Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

I overgangen til regn bliver der risiko for isslag, hvilket kan give farlige situationer på veje og stier.

En barsk omgang vintervejr rammer Danmark søndag aften og natten til mandag, når et lavtryk sender både sne, kraftig blæst og regn ind over landet.

I perioder kan der endda komme snestormslignende tilstande, da dele af landet kan se frem til kraftigt snefald, der sammen med den tiltagende blæst risikerer at give snefygning.

TV 2 Vejret har i forbindelse med det barske vintervejr udsendt et varsel om netop kraftigt snefald.

I Østjylland og Nordjylland er der varslet op mellem ti og 15 centimeter sne i perioden søndag klokken 19 til mandag klokken 9.

For resten af landet er der udsendt varsel om mellem fem og ti centimeter sne mellem søndag klokken 17 og mandag klokken 3.

Foto: TV2 Vejr

Klokken 18: Sneen falder

Snevejret begynder at trække ind over det sydlige Jylland fra midt på eftermiddagen.

Herfra breder det sig mod nordøst. Ved 18-tiden forventes snevejret at falde over den sydlige halvdel af Jylland og det meste af Fyn.

I forbindelse med sneens ankomst begynder vinden at tage til i styrke. En hård vind til kuling fra sydøst vil blæse ind over de sydvestlige landsdele.

Foto: TV 2 Vejret

Klokken 22: Udbredt snefald og risiko for isslag

I løbet af aftenen vil de fleste danskere opleve snefald og kraftig blæst. Faktisk er det stort set kun Bornholm, hvor det endnu holder tørt.

Længst mod sydvest begynder varmere luft at strømme op over landet, hvilket får nedbøren til at gå over i regn.

I overgangen til regn bliver der risiko for isslag, hvilket kan give farlige situationer på veje og stier.

Foto: TV2 Vejret

Klokken 1: Landet deles i to

Ud på natten bliver landet nærmest delt i to.

Mod syd er nedbøren blevet til regn, mens der endnu forventes snevejr mod nord, hvilket tæller det nordlige og østlige Jylland samt Nordsjælland.

Mest barskt bliver det i Nordjylland og Østjylland, hvor der sammen med snevejret vil blæse op til en hård kuling fra sydøst med vindstød af op til stormstyrke.

Foto: TV2 Vejret

Klokken 4: Sne mod nord

I de tidlige morgentimer er det kun Nordjylland, hvor sneen fortsat falder. Selvom det stadig blæser, vil sneen dog ikke fyge, da den ventes at falde som tøsne.

Mens nordjyderne står op til snevejr, vil resten af landet opleve regn mandag morgen og markant mildere vinde – helt op til 10 graders varme.

Først i løbet af mandag morgen og formiddag hører det op med at sne, mens regnvejret først slipper landet mandag eftermiddag.

Foto: TV2 Vejret

Forhøjede vandstande, færre tog og færgeaflysninger påvirker trafikken

Foto: Vejdirektoratet

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Flere færgeafgange er aflyst, mens der også er etableret omkørsel på grund af forhøjet vandstand.

Vintervejret fortsætter.

Der bliver dog ikke mere sne i denne omgang. I stedet er der frem til tirsdag aften udsendt varsler om både forhøjet vandstand og vindstød op til orkanstyrke.

I den vestlige del af Limfjorden forventes det, at vandstanden er mellem 1,2 og 1,5 meter højere end normalt. Det kan betyde kystnære oversvømmelser. Derfor råder DMI til at man kører forsigtet i området. Varslet gælder frem til onsdag klokken 15.00.

Allerede natten til tirsdag opstod der problemer med de store mængder vand i Nordjylland, da forhøjet vandstand i Elling Å sendte beredskabet på arbejde med at pumpe vand over Skagensvej. Det har resulteret, at der er etableret omkørsel mellem krydset Skagensvej / Vendsysselvej til krydset Skagensvej / Tuenvej.

Arbejde forventer politiet af have færdigt omkring klokken 10.

Derudover advarer Vejdirektoratet også om glat føre flere steder. Særligt Aalborg-området er fremhævet. Ved Kridtsvinget mod limfjordstunnelen og tilkørslen ved Øster Uttrup Vej/Rørdalsvej skulle der ligge mudder og vand på vejen, og derfor opfordres bilisterne til at nedsætte hastigheden i disse områder.

Bliv klogere på tirsdagens vejr her:

Vindstød op til orkanstyrke

Der er også udsendt varsel om vindstød op til orkanstyrke i Thy og Mors. Det er så stærk vind, at tagsten kan blæse ned eller træer kan vælte. Denne type vind skaber ødelæggelser. Der er desuden stor sandsynlighed for at broer må lukke. Det kan derfor være en god idé at holde sig opdateret om Sallingsundbroen og Vildsundbroen. Det forventes dog at ophøre tirsdag ved 18.00-tiden.

I Jammerbugt og Læsø Kommuner samt i Vendsyssel er der varslet vindstød af stormstyrke, og det kan også få tagsten til at falde ned og det kan vælte træer.

Klokken 6.20 oplyser vagtchef ved Nordjyllands Politi Jesper Sørensen dog, at der blot er kommet en enkelt anmeldelse på væltede træer i politikredsen natten til tirsdag.

Beaufortskalaen

Vindskala for kraftig blæst

Orkan > 32,6 meter i sekundet

Stærk storm 28,5-32,6 m/s

Storm 24,5-28,4 m/s

Stormende kuling 20,8-24,4 m/s

Hård kuling 17,2-20,7 m/s

Kuling 13,9-17,1 m/s

Hård vind 10,8-13,8 m/s

Kilde: Dmi.dk

Allerede mandag aften frarådes vindfølsomme køretøjer at køre over Sallingsundbroen, mens Nordjyllands Trafikselskab desuden oplyste, at togene kun ville gå en gang i timen fra første afgang tirsdag morgen til klokken 18 tirsdag aften på grund af stormvarslet.

Hals-Egense færgen indstiller sejladsen tirsdag formiddag på ubestemt tid. I en sms oplyser man, at der vil blive sendt en sms ud, når sejladsen genoptages.

Også Color Line har aflyst sine afgange mellem Hirtshals og Larvik på grund af vejrforholdene.

Ifølge TV MidtVest har både Thyborøn-Agger-færgen og Hvalpsund-færgen har aflyst alle afgange.

Har du et godt billede?

Denne historie er blevet til på baggrund af et tip fra en bruger.

Har du et godt billede af stormen eller af ødelæggelserne, vi må bruge, så send en mail til os.

Er du nysgerrig på, hvordan vejret bliver i din kommune, så kan du også spørge Solvej Vindblæs her:

Vejret tre timer frem
Vejret senere

De har kæmpet hele natten: - Vi er ved at være trætte

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Man forventede i første omgang, at spærringen ville være ophævet klokken 6 tirsdag morgen, men klokken 10.30 er vejen fortsat spærret.

Siden klokken 2.30 natten til tirsdag har indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab Thomas Boelt og resten af hans hold pumpet løs ved Elling Å på grund af forhøjet vandstand.

- Vi har kørt med fuld kapacitet, så det er forhåndsvis meget vand, vi har kørt igennem, konstaterer han.

Helt lavpraktisk består beredskabets arbejde i, at pumpe vand fra den ene siden af åen til den anden, der hvor den løber under Skagenvej.

- Vores opgave bliver at styre flowet i åen, så vandet ikke kommer for højt op, forklarer indsatslederen.

Hovedvej spærret i timevis

I forbindelse med arbejdet har den nordjyske hovedvej været spærret i timevis, og bilister er i stedet sendt via omkørsel udenom.

- Alle fire slanger går over vejen, og det er derfor, vejen er lukket nu. Vi har også nogle slanger, som er trukket under broen, så vi på et tidspunkt kan genåbne for trafikken men stadig lave pumpe arbejdet, forklarer Thomas Boelt.

De mange timer i regn, kulde og slud begynder også at sætte sig hos medarbejderne.

- Vi kan alle godt mærke, at vi er ved at være trætte, konstaterer indsatslederen.

