Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Olav fortryder masseaflivningen for tre år siden - Det var som at være med til sin egen begravelse

Hvis jeg havde vidst det, jeg ved nu, 4. november 2020, så havde jeg nok sagt fandeme nej, det vil jeg ikke være med til.

Sådan lyder det fra den tidligere minkavlere, Olav Vinther Kristensen. 

På få dage blev livet ændret for alle danske minkavlere, da meldingen kom, at samtlige mink skulle aflives hurtigst muligt på grund af frygten for en særlig mutation af coronavirus tilbage i 2020.

Også for familien bag Hørby Østergaard Mink.

- Hvis man havde kendt præmissen med tidshorisonten, så havde de sgu  fået lov selv at pelse hele lortet, staten, siger Olav Vinther Kristensen, da TV2 Nord igen tager kontakt til den tidligere minkavler for at finde ud af, hvad der er sket i løbet af de godt tre år, siden sidste mink blev pelset på gården ved Hobro.

Det er lidt ligesom at miste et familiemedlem, det går aldrig væk, men man skal bearbejde det

Olav Vinther Kristensen, tidligere minkavler, Hobro

Her havde familien Vinther Kristensen i 35 år mink. 

I efteråret 2020 blev samtlige 36.000 slået ihjel.

I dag har familien smedevirksomheden HØ Stål på den tidligere minkfarm. De har blandt andet specialiseret sig i at lave plantekasser og bådfade. 

En produktion, der har kunnet lade sig gøre, fordi de søgte om og fik del i den statslige pulje til omstilling af minkbranchen.

Udsat for tidspres og psykisk pres

Et er det økonomiske aspekt for minkavlerne, hvad sker der med erstatningssagerne, – noget andet der fortsat også fylder hos de minkavlere, TV2 Nord har talt med, er, det psykiske pres, de alle har været igennem.

For minkavlerne følte sig i høj grad udsat for kontroltab, da regeringen besluttede at alle mink, syge som raske, skulle slås ihjel. Og det har sat sig på psyken.

- Der er altid lille klump, der sidder et eller andet sted og knuger, og det vil blive ved med. Det er lidt ligesom at miste et familiemedlem, det går aldrig væk, men man skal bearbejde det, forklarer Olav Vinther Kristensen og tilføjer:

- Det er omstændighederne ved, at du bare får en besked, at du skal lukke lortet , og det skal du gøre nu, hvor derefter at blive kimet ned af politi og myndigheder, som ikke har en skid styr på, hvad de snakker om.

vi pelsede hurtigere end, hvad der var godt

Olav Vinther Kristensen, tidligere minkavler, Hobro

Minkavlerne oplevede det som et voldsomt pres fra myndighedernes side - også et tidspres for dem, der valgte at tage imod en såkaldt tempo-bonus. 

Det betød, at hvis avlerne var hurtige til at slå deres mink ihjel, ville man få en økonomisk bonus. En ordning, der senere viste sig ikke at være lovhjemmel til.

- Gu´ er det ej kørt efter bogen, for hvordan skal det køre efter bogen, når vi skulle pelse på den halve tid. Det kunne ikke lade sig gøre, fordi vi pelsede hurtigere end, hvad der var godt, lyder det fra en tydeligt påvirket tidligere minkavler.

- De stakkels mennesker, der udførte arbejdet, var ødelagte, tilføjer han.

Minkene svulmede op, fordi de var varme - det var på ingen måde i orden, det der skete, og det er noget, jeg havde håbet aldrig at se i mit liv

Walther Christiansen, tidligere minkavler, Sæby

- Det var voldsomt at se

Samme melding lyder fra en tidligere minkavler i Sæby. Tidspresset fra myndighederne var ifølge Walther Christiansen enormt.

- Det var voldsomt at se. Jeg havde lovet min far, at det skulle foregå ordentlig, men det gjorde det ikke. Minkene svulmede op, fordi de var varme - det var på ingen måde i orden, det der skete, og det er noget, jeg havde håbet aldrig at se i mit liv, siger Walther Christiansen, der tilføjer:

- Vi skulle have fået lov til at pelse og takket farvel til erhvervet på en ordentlig måde.

Selv om det i dag er mere end tre år siden, de sidste mink blev aflivet og pelset på gården ved Hobro, så plager de sidste dage som minkavler stadig Olav Vinther Kristensen.

- Som at være vidne til egen begravelse

Midt i det voldsomme pres, han oplevede fra myndighedernes side, så oplevede han  også varme og omsorg fra – nær og fjern. 

Og det var en kontrastfyldt virkelighed pludselig at være i.

- Det var ligesom at være vidne til sin egen begravelse, fortæller Olav Vinther Kristensen og tilføjer:

- Jeg er ikke vant til at få blomster og den opmærksomhed, det var nok hårdeste i hele processen i at kapere - for man bliver lidt blød i knæene på den gode måde.

Der blev aldrig konstateret coronavirus hos hverken Olav Vinther Kristensen eller Walther Christiansen. Ingen af dem har endnu fået udbetalt erstatning.

Sådan er processen:

Først skal Taksationskommissionen vurderer minkfarmen og nå til enighed med avleren. Herefter skal Fødevarestyrelsen godkende og udbetale erstatning, og først herefter kan sagen sendes til Bygningsstyrelsen, som står for selve nedrivningen. Grafik: TV2 Nord

Det kan måles i vandet, når svømmehalsgæster ikke er grundige nok med sæben, og det har fået svømmehal Gigantium til at sætte ekstra fokus på hygiejnen.

Det har konsekvenser, hvis man ikke vasker sig ordentligt, inden man hopper i et svømmebassin.

Desværre er det ikke alle, der husker de gængse vaskeråd og får skrubbet kroppen og vasket håret, inden de hopper i badetøjet.

- Der er nogen, som tænker, at det er fint at bruse sig med badetøj på, inden man går ind i hallen. Men jeg tænker heller ikke, at man bader med badedragt eller badebukser derhjemme, så det skal man heller ikke her, siger Johnny Roed, ejendomsservicetekniker i Gigantium.

Udover de påklædte bade observerer han også i sin daglige gang i svømmehallen, at nogle gæster er lige hurtige nok med at få vasket alle de afgørende steder.

- Det går stærkt for nogen. Og det er altså uhensigtsmæssigt, for det gør vandet i bassinerne mere beskidt, end det havde behøvet at være, siger Johnny Roed

Undgå røde øjne

I svømmehallen i Gigantium måler de kontinueligt på mængden af blandt andet klor i vandet, så der hele tiden bliver tilsat de nødvendige mængder til bassinerne. Hver morgen kan Johnny Roed i en manuel måling se, hvor meget af det såkaldte bundne klor, der er i vandet.

- Bundet klor fortæller os, hvor beskidt vandet er, og der er altså en god sandsynlighed for, at det er hygiejnen hos gæsterne, der kan få det tal til at stige, siger Johnny Roed.

Derfor vil han gerne opfordre alle til at holde en god hygiejne i svømmehallen.

- Vi vil gerne holde klorniveauet på et minimum. Jo mere klor, jo større er risikoen for røde øjne og udslæt, siger han og understreger, at maskinerne ikke bare pumper uanede mængder af klor i bassinerne, selv hvis vandet skulle blive ret beskidt.

- Der er nogle parametre, som maskinerne opererer indenfor. Så man skal ikke være bange for uendelige mængder klor. Men det er klart, at behovet for klor stiger, når vandet bliver mere beskidt, ligesom det kræver mere af vores tid og ressourcer at holde svømmebassinerne rene, hvis mængden af klor i vandet ligger i den høje ende, forklarer Johnny Roed.


Kommunen vil lukke Oskars specialklasse: - Det er helt gak

Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

Aalborg Kommune vil samle deres specialundervisningstilbud i såkaldte ’fokusklasser’, men det møder stor modstand fra ét af specialområderne.

Lige nu går 13-årige Oskar Bæch fra Øster Hassing i en såkaldt K-klasse på Vodskov Skole.

Det er en specialklasse for elever med en gennemgribende udviklingsforstyrrelse - ofte ligger børnenes diagnoser indenfor autismespektret.

Oskar har Aspergers syndrom og trives i sin nuværende klasse, hvor han har omkring to timer dagligt. Det timetal ser de som en succes hjemme hos familien Bæch, der har kæmpet en kamp med Oskar i skolesystemet.

I øjeblikket får Oskars mor dækket tabt arbejdsfortjeneste, for at familielivet kan hænge sammen.

Men nu frygter de, at det hele ramler.

Så vælter læsset for ham. Det kan være fra, at han bare sidder i sin seng og kigger ud i luften, eller at han sidder og slår hovedet ind i væggen

Morten Bæch, Oskars far

Oskar står nemlig til at blive en del af Aalborg Kommunes nye fokusklasser, som samler elever, der både har ADHD, autisme eller andre indlæringsvanskeligheder.

Det vil betyde, at Oskar får klassekammerater med helt andre behov, og fordi ressourcerne skal fordeles ligeligt, vil der også være færre lærere i klassen.

- Så vælter læsset for ham. Det kan være fra, at han bare sidder i sin seng og kigger ud i luften, eller at han sidder og slår hovedet ind i væggen, fortæller Oskars far, Morten Bæch.

Se hele indslaget om fokusklasserne herunder:

Væsentlig flere børn i mistrivsel, lyder det fra speciallærer

Bekymringerne for fokusklasserne er også nået hen til K-klassernes lærere, som er den del af specialundervisningsområdet i Aalborg Kommune. Det område kommer til at opleve det største fald i normeringen.

Louise Madsgaard er speciallærer og hovedbestyrelsesmedlem i landsorganisationen Skole og Forældre, og hun kalder forslaget for "vanvittigt":

- Man ensretter tilbuddene for nogle børn, hvor tilbuddene ikke kan ensrettes. Så man går fuldstændig kontra på alt, vi ved om evidens, pædagogik og didaktik indenfor socialpædagogikken, lyder det.

Processen om fokusklasserne har været mere end to år undervejs.

I den tid har kommunen lyttet til interesseorganisationer og relevante samarbejdsgrupper, hvor blandt andre Louise Madsgaard har siddet.

Men den endelige model vil hun ikke stå på mål for.

- Hvis du spørger mig, kommer det her til at betyde, at vi kommer til at se væsentlig flere børn i mistrivsel, væsentlig flere børn i stigende skolefravær og væsentlig mere tabt arbejdsfortjeneste, siger Louise Madsgaard.

Alle vil gerne have udvikling, men der er ingen, som gider forandring

Morten Theissen (K), rådmand, Børn og Unge, Aalborg Kommune

Dårlige erfaringer i en anden kommune

Aalborg Kommune er af en anden overbevisning end både Morten Bæch og Louise Madsgaard.

De mener, at flere specialundervisningstilbud i nærområdet og større fællesskaber er vejen frem til bedre trivsel og et stærkere fagligt miljø.

- Alle vil gerne have udvikling, men der er ingen, som gider forandring. Og når det går hen og rammer ens hverdag, bliver man pludselig opmærksom på: Hvad betyder det her så for mig? Og for nogles vedkommende vil de tænke: Jeg tror, jeg mister noget ved det her, lyder det fra Morten Theissen (K), rådmand, Børn og Unge, Aalborg Kommune.

Den nordjyske kommune er ikke de første med idéen om, at eleverne i specialundervisningstilbud skal placeres tættest muligt på hjemmet.

Randers Kommune har siden 2019 forsøgt sig med et nærhedsprincip på specialundervisningsområdet, som også fokusklasserne bygger på.

Allerede i 2022 pointerede en evaluering dog den blandede elevsammensætning som et problem.

Evaluering af specialundervisningstilbud i Randers Kommune

BDO fremlagde i 2022 en evaluering af specialundervisningstilbuddet i Randers Kommune.

I første punkt af evalueringen lød det blandt andet:

(...) elevgrupperne opleves uhomogene, idet klasserne med nuværende nærhedsprincip rummer børn med forskellige udfordringer og støttebehov samt spænder over 3-4 klassetrin - en praksis der udfordrer både eleverne og det pædagogiske personale. BDO anbefaler, at der i en revurdering af nuværende organisering og visitationspraksis skabes bedre rammer for mere ensartet elevsammensætning.

Kilde: dagsordener.randers.dk

Kan man ikke lære af Randers Kommunes fejl?

- Jeg tror ikke, man skal lære noget som helst af Randers, for de gjorde det natten over, og de gjorde det ikke gennem en frivillighedsmodel, siger rådmanden.

Aalborg Kommune lægger op til en indkøringsperiode på to år. Herefter skal alle specialeleverne i fokusklasser.

Rådmanden garanterer dog, at der til den tid også bliver plads elever med ekstra særlige behov, hvor forældrene lige nu holder vejret.

- De kan se frem til, at vi leverer et tilbud, som er til deres barns bedste, fastslår Morten Theissen.

Noget andet end fokusklasserne?

- Lad os se, hvad konklusionen bliver. Nu er vi i høringsfasen, og hvis det viser sig, at der er behov for noget andet, så finder vi på noget andet, afslutter rådmanden.


Inger har knogleskørhed, men svinger hofterne fem gange om ugen

Foto: Caroline Hyldig Larsen / TV2 Nord

Går vi ti år tilbage, var det ikke givet, at Ingers krop kunne klare presset.

Fem til seks gange om ugen svinger 70-årige Inger Thorup Jensen hofterne til dansestudiet Dance4Life's hold i Hjallerup.

Sådan var det ikke for ti år siden.

Dengang fik hun konstateret sygdommen osteporose, bedre kendt som knogleskørhed og skulle pludselig lære, hvordan hun bedst muligt passer på sin krop.

- Det er en svær sygdom, for jeg kan ikke mærke, at jeg har den. Derfor ignorerede jeg det også lidt i starten. Det gør jeg ikke mere, fortæller Inger Thorup Jensen.

Hvad er knogleskørhed?

  • Osteoporose - også kaldet knogleskørhed er en udbredt folkesygdom, der rammer knoglerne

  • Sygdommen rammer oftest fra 50 års alderen.

  • Knoglevævet nedbrydes og knoglerne bliver porøse.

  • Kvinder rammes over dobbelt så hyppigt som mænd.

  • Diagnosen kan stilles på baggrund af DXA-scanning; røntgen, blod- og urinprøve kan indgå i undersøgelserne.

  • Man mærker ikke symptomer ved sygdommen, men får nemmere knoglebrud som kan give varige mén.

  • Forebyggelse kan bestå i ændret livsstil og behandling omfatter medicin.

  • Jo hurtigere tilstanden behandles, jo bedre er fremtidsudsigterne

Kilde: Gigtforeningen.dk

Dans det væk

Efter diagnosen tog hun på et knogleskørhedsforløb, hvor hun blandt andet lærte, hvor vigtigt det er at få hårde stød mod kroppen, for at opbygge nyt knoglevæv. Og her var dansen et af forslagene, der kunne hjælpe.

Nu danser hun i dansestudiet Dance4Life, som Janni Elene Nielsen åbnede for et år siden i Hjallerup. Selvom dansestudiet var tiltænkt at være for børn, pardans og fitnessdans, fandt hun ud ad, at især fitnessdansen var det helt store trækplaster for personer som Inger Thorup Jensen, som bruger det til også at styrke deres mentale helbred og øger deres livskvalitet.

- Dagligt er der nogle på mit hold, der kommer og takker mig for god træning. Der er det gået op for mig, hvad det er, jeg giver dem, lyder det fra Janni Elene Nielsen.

En af dem er blandet andet Inger Thorup Jensen, som på trods af knogleskørheden har undgået at komme til skade og få brud ved at danse.

