Varmebølge i september: Over 25 grader i dag
Foto: Inger Nielsen / Seerbillede
Pinsedag kan give blive årets første sommerdag.
Det varme septembervejr forventes at udløse en landsdækkende varmebølge, mens lokale hedebølger også er en mulighed.
En for årstiden meget varm sensommerdag står for døren med temperaturer, der i løbet af torsdagen lokalt kan ramme 30 graders varme.
Samtidig er der udsigt til masser af sol over hele landet. Dermed er der lagt i kakkelovnen til en meget smuk septemberdag.
Her får du et overblik over dagens vejr og til sidst dagens detalje.
Formiddag: På vej mod ny historisk tropenat
Allerede fra morgenstunden ligger temperaturen på mellem 16 og 21 grader i hele landet.
Varmest er det ved Vindebæk på Møn samt Rønne og Nexø på Bornholm. Ingen af disse steder har temperaturen været under 20 grader.
Hvis temperaturen holder sig over 20 grader mindst ét af stederne frem til klokken 8, vil endnu en tropenat være en realitet. Det vil i så fald slå rekorden fra natten til onsdag som den seneste tropenat i dansk vejrhistorie.
Ellers er der udsigt til en morgen og formiddag, hvor temperaturen hurtigt kommer op omkring de 25 graders varme i takt med, at solen kommer højere op på himlen.
Eftermiddag: Op til 30 grader
Solen får lov til at skinne uforstyrret dagen igennem. Kombineret med en meget varm luftmasse er der udsigt til en eftermiddag med potentielt sjældent høje temperaturer for september.
Mange steder topper temperaturen med 25 til 29 grader, men lokalt kan termometret vise 30 grader eller derover, hvilket vil udløse en meteorologisk tropedag.
Bedst chance for det er på det centrale Fyn, Vestsjælland samt i Hovedstadsområdet.
Siden 1874 er det kun sket fem gange, at vi har haft 30 grader i september – senest onsdag eftermiddag på Bornholm.
Langs kysterne kan det solrige og varme septembervejr dog blive ledsaget af en jævn til frisk vind fra østlig retning.
Aften: Lunt vejr
Solen kan nydes frem til solnedgang, som finder sted mellem klokken 19.41 i Nexø og 20.10 i Hanstholm.
Derudover bliver det en sommeraften værdig med temperaturer, der gennem det meste af aftenen kommer til at ligge på mellem 20 og 24 grader.
Dagens detalje
Det varme septembervejr forventes at kunne udløse en landsdækkende varmebølge, mens lokale hedebølger – der er endnu varmere end varmebølger – også er en mulighed.
For at en varme- eller hedebølge skal være landsdækkende, skal mindst halvdelen af Danmarks areal opfylde betingelserne.
Hedebølge og varmebølge
En hedebølge indtræffer, når gennemsnittet af de højeste temperaturer hen over tre sammenhængende dage overstiger 28 grader.
Hedebølgen bliver ikke afbrudt, hvis der skulle være en enkelt dag med under 28 grader, når blot middeltemperaturen holder sig over de 28 grader.
En varmebølge er defineret på samme måde som hedebølgen, blot skal middeltemperaturen her overstige 25 grader.