PORTRÆT: Nu skal Ulla Astman være kontorchef og bedstemor
En af de mest markante S-politikere de sidste 20 år siger farvel.
Medlemmerne af det nordjyske regionsråd vil fortsat kunne se på Ulla Astman, når de mødes. Men i fremtiden bliver det udelukkende i form af det portræt, malet af Lisbeth Elinor, som før jul blev afsløret i regionsrådssalen.
Her hænger Ulla Astman nu sammen med tidligere amtsborgmestre og regionsrådsformænd.
Selv forlader den 53-årige socialdemokrat efter rådets møde 18. marts regionsrådet efter 26 år som folkevalgt, heraf de 14 år som regionsrådsformand.
Hun tiltræder 1. april et nyt job som kontorchef i HK Nordjylland.
At hun var på vej ud, stod klart allerede umiddelbart efter regionsrådsvalget i 2021. Her sikrede Venstres Mads Duedahl sig formandsposten.
Ulla Astman lod forstå, at hun indtog det mandat, vælgerne havde givet hende qua 31.717 personlige stemmer, men at hun ikke ville genopstille næste gang.
Hun har i den forgangne periode haft titel af “politisk leder”, men det er i høj grad gruppeformand Mogens Nørgaard og andre, der har tegnet linjen udadtil. I første omgang fik Ulla Astman også plads i Danske Regioners bestyrelse - en post, hun dog sidste år også overlod til Mogens Nørgaard.
Politiske taler i Grenå
Ulla Astmans mor har fortalt, at datteren som lille hjemme i Grenå legede politiker og holdt flammende taler, stående ved en taburet. Siden blev hun cand. scient. adm. i Aalborg, som hun flyttede til, fik job i det offentlige og kom i amtsrådet.
Her blev hun ikke først og fremmest kendt for flammende taler, men som en stille, seriøs slider med styr på tingene. Da amtsrådet i 2007 blev erstattet af et regionsråd, genvandt hendes partifælle Orla Hav førertrøjen og blev regionsrådsformand. Hun fik titel af gruppeformand.
Se tidligere indslag om Astmans sidste 'vagt' for bordenden herunder:
Få måneder inde i perioden lod Orla Hav sig imidlertid opstille til Folketinget - ikke til Ulla Astmans udelte tilfredshed; hun syntes, han svigtede de mange, der havde stemt på ham til regionsrådet.
Men det gjorde mange også til folketingsvalget, og så var et skifte på regionsrådsformandsposten nødvendigt.
Hun har gjort som Frank Sinatra
Det stod ikke nødvendigvis i Ulla Astmans karriereplan, at hun skulle stå i front, men sådan blev det. Og efter en start, hvor hun i højere grad fremstod som embedsmand end som politiker, kom der hen ad vejen mere kant på.
Det siger nok en del om hende, at hun bagefter ærgrede sig, da udfordreren Mads Duedahl forud for det seneste valg i en tv-debat fik provokeret hende til at blive vred for rullende kameraer. Hun har foretrukket en saglig og afdæmpet stil.
Selv om der, både i og uden for hendes egen gruppe, har været politiker-kolleger, der kunne få hende til at tale med store bogstaver, når hendes tålmodighed var brugt op.
Hun har gjort det på sin måde. Hun kan med idolet Frank Sinatras ord sige “I did it my way”.
Hun var med til at sikre Nordjylland en lægeuddannelse, fik en del af den nordjyske jernbanedrift på nordjyske hænder, kæmpede for en ny Limfjordsforbindelse. Og ja, så var det hende, der sad for bordenden, da mammutprojektet, Nyt Universitetshospital, blev sat i gang.
Nu tager Ulla Astman fat på et nyt livskapitel. Savne offentlighedens søgelys vil hun med garanti ikke efter et halvt liv som folkevalgt. Hun skal arbejde mere på de indre linjer i sit ny job som kontorchef for HK Nordjylland.
Hendes farvel til politik sker samtidig med, at hun på privatfronten har fået en ny rolle: Hun og gemalen Ole Park Nielsen, som hun sidste år fejrede sølvbryllup med, blev for to uger siden bedsteforældre til en lille Karen Marie.