I stedet har danset hjulpet hende med at opbygge sin muskelmasse.

- Det er jo også en fordel, at musik og dans er en leg for mig. Jeg kan rigtig godt lide det. På den måde er det også en sjov måde at få motion på, og jeg bliver i godt humør af det.

Pas på kroppen

Pensionisttilværelsen har givet Inger Thorup Jensen tiden og muligheden for at svinge hofterne så ofte, som muligt.

Derfor er hun også mere eller mindre på alle holdene i dansestudiet. Bortset fra step.

- Der skal man jo passe på ikke at falde ned ad bænken og få nogle brud, pointerer hun.

Nok er Inger Thorup Jensen 70 år, og en af de ældste i dansestudiet, men hun har ikke tænkt sig at stoppe med at svinge hofterne lige foreløbig.

Tværtimod tropper hun op i Janni Elena Nielsens dansestudie i Hjallerup så ofte, som hun kan, og så længe kroppen og knogleskørheden tillader.


Sammenlignes med et spil FIFA: Skal der snart snakkes spansk i Vrå?

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Et nyt ægteskab har været længe undervejs og er nu endeligt på plads. Men hvad kan man forvente af konsortiet Legacy Sport Partners, der køber størstedelen af klubben?

- Jamen, jeg er jo rigtig glad.

Det fortæller Jacob Andersen, da han til TV2 Nord afslører, at salget af Vendsyssel FF endelig er gået igennem - kort inden, han præsenterede det for sponsorerne til årets sidste kamp mod Esbjerg FB, som i øvrigt endte med en sejr på 2-0.

- Der har været mit mål. Det er svært at drive en profitabel forretning heroppe. Specielt når du ligger i Nordicbet-ligaen. Så det er dejligt at få nogle nye kræfter med ind. Nogle, som har økonomiske muskler, og som kan være med til at skabe et bedre og sundere fundament omkring klubben, fortæller han videre.

Det sundere fundament består blandt andet i den colombianske rapper, Blessd, da han giver mulighed for at øge de kommercielle indtægter i klubben.

Rapperen er i øvrigt også en af de helt store investorer i den nye ejerkreds, Legacy Sport Partners, som tæller hele 20 personer fra mestendels Nord- og Sydamerika - og selvfølgelig Jacob Andersens søn, landsholdsspiller Joachim Andersen.

- For mig er det vigtigt at få nogle folk ind og også få lagt en plan. Og få nogle folk og investorer ind, som også havde de rette visioner og tanker om klubbens fremtid, siger Jacob Andersen, som forbliver bestyrelsesformand i klubben, men nu som minoritetsejer.

Han er derfor ikke bange for, at det går ligesom sidst, klubben var på udenlandske hænder, hvor Jacob Andersen selv måtte redde klubben og fylde pengebeholdningen op.

- Den bekymring har jeg ikke her. Jeg har været meget, meget grundig i min due diligence af dem. Jeg ved også, at de har været meget, meget grundige. Hvilket også er godt, forstået på den måde, at det har været en lang proces det her. Men de har også vendt hver en sten, og de ved 100 procent, hvad det er, de går ind til. Både med hvilke muligheder der er heroppe, men også hvilke eventuelle ulemper der er, fortæller Jacob Andersen.

Ulemperne går eksempelvis på, at der både kommer færre tilskuere og TV-penge, hvis man som klub ikke præsterer sportsligt.

Skal der snart tales spansk?

Med det nye konsortium i ryggen skal Vendsyssel forsøge at vende en skidt start på sæsonen rundt, hvor klubben befinder sig på niendepladsen i Nordicbet-ligaen.

Direktør Lars Glinvad bliver på posten som direktør trods det nye ejerskab. Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Direktør i klubben, Lars Glinvad, forbliver også på posten, ligesom sportsdirektør, Christian Larsen, gør det. Men skal flere i klubben til at lære at snakke spansk, når konsortiets mand i Danmark, Eduardo Zapata, også gør sit indtog i klubben?