Man forventede i første omgang, at spærringen ville være ophævet klokken 6 tirsdag morgen. Dog kunne vagtchef ved Nordjyllands Politi oplyse, at man i stedet forventede, at det ville blive klokken 10, men klokken 10.30 er vejen fortsat spærret.

Vejdirektoratet forventer først, at den genåbner ved 14-tiden.


Virksomhed tog et vildt sats for flere år siden - nu skal flere med

Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjysk entreprenørvirksomhed begyndte for fire år siden at arbejde målrettet med bæredygtighed, og det er et fokus, der kan give virksomhederne flere penge på bundlinjen.

Lars Søndergaard Pedersen viser entreprenørvirksomheden S.P. Jensens seneste tiltag for at blive en mere bæredygtig virksomhed frem.

En såkaldt ressourceplads, hvor byggeaffald bliver sorteret i mere end 30 forskellige fraktioner, så store dele af det kan blive genanvendt.

- Vi er ved at se efter, om der er andre virksomheder, vi kan danne synergier med, som vil aftage noget af affaldet, siger Lars Søndergaard Pedersen, som er bæredygtighedsmanager hos S.P. Jensen.

Udvidet affaldssortering er blot et af mange tiltag, entreprenørvirksomheden i Svenstrup har sat i søen, siden de i 2021 begyndte at arbejde målrettet med bæredygtig omstilling.

- De tiltag, vi gør omkring grøn omstilling og bæredygtighed, er det, der skal sikre, at vi også er her i fremtiden, siger S.P. Jensens administrerende direktør, Morten Hybertz Bak.

En udlægning, der bakkes op af Erhvervshus Nordjylland.

- Det er i hvert fald det, vi hører fra virksomhederne: At det både på kort og lang sigt er sund fornuft at satse på bæredygtighed, siger Henriette Bøttcher, der er national projektleder for SMV Bæredygtighed ved Erhvervshus Nordjylland.

Flere tiltag på vej

Erhvervshuset har hjulpet S.P. Jensen og andre nordjyske virksomheder med at blive mere bæredygtige og med at dokumentere den indsats, virksomhederne gør.

S.P. Jensens grønne profil er i dag et plus i forhold til nogle kunder, men den brede kundeskare skeler fortsat til andre parametre.

- Det er ikke på bæredygtig, vi får rigtig mange kunder. Overhovedet ikke. Når der kommer økonomi ind i billedet, kan man godt blive fravalgt på den konto, men jeg tror på, at det er det rigtige, vi har gjort, siger Morten Hybertz Bak.

Den nordjyske totalentreprenør forsøger at være grøn og bæredygtig på en række punkter. S.P. Jensen forsøger blandt andet at minimere sit brændstofforbrug ved at sørge for, at virksomhedens biler højst kan køre 110 kilometer i timen, og ved sjældent at køre efter materialer eller med unødig tung last på ladet.

- Kan vi spare på CO2’en, sparer vi også på bundlinjen, siger Lars Søndergaard Pedersen, som er klar til at gøre endnu mere.

- Der ligger en masse ting i pipeline i forhold til, hvad vi skal fremover. Vi står ikke stille, og du kan aldrig sætte to røde streger under bæredygtighed. Der er altid noget nyt, uddyber han.

'Det vigtigste parameter i fremtiden'

Derfor opfordrer Erhvervshus Nordjylland også både S.P. Jensen og andre virksomheder til at satse på bæredygtighed og søge penge fra de puljer, der er etableret, så de kan få gennemført de grønne projekter.

- Hvis jeg skal give tre gode råd, vil jeg sige, at man skal tage et skridt ad gangen, undgå overimplementering og række ud til erhvervshusene for at få sparring omkring, hvor virksomhedens konkrete behov ligger, siger Henriette Bøttcher.

S.P. Jensen-direktøren er overbevist om, at en grøn profil fremover bliver afgørende for at blive valgt til af kunderne.

- Jeg tror på, det bliver det vigtigste parameter i fremtiden, slutter Morten Hybertz Bak.


Opdateret: 7. januar 2025

Voldsomme oversvømmelser - hovedvej spærres i timevis

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Skagenvej er spærret indtil tidligst klokken 14, melder Vejdirektoratet.

