Professor advarer: Forkert teknik ved corona-vaccinering kan føre til blodpropper
Nogle få borgere i Danmark har fået blodpropper efter at være stukket med AstraZenecas covid-19-vaccine. Men måske er det måden, der bliver vaccineret på, og ikke selve vaccinen, der er årsag til blodpropperne.
Mads-Emil Kjærsgaard er ansat af Region Nordjylland til at vaccinere mod covid-19. Før han stak den første borger i skulderen, var han på kursus i, hvordan han skulle gøre det.
- Vi fik lov til at gøre det på nogle appelsiner, fordi det skulle minde om noget tæt på menneskehud, fortæller Mads-Emil Kjærsgaard, som er medicinstuderende ved Aalborg Universitet.
For at sikre, at nordjyderne bliver vaccineret mest effektivt og sikkert, har Region Nordjylland undervist de såkaldte vaccinatører i en bestemt teknik.
- Vi aspirerer. Det vil sige, at vi trækker stemplet tilbage på sprøjten for at sikre, at vi ikke er i et blodkar, fordi man skal give det i musklen for at det bliver fordelt stille og roligt ud i kroppen, siger Tina Beith, der er driftschef ved Region Nordjylland.
Det kan være manglende aspiration – altså den teknik, hvor man trækker stemplet i sprøjten lidt tilbage – der kan være årsag til de blodpropper, som nogle få danskere har fået efter vaccination med AstraZenecas vaccine. Det mener Niels Høiby fra Rigshospitalet, der er professor i klinisk mikrobiologi. Han henviser blandt andet til resultater fra England.
- De havde vaccineret 22 millioner mennesker. Halvdelen med Pfizer-vaccinen og halvdelen med AstraZenecas vaccine. Der var lige mange, der fik blodpropper i begge grupper, så jeg tror ikke, at det er noget specielt med AstraZeneca-vaccinen, siger Niels Høiby.
Forkert teknik anvendt i Nordjylland
Også i Nordjylland er der blevet vaccineret med den teknik, som Niels Høiby og andre lægefaglige eksperter advarer imod. Den 25. februar blev en gruppe hjemløse i Aalborg vaccineret. TV2 Nord lavede et tv-indslag om dette og har vist videoklippet til professor Niels Høiby.
- Ham, der vaccinerede, trak jo ikke tilbage, så vedkommende var ikke sikker på, at kanylen lå uden for en blodåre. Det kunne godt ligge i en blodåre. Det er der, problemet ligger, siger Niels Høiby, da han ser klippet.
TV2 Nord ville gerne have interviewet den pågældende læge, der vaccinerede den hjemløse borger, men har tirsdag ikke haft mulighed for at stille op til et interview. Lægen siger dog, at på daværende tidspunkt var aspiration ikke en del af vejledningen fra Statens Serum Institut.
Lægen påpeger dog, at han plejer at lave aspiration, men hvis TV2 Nord har billeder af det modsatte, så erkender han, at det ikke er sket ved den pågældende vaccination.
Region Nordjylland har ikke ønsket at forholde sig til videoen med den hjemløse borger, der ifølge Niels Høiby bliver vaccineret forkert.
- Lige nu er min vigtigste opgave, at dem der vaccinerer, gør det fuldstændig korrekt og efter forskrifterne, så har vi i hvert fald vores ryg fri, siger driftschef Tina Beith.
Statens Serum Institut har for få dage siden ændret i sin vejledning, så de ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler aspiration før insprøjtning af vaccinen.