Overblik over restriktioner: Her er de gældende retningslinjer
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
På tirsdagens pressemøde blev det meldt ud, at de nuværende restriktioner bliver forlænget til og med 17. januar. Det kan dog være svært at finde rundt i de mange restriktioner og anbefalinger, og i den forbindelse finder du her en oversigt over hvilke retningslinjer, du skal forholde dig til.
Som vanligt sluttes året af med et brag. I dette tilfælde dog med en negativ efterklang, hvor der, efter en december med højdespringere i både smittetal og indlæggelser, kigges ind i et 2021, der følger trop med decembers restriktioner.
På tirsdagens pressemøde offentliggjorde statsminister Mette Frederiksen, at de nuværende restriktioner, der oprindeligt gjaldt til og med 3. januar, nu bliver forlænger.
Og med en to ugers forlængelse kommer de nationale restriktioner nu til at gælde til og med 17. januar.
Nytårsrestriktioner
Flere medier havde gisnet om skærpede restriktioner nytårsaften. Der var sågar blevet hvisket i krogene om et muligt udgangsforbud - hvilket, ifølge målinger foretaget af DR, havde en folkelig opbakning med hele 42 procent af borgerne, der støttede op om dette.
Så langt skulle det dog ikke vise sig at gå, og på pressemødet blev det meldt ud, at der ikke ville komme yderligere restriktioner nytårsaften.
Opfordringen fra statsministeren gik i stedet på, at man begrænser sine festivitas, holder sig til samme selskab hele aftenen og kun omgås personer i sin allernærmeste omgangskreds.
Nedenstående ses en oversigt over samtlige restriktioner, forbud samt anbefalinger, der gør sig gældende.
Nytår
Regeringen opfordrer på det kraftigste til, at alle i Danmark holder en mere rolig og afdæmpet nytårsaften end normalt.
Samtidig gælder forsamlingsforbuddet på 10 personer og anbefalingerne om maksimalt 10 personer i private hjem og 10 sociale kontakter også nytårsaften.
Nytårsaften er der forbud mod salg af alkohol fra kl. 22.00 til kl. 09.00 nytårsdag (1. januar 2021) fra serveringssteder, butikker og andre lokaler og lokaliteter.
Politiet vil være mere synligt til stede i det offentlige rum nytårsaften og påse overholdelsen af COVID-19-restriktionerne, herunder særligt forsamlingsforbuddet. I Nordjylland gør det sig særligt gældende i de større byer så som Hjørring, Aalborg og Frederikshavn.
Politiets muligheder
Som landet ordensmagt er det politiets ret at kunne udskrive bøder for overtrædelse ad restriktioner. Derudover har politiet mulighed for, midlertidigt, at indføre nye tiltag uden varsling. Politiet kan for eksempel indføre midlertidige opholdsforbud samt føre tilsyn med steder, hvor der er øget risiko for, at mange mennesker samles, de såkaldte hotspots.
Forsamlingsforbud
Landet over er der en række tiltag, restriktioner samt forbud, der gør sig gældende. I et forsøg på at mindske smittespredningen og bryde smittekæderne, har Regeringen indført et forbud mod arrangementer og forsamlinger med flere end 10 personer. Derudover opfordres der til, at man mindsker sin sociale omgangskreds så meget som muligt.
Sport
Samtlige idræts- og fritidsfaciliteter er lukket ned for aktivitet, hvortil indendørs sport og fitness er lukket ned som følge af Regeringens nyeste restriktioner.
Dog gør der sig nogle særlige regler gældende ved professionel idræt, for forsamlingsbekendtgørelsen ikke gør sig gældende.
Et eksempel på dette er professionel fodbold, hvor der i forbindelse med afvikling af kampe må der være op til i alt 500 personer til stede samtidig. Antallet omfatter alle tilstedeværende, herunder spillere, trænere, stabe og tilskuere. Særligt vedrørende tilskuere og andre, der ikke tilhører spillertruppen eller er til stede i kraft af et ansættelsesforhold, gælder, at de – for at kunne være flere end 10 personer til stede samtidig – i al væsentlighed skal sidde ned på faste pladser med retning mod fodboldbanen.
Mundbind og visir
Personer på 12 år og derover skal anvende mundbind eller visir på følgende steder:
• I den kollektive trafik mv., herunder i tog, busser, taxaer, færger, samt på stationsområder og stoppesteder mv.
• På serveringssteder, hvor der serveres mad, drikkevarer eller tobak til indtagelse på salgsstedet. Det bemærkes, at serveringssteder skal holde lukket til og med den 3. januar 2021 som følge af de midlertidige restriktioner. For mere information herom henvises der til afsnittet ”Midlertidige restriktioner i hele landet”.
• I detailhandlen, herunder i udvalgsvarebutikker, dagligvarebutikker, storcentre, stormagasiner, varehuse, basarer, arkader, steder, der sælger mad og drikkevarer, der ikke indtages på salgsstedet (takeaway), mv.
• I lokaler, hvor der udøves kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter, herunder museer, idrætshaller, træningscentre, kunsthaller, spillesteder, biblioteker, kulturhuse, zoologiske anlæg, biografer, teatre, foreningslokaler mv. Det bemærkes, at disse lokaler skal holde lukket til og med den 3. januar 2021 som følge af de midlertidige restriktioner. For mere information herom henvises der til afsnittet ”Midlertidige restriktioner i hele landet”.
• I lokaler, hvor folkekirken og trossamfund uden for folkekirken gennemfører aktiviteter.
• I jobcentre og i borgerservicecentre.
• På institutioner, der gennemfører forberedende uddannelsestilbud, ungdomsuddannelser, danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl., voksen- og efteruddannelser, videregående uddannelser, Folkeuniversitetet, daghøjskoler, aftenskoler, musik- og kulturskoler, køreskoler, der gennemfører teoriundervisning, samt folkehøjskoler mv.
• Offentlige og private sygehuse og klinikker, klinikker mv. i praksissektoren, kommunale sundhedstilbud, kommunale og private plejecentre og plejeboliger, aflastningspladser samt en række anbringelsessteder og botilbud på socialområdet.
• Under afviklingen af praktiske køreprøver, vejledende helbredsmæssige køretest og ved afsluttende prøver i kørsel, når man befinder sig et køretøj med andre.
En række undtagelser til kravet om at bære mundbind eller visir gør sig dog gældende, og følgende grupper af personer er generelt undtaget fra kravet om at bruge mundbind eller visir:
• Personer, der er under 12 år.
• Personer med nedsat bevidsthedsniveau, fysiske eller mentale svækkelser eller andet, der gør, at de ikke er i stand til at bære mundbind eller visir.
Herudover må personer, der ellers er forpligtet til at bære mundbind eller visir, fjerne det helt eller delvist, hvis der er en god grund til det. Det kan fx være i følgende situationer:
• Under indtagelse af medicin.
• Under samtale med personer, der mundaflæser.
• Hvis mundbindet eller visiret giver vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornem¬mel¬ser.
• Hvis politiet skal foretage identifikation.
Rejsevejledning
Som udgangspunkt følges politiets råd og vejledninger i forbindelse med rejser ind i Danmark, og Udenrigsministeriets råd og vejledninger i forbindelse med rejser ud af landet.
Nogle gange følges de pågældende landes retningslinjer, hvor Sverige blandt andre har indført indrejseforbud fra Danmark. Personer, som bor på Bornholm og rejser via Sverige mellem Bornholm og en anden del af Danmark, er undtaget, men skal kunne fremvise bopælsdokumentation.
Natklubber, værtshuse, restauranter, spillehaller m.fl.
Som en del af Regeringens midlertidige skærpede restriktioner er natklubber, værtshuse, restauranter og caféer omfattet af nedlukningen.
Kantiner i virksomheder eller institutioner kan dog fortsat servere mad til virksomhedens/institutionens ansatte, da de ikke er underlagt samme restriktioner som eksempelvis restauranter. Det gælder også i de tilfælde, hvor kantinen drives af en anden selvstændig virksomhed.
Kantiner på arbejdspladser, hvor alene de ansatte har adgang, anses ikke for at
være et serveringssted, og disse kantiner skal dermed ikke lukke kl. 22, ligesom der ikke er krav om at bære mundbind og visir i kantinen.
Hoteller må fortsat også holde åbent, dog kan der være restriktioner gældende for hotellets restaurant samt eventuelle arrangementer hvor forsamlingsforbuddet gør sig ældende.
Indkøbscentre, stormagasiner, arkader m.fl.
Som en del af Regeringens skærpede restriktioner ved og omkring jul og nytår, er samtlige detailbutikker samt udsalgsvarebutikker, uanset størrelse og beliggenhed, blevet påkrævet nedlukning.
Dette gør sig ydermere gældende for indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer.
En række butikker må dog, uanset at de er beliggende i et indkøbscenter mv., holde åbent, herunder dagligvarebutikker, apoteker, specialforretninger med medicinsk udstyr og serveringssteder, der sælger take-away samt posthuse, pakkeshops mv.
Butikker der sælger apoteksvarer, eksempelvis Matas og Normal, må fortsat holde åbent, selvom de sælger andet end apoteksvarer samtidigt med, at salg af fyrværkeri, vin, e-cigaretter med mere også fortsat kan holde åbent eftersom varesortimentet sidestilles med dagligvarer.
Hvis man er i tvivl om hvilke restriktioner, der gør sig gældende, kan man altid gå ind på coronasmitte.dk og få svar på sine spørgsmål.