Der er varslet forhøjet vandstand i Nordjylland, og allerede natten til tirsdag har der været problemer med de store mængder vand i Nordjylland.

Det samme gør sig gældende tirsdag formiddag ved 10-tiden.

Her er Voer Å og Elling Å gået over deres bredder og har oversvømmet de omkringliggende marker.

Det betyder samtidig, at en yderst trafikeret hovedvej er spærret, skriver Vejdirektoratet.

Forhøjet vandstand i Elling Å har nemlig sendt beredskabet på arbejde med at pumpe vand over Skagensvej, hvilket resulterer i, at der er blevet etableret omkørsel mellem krydset Skagensvej og Vendsysselvej til krydset Skagensvej og Tuenvej.

Rute 40 fra Frederikshavn mod Skagen er kort før klokken 11 fortsat spærret og forventes tidligst at åbne igen klokken 14, skriver Vejdirektoratet.

Foto: René Ryom / TV2 Nord

Tilbagevendende problem

Klokken 10.26 pumpes der fortsat ved åen.

Det er ikke første gang, at man står i sådan en situation ved Elling å. Tværtimod.

Gennem årene har det nemlig været et vedvarende problem, at vandet i åen steg ved store regnskyl. Senest beredskabet pumpede ved åen var omkring et år siden i januar 2024.


Finn undrer sig over mange kontrolbesøg: Spild af tid og ressourcer

Foto: Niels Yuri Iltchenko Rasmussen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Ifølge styrelsen selv, fører de kontrol de steder, der er størst risiko for overtrædelse.

- Vi har haft over 200 besøg. Det vil svare til at vi har haft et kontrolbesøg per hverdag for kalenderåret 2024.

Sådan siger auktionsmester Finn Møller fra Hirtshals Fiskeauktion. Det er for mange kontroller, hvis man spørger auktionsmesteren - og et spild af kræfter. Ifølge Fiskerikontrollen er det dog 150 kontroller.

- Enkelte dage har vi prøvet at have tre kontroller. Det der undrer mig allermest det er, at man bruger så, mener jeg, alt for store ressourcer på noget som vi tydeligvis har styr på, siger han.

Kontrollerne fører blandt andet tilsyn med fiskekvoter og størrelserne på de fisk, der er fanget.

Kontrollerne

  • 150 kontrolbesøg hos Hirtshals Fiskeriauktion i 2024

  • 136 kontrolbesøg på fartøjer der lander konsum i Hirtshals

  • 94 kontrolbesøg hos Hirtshals Fiskeauktion Aps

Kilde: Aktindsigter ved Fiskeristyrelsen samt en mail derfra.

Kontrollen kommer der, hvor der er risiko for overtrædelse

Hvilke forklaringer har I fået på de her mange besøg?

- Vi får som sådan ikke nogle forklaringer på, hvorfor besøgsantallet er så stort. Vi får måske en tilkendegivelse fra de her kontrollører om, at de er mødt på arbejde, og skal lave noget, siger Finn Møller.

TV2 Nord har forsøgt at få en kommentar fra Fiskeristyrelsen. De har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men skriver følgende:

"Fiskerikontrollen har i 2024 foretaget 150 kontrolbesøg hos Fiskeriauktionen i Hirtshals.

Kontrollerne har givet anledning til et antal bemærkninger. En bemærkning kan eksempelvis omfatte fejl i kassevægt og størrelsessortering af fisk, ulovligt parti af undermålshummere, fejl i friskhedsklassificering.

Prioriteringen af kontrolbesøg hos fiskeriauktionerne beror på en samlet vurdering af, hvor der er størst risiko for at konstatere overtrædelse af reglerne - og hvor vejledning om reglerne kan sikre til en højere grad af regelefterlevelse. Herudover har Fiskerikontrollen efter ønske fra fiskeauktionerne haft særligt fokus på kontrol af kassevægt og størrelsessortering i 2024. 

Styrelsen foretager en løbende vurdering af risikobillede og kontrolindsats og forventer at gennemføre en samlet evaluering i 2025."