- Der er ingen tvivl om, at vi vil få nogen, der ikke taler dansk. Det har vi også i truppen nu, og det vil være tosset ikke udnytte det potentiale, som det giver os det her, lyder det fra Lars Glinvad, som også understreger, at klubben allerede har fem-seks udlændinge.

- Det vil vi jo også have fremover. Og de fleste af dem vil nok være nogen, der kommer fra Sydamerika, men hovedparten af vores spillere skal stadigvæk være danske, siger han.

Da Blessd annoncerede, at han havde købt klubben for en måneds tid siden, sammenlignede han det med at spille FIFA (eller EA Sports FC, som det hedder nu).

- Efter sigende er han en ret dygtig forretningsmand - udover være en dygtig kunstner også. Forstået på den måde, at hvis han skulle tale til min aldersgruppe, var det nok nogle andre ting, han skulle have sagt. Men han taler jo til de unge mennesker, og det er dem, der et eller andet sted skal skabe den her vækst rent kommercielt. Så det tager jeg helt roligt, fortæller direktøren.

Jacob Andersen får stadig en række vetoretter, når det kommer til større ændringer i klubben, såsom i organisationen, spillertruppen og til større investeringer. Foto: Foto: TV2 Nord

Hvorfor tog det så lang tid?

Faktisk er det mere end en måned side, at Vendsyssel offentliggjorde, at den nye ejerkreds var på vej ind.

Dengang skulle det tage få dage, før det var endeligt på plads. Det er det så kommet nu, og i følge bestyrelsesformanden skal man ikke bekymret for, at det vil tage lige så lang tid, når der skal træffes beslutninger i bestyrelseslokalet.

- Nej, nej, nej, slet ikke.

- Det har været juridiske teknikaliteter. Blessd har et helt apparat bag sig - en manager, en direktør, en økonomidirektør og en jurist omkring Konsortiet har en advokat, som sidder i Los Angeles. Konsortiet har også en advokat, som har varetaget transaktionen her i Danmark. Jeg har også min advokat, siger Jacob Andersen og fortsætter:

- Så alt det har bare trukket ud. Og når vi arbejder med en tidsforskel på ni timer, og Blessd har mange koncerter. Så jeg har bare været for optimistisk, da jeg sagde, at der ville gå en uges tid, siger han med et smil.


Sommerhus var fuldstændig overtændt - flere rum brændt ned

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Hele tagkonstruktionen er væk.

Lidt efter klokken 17 fik Nordjyllands Beredskab en melding om brand i sommerhus, og det viste sig at være en ganske overtændt tagkonstruktion.

Sommerhuset ligger på Næsehornsvej, lidt nord for Ålbæk - og der vil være en del af sommerhuset, som ikke kan reddes.

- Det brænder i meget af tagkonstruktionen, og så har det fået fat i tagpappet. Så ilden har meget fat lige nu, fortalte indsatsleder hos Nordjyllands Beredskab Bo Isaksen kort efter, at beredskabet ankom til stedet.

Han kunne også fortælle, at der inde i flere af rummene var røg, og at flere rum formentlig ikke ville blive reddet - en forudsigelse, som han fik helt ret i.

- Væggene står stadig, men tagkonstruktionen er helt brændt. Noget af loftbeklædningen er stadig på, og nogle enkelte rum er brændt ned. De andre rum er naturligvis røg- og vandskadet som følge af branden og slukning af dem, siger Bo Isaksen.

Til stedet blev der også tilkaldt ekstra tankvogne, og der kom assistance fra Frederikshavn og Skagen til at hjælpe med slukningen af sommerhuset.

Nu er beredskabet i gang med efterslukningen, og som indsatslederen fortæller, er der "helt mørkt" ved sommerhuset. Der er bare nogle lommer, hvor der stadig er gang i branden, som skal slukkes.

- Og når vi har gjort det, så må vi ikke gøre mere, da der skal være en teknisk undersøgelse af sommerhuset. Det er en form for gerningssted, og det skal fastslås, hvad der har startet branden, og der skal sikres spor, fortæller Bo Isaksen.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord