Økologiske ægproducenter er pressede i forvejen: - Da jeg hørte om PFAS i vores æg, blev jeg rystet
Foto: Julie Schou Nielsen, TV2 Nord
Det er mandag kommet frem, at der er fundet PFAS i økologiske æg i en sådan grad, at for stort indtag kan være sundhedsskadeligt. Særligt for børn. Det er, hvis de spiser mere end 2,5 æg om ugen.
- Da jeg hørte om det, blev jeg rystet, og der skal ellers meget til at ryste mig. Jeg er jo ikke blevet økolog for at levere produkter med giftstoffer, så at det er kommet snigende, har rystet mig, lyder det fra Lars Bredahl, der er økologisk ægproducent i Vebbestrup.
Han er også forperson for et fagudvalg af økologiske æg- og fjerkræproducenter i Økologisk Landsforening.
Foreningen har i dag besluttet at stoppe med at bruge foder, der indeholder fiskemel. Det er nemlig i fiskemelen, af PFAS'en har sneget sig ind i både høns og æg.
- Når vi fjerner fiskemel fra fodret, vil PFAS'en være langt under grænseværdien i løbet af fire til syv dage, siger han.
Han har i 22 år produceret æg, og har nu 14.000 høns på gården i Vebbestrup. De konsumerer årligt spiser 600 tons mad. Det har han indtil nu skullet betale et syv-cifret beløb for.
FAKTA
Man bør holde igen med, hvor mange økologiske æg man spiser, efter at forskere har fundet et højt indhold af skadelige PFAS-stoffer i netop økoæg.
Det mener Camilla Udsen, der er projektchef for fødevarer i Forbrugerrådet Tænk.
Hønsene kommer til at lægge færre æg
Det betyder, at der skal fremstilles en helt ny type foder til hønsene uden fiskemel, og det kommer højst sandsynligt til at koste ekstra. Og det gør ondt i en branche, der i forvejen er presset af, at foderpriserne er steget markant efter krigen i Ukraine.
- Vi er en presset branche, derfor er timingen ikke den bedste. Men det er godt, at det er kommet frem, så vi kan få ændret det, siger Lars Bredahl og fortsætter:
- Det lyder måske idealistisk, men jeg har ikke tænkt på omkostningerne endnu. Nu handler det om at sikre forbrugernes tillid, ellers er der ikke mange, der vil købe økologiske æg.
Det er endnu for tidligt at sige, hvad prisen er for det nye foder er. Men ifølge Lars Bredahl, der har været i kontakt med foderstofproducenter, tyder det på, at de økologiske ægproducenter skal regne med, at gå ned i æg-ydelse og at hønsene fremover skal spise noget mere.
Lars Bredahl kan endnu ikke sige noget om, hvordan priserne på det nye foder kommer til at påvirke ham selv og hans kollegaer i branchen. Men en ting er sikkert. Det seneste år har været hårdt.
- Jeg har kunnet mærke det økonomisk, og nogle af mine kollegaer er stoppet. Men for nu er det sådan at der er en regning, men det er først på den anden side. Jeg skal bare have genskabt noget tillid til det produkt, jeg har.