Opskrift: Sådan laver du lækre og snorlige specier
Christiane Lindrup Pedersen bruger sin mormors gamle rugbrødsskærer, når hun bager specier.
Hver søndag i advent deler Kornets Hus en opskrift på julebag med korn, og tredje søndag i advent er der specier på menuen.
"Julebag" sendes søndage klokken 19.45 på TV2 Nord Salto. Du kan se de første tre afsnit ved at klikke her.
Nyder du også julens dufte og smage, så er der god grund til at se med, når TV2 Nord hver søndag i advent sender programmet ”Julebag”.
Her guider Christiane Lindrup Pedersen fra Kornets Hus dig gennem en juleopskrift.
DYK NED I HELE KORNETS HUS’ OPSKRIFTSUNIVERS HER
Første gang stod den på havretoppe med korender, anden gang var der vaniljekranse på menuen, og tredje søndag i advent gælder det altså specier.
- Specier er en lille, rund, lækker, sprød småkage, som er opkaldt efter en møntenhed, siger Christiane Lindrup Pedersen, der har en kandidat i fødevarevidenskab, og til daglig arbejder som formidlingsansvarlig ved Kornets Hus.
Bruger mormors rugbrødsskærer
Første gang, Christiane Lindrup Pedersen bagte specier, var sammen med en nabo.
Småkagerne bringer nostalgien frem hos hende – især fordi et af de aggregater, hun bruger til at skære specierne til med, er hendes mormors gamle rugbrødsskærer.
Ved at benytte rugbrødsskæreren får hun ens og snorlige småkager og risikerer ikke, at snittet bliver skævt, som man ellers kan komme til at opleve, hvis man skærer i fri hånd med en kniv.
Har man ikke en rugbrødsskærer stående, kan man dog uden problemer fatte kniven - og holde tungen lige i munden, når man skærer.
SPECIER MED VANILJE ELLER CITRON
Ingredienser
250 g flormelis
375 g tempereret smør
400 g hvedemel
100 g boghvedemel
2 g salt
2 tsk.vaniljesukker eller fintrevet skal af ½ økologisk citron
1 lille æg
Sådan Gør Du
Bland de tørre ingredienser i en skål.
Skær smørret i tern og bland med melblandingen, hvorefter ægget tilsættes. Dejen blandes, til den er ensartet. Brug hånden eller en røremaskine med dejkrog.
Form dejen til 3 - 4 runde stænger, som pakkes i bagepapir og lægges på køl eller frost, til de er faste.
Skær specierne ud med en god, skarp kniv i 3 - 4 millimeter tykkelse og læg dem på bagepapir side om side i en ensartet opstilling. Således opnås en mere jævn afbagning.
Bag kagerne 10 minutter ved 160°C varmluft. Herefter tages de ud til afkøling og efterbages til slut 15 minutter ved 130°C varmluft, så de bliver uimodståeligt sprøde efter afkøling.
Kilde: Kornets Hus
Adventskonkurrence
På TV2 Nords Facebook-side kan man hver søndag deltage i en adventskonkurrence om to TV2 Nord-kopper, en Vendsyssel Bjesk og en overraskelse.
Her skal man svare på et spørgsmål til en video med Christiane Lindrup Pedersen.
Hold øje med TV2 Nords Facebook-side hver søndag klokken 08.00. Du kommer ind på siden ved at klikke her.