Restauratør havde krydsede fingre for åbning – håber at blive de næste
Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme
Restauranter og caféer er klar til at åbne i begrænset omfang – men det skal være med fortsat støtte fra hjælpepakker, lyder det.
Mikele Volpi driver til dagligt den italienske restaurant SanGiovanni i centrum af Aalborg. Men i øjeblikket er køkkenet lukket, bordene er ryddet og medarbejderne er sendt hjem som konsekvens af corona-situationen.
Han havde derfor håbet, at det nu var blevet hans og kollegaernes tur til at åbne som del af regeringen og de øvrige partiers genåbningsplan, som blev vedtaget natten mellem torsdag og fredag.
- Regeringen bestemmer selvfølgelig, og vi er klar over, at alle ikke kan åbne på en gang. Vi havde bare håbet, at man havde kigget på vores branche i første omgang. Jeg tror, at de fleste gerne vil åbne igen – selvfølgelig med de restriktioner, der skulle til for at begrænse smittespredningen, siger Mikele Volpi.
Klar til at åbne delvist
Det blev imidlertid ikke, som Mikele Volpi og hans kollegaer havde håbet. I en fælles appel fra Danske Restauranter og Caféer, Landbrug og Fødevarer, Vin og Spiritus Organisationen i Danmark samt Bryggeriforeningen lyder det ellers, at man er klar til en forsigtig åbning for at redde arbejdspladser og forhindre konkurser i branchen.
- Dette bør ske ved, at der åbnes bredt mange steder, men med få siddepladser så smittespredning begrænses mest muligt. Hermed kan omsætning og beskæftigelse komme i gang hurtigt. Det vil stimulere hele værdikæden tilbage til de danske producenter af drikke- og fødevarer, lyder det i en fælles pressemeddelelse, som organisationen udformede inden nattens udmelding fra regeringen.
Samtidig appellerer de fire organisationer til, at hjælpepakken tilpasses en genåbning af spisestederne.
- Vigtigst er, at hjælpepakkerne følger med. Jeg og mange af mine kollegaer har beholdt vores medarbejdere og får lønkompensation. Men begynder vi at åbne op, så vil det være med en lavere omsætning, og der mener vi, at de her hjælpepakker skal tilpasses, så vi stadig kan få en form for kompensation, siger Mikele Volpi, der er næstformand i organisationen Danske Restauranter og Caféer.
På grund af sundhedsmæssige regler ville restauranter og caféer formentligt ikke få lov til at fylde spisestederne ud - og så kan det blive for dyrt at have åbent, hvis der ikke må være ret mange gæster.
Tør ikke at åbne uden hjælpepakke
Lige nu kan restaurationerne modtage kompensation for faste udgifter, hvis man har en omsætningsnedgang på mere end 40 procent. De fire organisationer foreslår dog, at grænsen for kompensation i stedet skal hedde en omsætningsnedgang på mere end 20 procent.
Derudover ønsker man også, at lønkompensationen kan fortsætte i et mere fleksibelt omfang, hvis restauranterne åbner og kalder deres medarbejdere tilbage på job.
- Vi håber så bare, at tallene er så gode, at vi klar i næste omgang, når der skal åbnes mere op. Men hvis der ikke er hjælpepakker med, så tør vi ikke åbne, før vi er tilbage ved normalen, hvor vi kan åbne 100 procent og folk ikke er bange for at tage ud at spise, lyder det fra Mikele Volpi.
Læse mere her om, hvordan restaurationsbranchen ser en fremtidig genåbning.