brønderslev har ikke længere kontakt til det callcenter hun arbejdede for. Hun får det dårligt, når hun tænker de virksomheder hun har ringet til, og på børnene, der er syge af kræft.
- Tanken om at jeg måske har snydt dem og at det hele har været fup, det er bare ubærligt. Jeg har bare brug for at komme ud med det og måske tage noget af min skyld væk, og dulme min samvittighed lidt, forklarer Elise.
Det er et år siden Foreningen for Danske Kræftramte Børn blev politianmeldt. Fyns Politi efterforsker stadig sagen.