Politiet advarer unge om ny svindel-tendens: Lad ikke andre bruge din telefon i nattelivet
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udspekulerede kriminelle udnytter folks beruselse til at låne deres mobiltelefoner.
Nordjyllands Politi ser en ny metode brede sig i nattelivet, hvor svindlere gør unge til kriminelle ’muldyr’.
Politiet råber nu vagt i gevær og håber at nå ud til festglade unge i nattelivet med ét centralt budskab:
- Lad ikke andre bruge din telefon, siger politikommissær Simon Hjorth Jacobsen, Nordjyllands Politi.
De unge risikerer nemlig, som en meget ubehagelig ”tak” for deres ellers venlige gestus, at ende som kriminelle muldyr.
Udnytter unges beruselse til hvidvask
Den såkaldte muldyrsvindel foregår ved, at personer, ofte i god tro, på den ene eller anden måde stiller deres konto til rådighed for kriminelle, som på den måde kan hvidvaske penge.
Det kan eksempelvis ske ved, at man bliver standset i gågaden og bliver bedt om at hæve penge for nogen for til gengæld at få mobiloverført et beløb til sin konto.
Det foregår i nattelivet, hvor udspekulerede kriminelle udnytter folks beruselse til at låne deres mobiltelefoner og på den måde involverer dem i hvidvask
Simon Hjorth Jacobsen, Nordjyllands Politi.
Hvidvasken kan foregå gennem flere led.
Svindleren kan eksempelvis lokke muldyret til at låne sin mobil og overføre så et langt større beløb end aftalt til en medvirkende anden person.
Denne anden person overfører så igen pengene til en tredje person, som har til opgave at hæve pengene og derefter melde dankortet stjålet til banken og politiet.
"Det handler om at passe på sig selv"
Simon Hjorth Jacobsen kan ikke sætte præcise tal på, hvor mange sager Nordjyllands Politi har på nuværende tidspunkt med netop denne nye fremgangsmåde – men den breder sig.
- Jeg ved fra vores kontakt med de unge og med efterforskerne, der arbejder med it-relateret økonomisk kriminalitet her i Nordjyllands Politi, at dét her er en tendens. Derfor er vi meget opmærksomme på det, og vi vil gerne sikre os, at de unge og deres forældre også er bevidste om det, siger Simon Hjorth Jacobsen.
Han opfordrer til, at man generelt tænker risikoen for svindel ind i sin bytur:
- Det bør høre med til det mindset, man har, når man går i byen. Det håber vi, forældrene vil tale med deres børn om. Man skal ikke låne sin mobil ud – på lige fod med ikke at tage mod drinks fra fremmede, ikke køre spritkørsel, ikke gå ned til havnen og så videre. Det handler om at passe bedst muligt på sig selv, siger Simon Hjorth Jacobsen.
POLITIETS RÅD - SÅDAN UNDGÅR DU AT BLIVE ET KRIMINELT MULDYR
Lad ikke fremmede bruge din telefon.
Lad aldrig andre bruge din konto til at overføre, hæve eller indsætte penge.
Sig nej til fremmede, som beder om nemme tjenester, eventuelt mod betaling. Bliver du utryg ved situationen, kan du sige, at du skal nå en aftale, eller at du ikke har dit betalingskort på dig.
Unge kan straffes med fængsel
Flere unge risikerer at få en plet på straffeattesten, hvis de bliver overtalt til at hæve kontanter til svindlere i hæveautomater. Som muldyr medvirker man nemlig til alvorlig økonomisk kriminalitet.
- Hvis man er over 15 år, kan man blive straffet. Det er jo hvidvask efter straffelovens paragraf 290A. Der er straffen op til halvandet års fængsel, fortæller Simon Hjorth Jacobsen.
Hør, hvad Nordjyllands Politi siger om svindel-tendensen her: