Rekordmange grise sendes levende ud af landet
For første gang i dansk landbrugs historie bliver der lige nu sendt flere levende grise ud af landet, end der bliver slagtet i Danmark.
Slagteriarbejdernes organisation NNF frygter, at det betyder endnu flere slagterilukninger.
Torben Farum er formand for LandboNord - og så er han fremfor alt svineproducent. Hans grise endte tidligere deres dage på slagteriet i Sæby, men nu bliver de eksporteret - som millioner af andre danske smågrise:
- Jeg sender mine 30 kilo grise til Polen, hvor de indbringer ca. 10 kr. mere pr. gris. Det er en lille halv million om året i den her butik, og det synes jeg ikke, jeg kan sige nej til.
- Hvis jeg sagde nej til det, ville jeg altså have en halv million mindre om året til at spare op til pension og afdrage på min gæld, men også til de fremtidige investeringer jeg skal foretage, hvis jeg skal være her i fremtiden, siger Torben Farum, der opdrætter sine smågrise nær Sæby.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik overhalede eksporten af især smågrise antallet af grise, der blev slagtet i Danmark i 2. kvartal i år. Her blev der eksporteret 3,8 millioner grise, mens kun 3,3 millioner blev slagtet i Danmark.
En tendens der fortsatte i 3. kvartal, hvor knap 200.000 flere grise blev eksporteret, end der blev slagtet herhjemme. En udvikling der bekymrer i NNF – slagteriarbejdernes organisation.
- Vi er bestemt ikke tilfredse med den udvikling. Vi sender grise ud af landet, vi sender arbejdspladser ud af landet sammen med skatte- og eksportkroner.
- Hvis den udvikling fortsætter, står vi kun tilbage med gyllen, siger Svend Erik Andersen, formand, NNF, Nordjylland.
Nordjylland bløder arbejdspladser
Og statistikkerne bakker slagteriarbejderne op. I løbet af en generation har alene Nordjylland mistet knap 2300 arbejdspladser på svineslagterier:
Lukkede slagteriarbejdspladser
I 1999 lukkede slagteriet i Aars, hvor 70 mistede deres arbejde.
I 2004 lukkede slagteriet i Nørresundby, hvor 500 mand blev fyret.
I 2005 Var det slagteriet i Hjørring, der lukkede. Her mistede 500 deres job.
I 2008 blev Nykøbing Mors ramt af slagterilukning, hvor 314 ansatte blev ledige
I 2012 blev den sidste gris slagtet i Hadsund og 110 mistede deres arbejde
I 2023 Lukkede Danish Crown deres sidste slagteri i Nordjylland og 800 blev sendt i arbejdsløshed i Sæby.
I alt er 2.294 slagteriarbejdspladser lukket ned.
Efter den seneste lukning af slagteriet i Sæby har knap 300 mand endnu ikke fundet et nyt arbejde, og den tidligere fællestilidsmand ser dystert på fremtiden:
- Jeg kan da frygte, at vi ikke har set det sidste slagteri blive lukket, hvis ikke den udvikling bliver vendt, siger Jens Hansen, tidligere fællestillidmand, Danish Crown i Sæby.
- Vi har som fagbevægelse advaret længe mod tendensen, men der sker ingenting. Jeg føler, at jeg og mine kolleger har betalt prisen for, at det kan betale sig at sende frise ud af landet i stedet for at slagte dem herhjemme.
Ifølge LandboNord er der flere årsager til, at færre grise ender med at blive slagtet i Danmark. Højere korn- og foderpriser har gjort det dyrere at fede grisene op til slagtevægt, og eksportmarkederne - især Kina har svigtet.
Samtidigt har lavere slagteomostninger i f.eks. Polen og Tyskland gjort de danske slagterier mindre konkurrencedygtige. En udvikling, der også bekymrer landboformanden fra Sæby:
- Det er frustrerende, fordi uanset om man eksporterer grise eller sælger til slagtning, så er vi dybt afhængige af, at have en stærk slagtesektor i Danmark, siger Torben Farum.
- Vi efterlyser bedre vilkår for de landmænd, som vil opfede grisene til slagtning herhjemme, for det er en stor udfordring, at vi ikke har de stalde, der skal til. Vi er pressede af, at det er svært at få lov til at bygge de enheder, der er behov for pga. af miljøkrav.
Koster 500.000 om året
NNF foreslår, at de danske griseproducenter, der eksporterer deres dyr, bliver belagt med højere co2-afgifter, og at der kommer begrænsninger på, hvor mange grise der må være på hver enkelt transport. .
- Dyrene skal have mere plads på transporterne, så det bliver dyrere at sende dem ud af landet. På den måde bliver det ikke så rentabelt at eksportere grisene, inden de når slagtevægten, siger Svend Erik Andersen, formand NNF i Nordjylland.
- Vi mener at landmændene undergraver deres egen virksomhed ved at sende grisene ud af landet, og ønsker at præmiere dem, der vælger at slagte dyrene herhjemme. Det er klart, at slagterier lukker, når der ikke er grise nok, så på den måde mener vi, at landmændene saver den gren over, som de selv sidder på.
Torben Farum ville også gerne vende udviklingen, men har som landmand ikke selv lyst til, at det skal koste ham en halv million kroner om året.
- Hvis den polske landmand er i stand til at betale en højere pris for mine grise end en dansk landmand, må det være fordi, han får mere ud af det. Så er det enten fordi, hans omkostninger er lavere, eller fordi han han får et højere værdiprodukt, når han sælger grisen videre til et slagteri i Polen, siger Torben Farum.
Se hele indslaget herunder: